Türkiye'nin artan ticaretinden rahatsızlık sürüyor

Karayolu taşımacılığındaki T1 belgesi düzenlenmesinin kapatılmasıyla birlikte, dolar ve Euro gibi yabancı para cinsinden yapılan ödemelerde de döviz transferi gerçekleştirilememesi sorunu ortaya çıktı.

GİRİŞ 23.03.2023 08:49 GÜNCELLEME 23.03.2023 09:42
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımları arttıkça, Türkiye'nin Rusya'ya olan ihracatı da baskı altında kalmaya devam ediyor. Polonya'nın Belarus sınırını kapamasının ardından, mart ayının başından bu yana Türkiye'den Rusya'ya ürünlerin transit taşıması aksıyor.

YENİ KANALLAR BULUNDU

Transit taşımalarda gerekli olan T1 belgesi için Rusya seçilemiyor ve bu durum ihracatı zorlaştırıyor. Ancak sektör kaynaklarına göre, "alternatif kanallar" üzerinden transit ihracatın sürdüğü bilgileri geliyor.

3 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Ayrıca, Rusya'ya yönelik ticarette döviz cinsinin 'Euro' olarak kullanıldığı bazı işlemlerde, döviz bedelinin alıcının bankasına geri döndüğü ifade ediliyor. Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin büyük bir bölümü transit ihracattan kaynaklanıyor ve sektör kaynaklarına göre, Türkiye'nin Rusya'ya yıllık transit ihracatı yaklaşık 3 milyar dolar seviyesinde. Ancak yaptırımların sıkılaşması ve ambargo uygulamaları nedeniyle bu ticaretin risk altında olduğu düşünülüyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 25
  • Türkoğlutürk. 1 yıl önce Şikayet Et
    Düşmanlar çatlasın, patlasın. Biz yolumuza devam edeceğiz.
    Cevapla
  • Tuzla 1 yıl önce Şikayet Et
    Sochi hopa Erzurum maras Mersin arasinda hizli demiryolu hatti dogalgaz ve petrol boru hatlari yapilarak koridor olusturalim alacagimiz komisyon tum enerji ithalatimizi sifirlar
    Cevapla
  • Dervaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Karadenizde gemi ile direk satın iha koruması da
    Cevapla
  • Hoşt 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd işlenmiş uranyumu niye hala rusya dan alıyor
    Cevapla
  • ters 1 yıl önce Şikayet Et
    Yaptığımız al-sattan ibaret ve çok büyük zarardayız, cari açık günden güne artıyor, bir yandan deniyor ki enerji maliyetleri yüksek ondan cari açık ama enerji ithalatını çıkardığınız zaman yine 3-4 milyar dolar açık var, üretim falan yok, içerdeki mallar bedavaya gidiyor!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle