Deprem bölgesinde makine sesleri artıyor: Geri dönüş başladı

Depremin büyük zarar verdiği Kahramanmaraş’ta fabrikalarda makine sesleri hızla artıyor. Onarılan kısımlar peyderpey devreye alınırken, ilk başta şehri terk eden işçiler de geri dönmeye başlamış. Patronlar “Bir yılda ayağa kalkarız” diyor.

GİRİŞ 23.03.2023 14:55 GÜNCELLEME 23.03.2023 15:13
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Türkiye'yi derinden sarsan depremin merkez üssü ve Anadolu sanayisinin önemli şehirlerinden Kahramanmaraş, yaralarını hızla sarıyor. Sanayinin yüzde 95'i depremden zarar gören şehirde kapasite kullanım oranları bazı tesislerde yüzde 30'lara çıkmış durumda. İlk günden bu yana fabrikasında sabahlayan iş insanları, onardıkları makinaları birer birer devreye almanın heyecanını yaşıyor.


Şehrin önde gelen sanayicileri küllerinden yeniden doğmak için büyük bir mücadele veriyor. Kimi yıkılan tesisini ayağa kaldırıyor, kimi bir makine bile olsa üretime devam ediyor... Doğrudan 1.5 milyar dolar dolaylı olarak da 10 milyar dolarlık ihracat yapan şehirde işverenlerin ortak mesajı ise şöyle: "Maraş kalkınırsa, Türkiye kalkınır. Bir yıla kadar tesislerimizi ayağa kaldıracağız. Eskisinden daha güçlü döneceğiz. Bugüne kadar kazandıklarımızda yata kata değil sanayiye yatırdık. Bundan sonra da aynısını yapacağız."

İSKUR GRUP
5 bin çalışanına ev yapmak istiyor
Kahramanmaraş sanayisinin önde gelen isimlerinden İSKUR Grup Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kurtul, "43 gündür, gecem-gündüzüme karıştı, hatta önceki gün doğan ilk torunum Nehir'i bile göremedim. Burada kalıp tesislerimi bir an önce ayağa kaldırmam lazım" diye başlıyor söze.

Şehirde yardımseverliği ile bilinen Kurtul, makinelerini birer birer devreye aldığını söylüyor: "Önce iplikten başladık moral olsun diye... Hazır olan her makineyi kâr-zarar gözetmeden çalıştırıyoruz. Çünkü tesislerimizde makine sesi duymak istiyoruz. Bu ses olmayınca her şey boş ve anlamsız geliyor bize. Şu an örgü tesisimizin biri çalışıyor. Boyahaneyi devreye aldık, inşallah önümüzdeki hafta da denim çalışacak. Üçüncü ayda ikinci iplik tesisimizi, 6 ay sonra da ring tesisimizi çalıştırabiliriz. Bir yılda yüzde 90, 1.5 yılda yüzde 100 kapasite hedefliyoruz. Doğduğumuz ve doyduğumuz Maraş'a karşı sorumluluklarımız var. Önce Allah'ın sonra da devletimizin yardımıyla bunu mevcuttan daha iyi bir hale getireceğimize inanıyoruz."


DEVLET YER VERSİN EVİ BİZ YAPALIM
Şu anda Kurtul'un gündeminin bir diğer önemli maddesi ise 5 bin çalışanı için İSKUR Kent adını verecekleri bir yerleşim yeri kurmak. Kurtul, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: "Devlet bize uygun arazi versin, yerini göstersin, TOKİ mantığıyla 5 bin çalışanımızı ev sahibi yapmak istiyoruz. İçinde tüm sosyal donatılar olacak. Sadece devletten yer istiyorum. Ben üzerime düşeni yapacağım. Her çalışandan alacağımız çok cüzi bir aidatla bunu fevkalade yapabiliriz. Devletin yükünü almak ve çalışanlarımızı sağlam güvenli yapılarda oturtmak istiyoruz. Taşın altına elimizi koymak istiyoruz. Önceliği evi yıkılana vereceğiz. 500-bin dönüm arasında yer lazım. Kısa vadeli çözüm için fabrikamızın karşısına 1.000 kişinin konaklayacağı 250 konteyner kent kuruyoruz."

