Kayıplara karışan Alibaba'nın kurucusu Jack Ma ortaya çıktı

Dünyanın en büyük ticaret sitelerinden Alibaba'nın kurucusu Jack Ma'nın, bir yıllık yurt dışı ziyaretini tamamladığı ve ülkesine geri döndüğü bildirildi.

GİRİŞ 27.03.2023 16:34 GÜNCELLEME 27.03.2023 16:52
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Çinli e-ticaret devi Alibaba'nın kurucusu ve dünyanın en zengin iş insanlarından Jack Ma, son zamanlarda Çin hükümetinin radarında.

Jack Ma, Ekim 2020'deki konuşmasında Çin'deki piyasa düzenleyici kurumları ve kamu bankalarını "zamanın gerisinde kalmakla" eleştirmişti.

Söz konusu eleştirilerin ardından Pekin yönetimi, Ma'nın kurucusu olduğu Ant Group şirketinin Hong Kong ve Şanghay borsalarındaki eş zamanlı halka arzını durdurmuş, ayrıca Alibaba Grubu hakkında antitröst soruşturması başlatmıştı.

JACK MA, ÇİN'DEN AYRILMIŞTI

Çin'in en zengin 2'nci kişisi Jack Ma, Çin'in artan baskıları nedeniyle bir anda ortadan kaybolmuş, ardından bu yılın başlarında yeniden ortaya çıksa da yine sessizliğe bürünmüştü.

Çin'in en tanınmış girişimcilerinden biri olan Ma, 2021'in sonlarında Çin anakarasından ayrıldı ve o zamandan bu yana geçen aylarda Japonya, Avustralya ve Tayland'da fotoğraflarda görüldü.

ÜLKESİNE GERİ DÖNDÜ HİSSELER YÜKSELDİ

South China Morning Post'un (SCMP) pazartesi günü bildirdiğine göre, Alibaba'nın kurucusu Jack Ma Çin'e döndü ve bir yılı aşkın süredir yurt dışındaki ikametine son verdi.

Hong Kong'daki Alibaba hisseleri, SCMP raporunun yayınlanmasının ardından yüzde 4'ten fazla yükseldi.

Çinli yetkililer, son aylarda baskılara son verdiklerini ve özel sektörü desteklemenin yollarını arayacaklarını söylerken, Çinli girişimciler, Ma'nın yurt dışında kalma kararını güveni engelleyen bir faktör olarak gördüklerini söylemişlerdi.

ÇİN, E-TİCARET ŞİRKETLERİNİN BÜYÜMESİNİ İSTEMİYOR

Geçtiğimiz aylarda yayınlanan rapora göre Alibaba, Ant Group ve Tencent'in toplam mali değeri 2 trilyon dolara ulaştı ve bu rakam, Çin tarafından yönetilen Bank of China'nın mali değerinin oldukça üstünde.

Bu durumdan rahatsız olan hükümet, e-ticaret devlerinin büyümesini engellemek için yeni bir tasarı hazırlamıştı.

Alibaba'nın ülkedeki aktif mobil kullanıcı sayısı 881 milyonu aştı. Çin'in nüfusu yaklaşık 1 milyar 400 milyon. Bu durum ise Çin hükümetini oldukça endişelendiriyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 5
  • DOĞULU 1 yıl önce Şikayet Et
    Bende verdiğim beş siparişin üçü gelmedi. Bir sürü yazışma mail hepsi boş. Gitti paralar.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Aliexpress'ten alış veriş yapmayın , 5 kasım 2022 'de bir saat aldım gümrük vergisi dahil ödedim. Hala saat gelmedi . Defalarca İngilizce mail attım cevap dahi vermediler. Ne parayı gönderiyorlar ne de saati ! Adamlar dolandırıcı !
    Cevapla
  • antılaıkbükücü 1 yıl önce Şikayet Et
    ÇİNLİDEN YAHUDİ OLMAZ ASLA aa
    Cevapla
  • kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    yahudinin elinde
    Cevapla
  • Sakin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim gibi oniki bin şube açan zincir markete ne yapıyorsun diye sormamazlık etmemiş bırak Yahudiyi asıl konuyu kaçırıyorsun
    Cevapla