Her gün yeni rekor geliyor: Türk devleri borsa için sıraya girdi
Borsa İstanbul (BIST), son dönemde ilklere şahitlik ediyor. Rekor seviyeleri test eden BIST 100 Endeksi, rekor yatırımcı sayısı ve halka arzlara gelen rekor talep sonrası şirketler de borsada halka açılmak için sıraya girmiş durumda.
5 bin 700’lü seviyelerle zirveyi gören borsa şu sıralar bir miktar gerilese de yatırımcı ilgisi katlanarak devam ediyor.
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 10 Mart 2023 itibarıyla borsadaki yatırımcı sayısı 4 milyon 75 bin 641’e çıktı.
Böylece yatırımcı sayısı bazında yeni rekor seviyeye ulaşıldı.
Mart 2022’ye göre yatırımcı sayısı yüzde 63 oranında artış sağladı.
Artan yatırımcı sayısı ise halka arz edilen şirketlere rekor katılımı beraberinde getirdi
Posta'da yer alan habere göre; 8-10 Mart tarihleri arasında Akfen Yenilenebilir Enerji’nin halka arzına yerli ve yabancı 442 bin 795 yatırımcıdan 76 milyar TL’lik rekor talep gelmişti. Astor Enerji’nin halka arzına ise 34.5 kat teklif gelmiş, toplam katılımcı sayısı 753 bin 266’yıl bulmuştu. Yılın ilk halka arzı için 4-6 Ocak tarihleri arasında talep toplayan Söke Un’a da 118 kat talep gelmişti.
Bu da Borsa tarihinin en yüksek talep katsayısı olarak kayıtlara geçmişti. Yatırımcının yoğun ilgisi nedeniyle şirketler de borsada halka açılmak için sıraya girmiş durumda.
BORSA GÜNE YÜKSELİŞLE BAŞLADI
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 25,09 puan ve yüzde 0,51 değer kazanarak 4.931,72 puana yükseldi.
Bankacılık endeksi yüzde 0,67, holding endeksi yüzde 0,61 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,01'le taş, toprak, en çok gerileyen yüzde 1,09'la spor oldu.
Dün, düşüş eğilimini üst üste üçüncü işlem gününe taşıyan BIST 100 endeksi, yüzde 1,38 değer kaydederek 4.906,63 puandan kapandı.
Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklanacak para politikası kararları öncesinde bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla pozitif bir seyir izlendiğini bildirdi.
Fed'in senenin devamında atacağı adımlara ilişkin piyasa beklentilerinin oldukça dağınık olduğunu dile getiren analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda bu akşam bankanın yüzde 90 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağının öngörüldüğünü vurguladı.
Analistler, bugün Fed'in para politikası kararlarının yanı sıra, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları, İngiltere'de enflasyon ve Avro Bölgesi'nde ödemeler dengesi verilerinin takip edileceğini ifade ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.870 ve 4.800 seviyelerinin destek, 5.000 ve 5.100 puanın direnç konumuna geldiğini kaydetti.
-
Abdullah GURSES 3 yıl önce Şikayet Et2) Yani piyasaya taze sıcak nakit para girmemiş oluyor. Burada hem halkın hem de Devletin hem de Borsanın menfaatleri YOK! Tahtacıları zengin etmeyelim, Halka Arz işlemlerinde Halkı Borsaya çekmenin yolu, Tahtacılara kısıtlama getirmektir dedim.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Turgay cicioğlu 3 yıl önce Şikayet EtVatandaşı dolandırmanın yeni yöntemi batık şirketleri halka arz yapmak moda oldu. Bi kasa bi masa, gel borsaya çak gitsin haberi iyi araştırBeğen Toplam 3 beğeni
-
TrX 3 yıl önce Şikayet EtBankalar, ekonomik durumudan dolayi sirketlere borc vermediğinden sirketler halk arza başvuruyor. Piyasanin içinde olan herkes bilir. Bos algiya gerek yok..Beğen Toplam 6 beğeni
-
Nurettin 3 yıl önce Şikayet EtGöknur aldım 71 adet vermiş eksun 10 adet vermişBeğen
-
Abdullah GURSES 3 yıl önce Şikayet EtSPK ya CİMER üzerinden sordum: 1) Halka arz işlemlerinde, Halka satış kotasyonunu %80'den fazla yapın ki Borsaya taze sıcak para girsin. Kurumsal yatırmcı şirketlere (Tahtacılar) en fazla %10 hisse satılsın. Çünkü onların parası hisseleri tavan tavan yaptırdıktan sonra kar satışlarıyla kendilerine geri dönüyor dolayısyla borsaya taze para girmemiş oluyor ve bunlar haybeden kazanıyorlar.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Sebahattin 3 yıl önce Şikayet EtBist rekor seviyeleri mi test ediyor? Komik kaçmış.Beğen Toplam 17 beğeni