ÇALIŞANLAR DÖNÜYOR
İSKUR Boya'nın iş ortaklarından İsmail Bildirici'nin depremde aile bireylerini kaybetmesi ise Kurtul'un yanı sıra tüm çalışanları derinden yaralamış. Bu nedenle özellikle bu bölümün üretime başlamasını fazlasıyla önemsiyorlar. Hatta tesiste çalışan 650 işçinin 550'si çağrılmadan vefa borcu olarak geri gelmiş. Kurtul, "Çünkü burası çalışanın kendini değerli hissettiği bir yer. Bu sabah EYT'den emekli olan üç çalışanımız yanıma geldi. 'Fabrikalar çalışmadığı için ayrılıyoruz ama her zaman geri gelmeye hazırız' dediler. Bu beni çok duygulandırdı. Ayrıca bankalar gayet pozitif yaklaşıyor. Çoğu yerli ve yabancı müşterimiz günü gelmeden ödemelerini yaptı"
diyor.


ARIKAN MENSUCAT
Küllerimizden yeniden doğacağız
1.400 çalışanı bulunan, entegre bir fabrika olan Arıkan Mensucat'ın da bir kısım işletmelerinde üretim başlamış durumda. Arıkan Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arıkan, "İşletmelerimizi ayağa kaldırmak için mücadele ediyoruz. Kısmen üretime başladık. Çalışanlarımızın büyük bir kısmı geri geldi. İşimizin başındayız, yine bu bölgelere yatırım yapacağız. Küllerimizden yeniden doğacağız. Maraş'ın eski günlerine gelmesi için var gücümüzle mücadele ediyoruz.


İl genelinde kapasite kullanım oranları yüzde 10'lar seviyesinde biz yüzde 30'larda. Devlet desteği şart, devletimiz yanımızda olmazsa bu tesislerin ayağa kalkması uzun sürer"
dedi. Dünyanın sayılı markalarının lisanslı boyacısı olduklarını söyleyen Arıkan, "Tedarikte sıkıntı yaşayıp yaşamayacaklarını öğrenmek istiyorlar. Pazarlama ekibimiz onların yurtdışı ofislerine gidip berdi. Onlar da siparişlerini deprem bölgesine yönlendiriyorlar. Pozitif ayrımcılık yapıyorlar. Siparişlerimiz artıyor" değerlendirmesini yaptı.

KARACASU TEKSTİL
Sanayideki depremin merkeziyiz
Şehrin önde gelen sanayi tesislerinden Karacasu Tekstil'in Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Arifioğlu da işletmelerinin az hasarlı olduğunu söyledi. "Burada çok büyük bir felaket yaşandı. Bu büyüklük ölçüsünde buraya destek verilmesi lazım" diyen Arifioğlu, şöyle devam etti: "550 çalışanımız var, şu anda üretim yapamıyoruz. En azından bir işletmemizi en kısa sürede üretime almak istiyoruz. Bir şekilde o makinelerimizi çalıştırmak ve üretimle başlamak için uğraşıyoruz. Bizim makinelerde eksen kayması çok önemli.


Makinelerimiz büyük zarar gördü. Maraş'ın psikolojik, sosyolojik ve ekonomik olarak şefkate ihtiyacı var. Çok ciddi bir üretim kaybı var, bunun bilançosunun önüne geçilmesi lazım. Turizmdeki depremin merkez üssü Hatay'sa, sanayideki depremin merkez üssü ise Maraş'tır. Sanayide bir ameliyat yapılacaksa buradan başlaması lazım. 3 hafta boyunca kanepede yattım. Şimdi de konteynerda kalıyorum, çalışanlarımız da öyle. Tek amacımız bir an önce üretime geçmek."

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 24
  • İbret al 1 yıl önce Şikayet Et
    Ölenlerin sessizliği vaaz veriyor bize keşke anlasak malda yalan mülk te yalan oyalanıyoruz işte ama hayat devam ediyor
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu kadar büyük nusubet vermesin birdaha..
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim guc kuvvet versin insallah.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Fay hatti dedikleri doğanin toprağin şişip patlamasimi oluyu
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah senden razı olsun güzel insan bütün işverenler sizin gibi düşünceli davranıp hareket etse bu ülkeyi kimse yıkamaz rabbim yolunuzu açık etsin inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle