En iyisini yapmak için Türkiye'den almak zorundalar! Tam 60 milyar dolar...

Eti Maden Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer, "Dünyanın en kaliteli, en iyi bor cevheri bizde. Bahsettiğimiz ürünleri en kaliteli, en iyi yapmak isteyenlerin Türkiye'nin borunu kullanması gerekiyor" dedi.

GİRİŞ 21.03.2023 13:35 GÜNCELLEME 21.03.2023 14:17
Bu Habere 81 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı işbirliğiyle Eti Maden ve SSTEK şirketlerinin ortaklığında "Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi" açıldı.

"BOR KARBÜRÜN SEKTÖRLERDEKİ PAZARI 60 MİLYAR DOLAR"

Eti Maden Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer, bor karbürün sektörlerdeki pazarının 60 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin böyle büyük bir pazara açıldığını dile getirdi.

"120-150 DOLARLIK BOR CEVHERİ TESİSTEN 1.100-1.200 DOLARA ÇIKIYOR"

Bandırma'daki tesislerde bor cevherini borik aside (etkisi az, beyaz, sedef görünümde bir madde, asit borik) çevirdiklerini aktaran Keleşer, şöyle konuştu.

Bandırma'mız bizim normal, klasik borik asit dediğimiz ürünleri de ürettiğimiz bir yer. Bu tesislerde görmüş olduğunuz tonu 120-150 dolar olan bor cevherini borik aside çeviriyoruz. Katma değerini bire yedi, bire sekizlere getiriyoruz ve 1.100-1.200 dolarlara çıkıyoruz.

Eti Maden Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer

ÜRÜN İŞLENEREK DEĞERİ BİRE 7, BİRE 300 KAT ARTIRILIYOR

Tesiste, borik asidi petrokok (ısıl değeri yüksek, katı yakıt) ve grafitle (bir karbon minareli) karıştırarak bor karbür tozu elde edeceklerini aktaran Keleşer, şunları kaydetti:

Bu bor karbür tozundan da zırh, roket nozulu (kimyasal reaksiyon sonrası açığa çıkan yüksek sıcaklıktaki gazların atılmasının sağlandığı yer), kumlama nozulu (basınçlı hava ile kum püskürtme işleminde kumlama hortumunun ucuna takılan ve aşındırıcı granülün istenilen şekilde ve miktarda püskürtülmesini sağlayan kum püskürtme memesi), yenilenebilir enerjilerde kullanılan malzemeler yapılıyor. Burada da tonu 35-45 bin dolara gelmiş bir üründen bahsediyoruz. Yani tonu 120-150 dolardan 1.000-1.200 dolara, 35-45 bin dolara gelen bir üründen bahsediyoruz. Değerini bire 7, bire 300 kat artırmış oluyoruz.

TÜRKİYE BÜYÜK BİR PAZARA GİRDİ

Keleşer, bor karbür tesisinde yılda 1.000 ton üretim gerçekleştireceklerine işaret ederek, değerlendirmesinde bulundu.

Bu 1.000 tonluk üretim ile zırh, kumlama nozulu, roket nozulu, takım tezgah ucu yapılacak. Dünyada yaklaşık bu pazarın 60 milyar dolar olduğunu düşünün ve biz o sektöre girmiş olacağız. Dünyanın klasik bor ürünleri 4 milyon ton, iki milyar dolarlık bir pazar. 2022 yılında Eti Maden bu pazardan 2,674 milyon ton bor satışı yaparak yaklaşık 1,321 milyar dolar aldı, toplamda 2 milyar dolardan. Yüzde 63 pazar payına sahip olduk ama bu taraftan bor karbürün sektörlerdeki pazarı 60 milyar dolar. Artık Türkiye'miz böyle bir pazara açılıyor. Biz halihazırda bor karbür üreteceğiz, bor karbür son ürünleri yurt dışı firmalarının üretimiyle gerçekleşecek veya bizim firmalarımız, Türk firmalarımız.

ETİ Maden Bor Karbür Tesisi

"BOR SERAMİK PAZARINA DOĞRU BİR YÖNELİM VAR"

Keleşer, bor seramik pazarına doğru bir yönelimleri olduğuna da değinerek, Türkiye'de 2023 yılında, Cumhuriyetin 100'üncü yılında ilk defa bordan bir değer zincirini tamamlanacağına vurgu yaparak şöyle devam etti:

Mesela şöyle düşünün, takım tezgahı ucu 1,25 gram, 1,5 dolar. Tona çevirdiğimizde tonu 1,2 milyon dolar. Yani onu 120-150 dolardan 1.000-1.200 dolara, bor karbür tozu olduğunda da 35-45 bin dolarlara, burada görmüş olduğunuz takım tezgahı ucunda 1,2 milyon dolara geliyorsunuz. Roket nozulu yapıyorsunuz, 241 gram, 1.000 dolar, tonu 4,1 milyon dolara geliyor. Bilmem anlatabiliyor muyum yapmak istediğimizi? Bizim o 2 milyar dolarlık bor klasik pazarından daha yüksek katma değerli, uç ürünlü bor seramik pazarına doğru bir yönlenmemiz var. Çok değerli bizim için. Türkiye'de 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında ilk defa bordan bir değer zincirini tamamlayacağız. Cevher bizde, borik asit bizde, bor karbür tozu bizde ve zırh da yapacağız.

"SAVUNMA SANAYİSİ VE UZAY HAVACILIKTA KATKI SUNACAK"

Bor karbür üretiminin özellikle savunma sanayisi ve uzay havacılıkta ülkeye sunacağı katkıya ilişkin de Keleşer, şu ifadelerini kullandı.

Bu bahsetmiş olduğumuz ürünlerin yüzde 100'e kadarı bor karbür. Bor karbür borik asitten, o da bor cevherinden yapılıyor. Dünyanın en kaliteli, en iyi bor cevheri bizde. Bahsettiğimiz ürünleri en kaliteli, en iyi yapmak isteyenlerin Türkiye'nin borunu kullanması gerekiyor. Yani bundan faydalanmamamız mümkün mü? O yüzden heyecanlı bir proje.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 81
  • Ttt 1 yıl önce Şikayet Et
    Yurt içine ve yurt dışına 1 Gr dahi işlenmemiş bor satılmıyor %50 cam sanayinde kullanılıyor seramik elyaf .....göz damlası da kısaca her yerde kullanılıyor. BOR sanayinin tuzu olsada olur olmasa da olur uçak yakıtında da var
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşaat sektöründede kullanılırmi acaba. Bina veya beton güçlendirme gibi.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bu güne kadar paçalarımıza yapışan sırtlanlardan yeni kurtulmaya başladık.fakat muhalefet bu sırtlanlar ordusuna özgürlük getireceğim diyor zaten allah korusun bir iktidar olsalar varya vatanı paramparça ederler..
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
  • 1misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar varlikla bir olup dunyayi dize getirmek varken, mazlumlara el uzatmak varken, yeryuzunde acliktan olmeyecek bir tane bile cocuk birakmamak varken, zulum goren müslümanlarin arkasinda durmak varken, bizim uğraştığımız seylere bakin..
    Cevapla
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika ve Cin'e ham olarak satmayin arkadaş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle