Credit Suisse krizini ateşleyen isim istifa etti

Yaptığı açıklamalarla Credit Suisse'in hisselerinde tarihi çöküş yaşanmasına neden olan Suudi Ulusal Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ammar Al Khudairy görevinden istifa etti.

GİRİŞ 27.03.2023 10:10 GÜNCELLEME 27.03.2023 10:37
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Credit Suisse'te krizin başrolündeki isim Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy görevinden istifa etti.

AÇIKLAMASIYLA RİSK ALIGISI YÜKSELMİŞTİ

Khudairy 16 Mart'ta verdiği bir demeçte Credit Suisse'e daha fazla destek vermeyeceklerini belirtmişti.

Bu açıklamayla birlikte başlayan panik satışlar Avrupa'da risk algısının had safhaya çıkmasına sebep olmuştu.

CNBC'ye konuşan Khudairy, "İsviçre Merkez Bankası'nın ifadelerine bakılırsa her şey yolunda. Bankanın daha fazla sermayeye ihtiyaç duymayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Credit Suisse'te yüzde 9,9 payı bulunan Suudi Ulusal Bankası'nın en tepe isminden gelen bu açıklama sonrası Credit Suisse kaynaklı kriz derinleşmişti.

İsviçre'nin köklü bankası Credit Suisse'te yaşanan kriz dolayısıyla İsviçre Merkez Bankası da devreye girmiş ve bankaya 54 milyar dolarlık kredi hattı açmıştı.

Krizde devam eden süreçte bir diğer köklü banka UBS devreye girmiş ve tarihi satın almayla Credit Suisse'i devralmayı kabul etmişti.

UBS'in rakibini almak için 3 milyar İsviçre Frangı (3,3 milyar dolar) ödeme yapacağı belirtilmişti.

İsviçre Merkez Bankası anlaşma kapsamında UBS’e 100 milyar franklık likidite hattı sağlamayı kabul etti. İsviçre hükümeti de UBS’e devralım kaynaklı potansiyel zararlar için 9 milyar frank garanti sağlanacağını duyurdu. İsviçre bankacılık otoritesi Finma anlaşma sonrası 16 milyar franklık riskli Credit Suisse tahvilinin değersiz olacağını duyurdu.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 12
  • Akçaabat 1 yıl önce Şikayet Et
    sonuç Global Siyonistlerin cebine kaydı rahmetli hocamızErbakan'ın dediği gibi
    Cevapla
  • Levrock 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlayacaginiz, bankalar 100 lerce milyar dolari yönetir ama 2-3 milyar nakit para cekilsin, iflas noktasina gelir. Bankalarin hepsi kocaman bir Balon, gercek olmayan hayali degerleri sagdan sola itip para kazanirlar yani Kriptoborsasi ve Bankalar arasinda bir gram fark yok.
    Cevapla
  • Aslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen bir 50000-100000 nakit para almaya geleceğim de hemen tutusuyorlar.
    Cevapla
  • MiSaFiR 1 yıl önce Şikayet Et
    Belki, bir araştırma yapılsa, İslam Ülkeleri haricindeki diğer herkesin, batmadan önce bankadan parasını çekmiş oldukları görülebilir !!!
    Cevapla
  • Don John 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne alaka misafir zaten batiran suudi bakan neyin kafasini yasiyorsun sen , para bu din iman tanimaz
    Cevapla
  • Yavuz Özmen 1 yıl önce Şikayet Et
    Sağdan sol cebe gidiyor
    Cevapla
  • Gurbetci isci 1 yıl önce Şikayet Et
    Sisirme zenginlik, sisirme kredi notlari, karmakarisik kapitalist ekonomik bir duzen.. Domino etkilerine acik bir yapilasma. Karmasik faiz ve kredi duzeni. Biri batinca oburleride dibe vuruyor. Demekki bugune kadar Suudi arabistanin sayesinde ayaktaydilar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle