Türkiye, Rusya ve Çin'den altın hamlesi! 'Tuhaf görünüyor'

Faiz indirimleri gündeme geldikçe altın daha da parlıyor, analistlere göre, sarı metalin fiyatı bu yıl yükselişini sürdürecek. Öte yandan dolara bağımlı kalmak istemeyen Türkiye, Rusya ve Çin'in bu nedenle altına yöneldiği belirtiliyor.

GİRİŞ 27.03.2023 14:58 GÜNCELLEME 27.03.2023 15:56
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Altın fiyatı, mart ayında yaklaşık yüzde 7 sıçrayarak ons başına 2.000 doların hemen altına yükseldi ve son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Analistler bunun içinde bulunulan ‘ayı piyasası’ koşullarında gerçekleştiğine dikkat çekiyor. Yatırımcıların özellikle hisse senetleri ve şirket tahvillerini terk etmesiyle, para hem devlet tahvillerine hem de altına aktı.

Financial Times’da yer alan analize göre, altının yatırımcılara doğrudan gelir sağlamayan, fiziksel olarak saklanması sorun oluşturan yapısı ve konjonktürel olarak da, ABD ve birçok başka ülkedeki enflasyonun nerdeyse zirve yaptığı göz önüne alındığında, sarı metale olan ilgi tuhaf görünüyor. FT editörleri bu aşamada, ‘O zaman altına bu yenilenen ilgiyi nasıl açıklayabiliriz’ sorusunu soruyorlar. Yanıtlarında ise ‘Türkiye’ de var.

TÜRKİYE, RUSYA VE ÇİN ALTINA YÖNELDİ

FT’nin haberine göre, altın, özellikle paralarının bir bankada güvende olmayabileceğinden endişe duyan bireysel yatırımcılar için güvenli bir sığınak sunuyor. Ve bu esas olarak yıllardır böyle. Geçen yıl altın talebinin yaklaşık yüzde 72'sini külçeler, madeni paralar ve mücevherat oluşturuyordu. Bu oranlar yıllar içinde çok az değişti.

"DOLARA BAĞIMLI KALMADAN YAPMAK İSTEDİLER"

Ayrıca FT analizine göre, Rusya, Türkiye ve dünyanın en büyük altın üreticisi Çin gibi ülkeler döviz rezervlerini artırmayı hedefledi. Ama aynı zamanda bunu dünyanın en popüler rezerv para birimi olan ABD Doları’na bağımlı kalmadan yapmak istediler. Bundan dolayı da altına yöneldiler.

Geçen yıl boyunca, talebin ana kaynağı merkez bankası alımları oldu. 2020 ile 2022 arasında merkez bankalarının altın alımları 4,5 kat arttı. 2022'nin son çeyreğinde önde gelen alıcılar ise Çin ve Türkiye oldu.

KAYNAK: EKONOMİM.COM
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • İsmail 11 ay önce Şikayet Et
    Türkiye dijital paraya geçecek.karşılığı da altın olarak tutacak .ticarette dijital parayla yapılacak az kaldı . İmf belasından kurtulduk.sıra dolar da
    Cevapla
  • Volkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir şeyin fiyatı be ile ifade ediliyorsa dünyadaki para odur diğerleri emtia .Malesef her şeyin fiyatı altın dahil dolarla belirleniyor.Gün gelip değiştiğinde umalım bize faydası olsun
    Cevapla
  • Ayyıldız 1 yıl önce Şikayet Et
    karşılıksız dolar basıp piyasayı boğdular... bir gün hepsi beş para etmez kağıt parçasına dönecek... abd nin bittiği gündür o... olacak muhakkak...
    Cevapla
  • Dolphin 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen ekonomist misin ki burada ahkam kesiyorsun alakası yok vesaire dünyadan bir habersiniz dünya var olduğu sürece değişmeyen tek para birimi var ki o da altındır... Misafir
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Karşılıksız manat da basmış azeriler 2018 de 2,5 TL iken şimdi 11 TL olmuş. Cahilsin, dünyadan haberin yok yalanla kendini avutuyorsun. Düşen TL nin değeri dolarla alakası yok.
    Cevapla
  • Usta 1 yıl önce Şikayet Et
    Altın çamura batsada değerini kaybetmez her zaman geçer akcedir .petro doların sonu yaklaştı altını olan devletler yaşayacak
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Altın endeksli bir para birini oluşturup ortak kullanmak gerek dolar ve Euro sarmalında kurtulmak için
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle