ABD'de bankacılık krizi: Bitcoin, güvenli liman oldu

Kripto para biriminde bu ay yaşanan çarpıcı yükseliş dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, "Bitcoin'in, bankacılık krizinde alternatif olduğunu kanıtladığını söylemek için çok erken" dedi.

ABD'de bankacılık krizi: Bitcoin, güvenli liman oldu
ABD'de bankacılık krizi: Bitcoin, güvenli liman oldu
GİRİŞ 21.03.2023 11:49 GÜNCELLEME 21.03.2023 11:49

ABD'de yaşanan bankacılık krizi sonrası gözler, dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin'e çevrildi.

Geleneksel hisse senedi ve tahvil dünyasında yaşananlar sonrası Bitcoin'in "birdenbire" güvenli bir sığınak gibi görünmeye başladığı belirtiliyor.

BİTCOİN'DE KESKİN YÜKSELİŞ

Reuters'ın haberine göre, halihazırda 27 bin 700 dolar seviyelerinden işlem gören Bitcoin bu ay yüzde 21 yükselirken, dalgalı S&P 500 yüzde 1,4 ve altın %8 değer kazandı.

Dijital varlık yatırım platformu FRNT Financial CEO'su Stephane Ouellette, görüşlerini palyaştı:

Merkez bankaları hızlı oran artışlarıyla enflasyonla mücadele etmeye çalıştıkları için art arda banka taarruzlarının olduğu bir ortamı tanımlarsanız, bu durum, şimdiye kadar duyduğunuz gibi Bitcoin sahibi olmakla ilgili bir teze oldukça yakın.

DÜZENLEYİCİLERDEN ACİL ÖNLEM

Bankalardaki satış dalgası, yüz milyarlarca doları piyasa değerinden sildi ve ABD düzenleyicilerini acil durum önlemleri almaya zorladı.

"BU DİNAMİKLER GEÇİCİ"

Diğer taraftan Ouellette, dikkatli olunması gerektiğini düşünüyor:

Düşüş argümanı, bu dinamiklerin geçici olduğu ve nihayetinde bu rallinin devam etmeyeceği şeklinde olacaktır.

GÖZLER FED'İN FAİZ KARARINDA

Dikkatler, bu hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikası toplantısına çevrildi. Bitcoin'in yükselişinin sürüp sürmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Hızlı fiyat artışı, bazı açığa satış yapan satıcıları bahislerini düşürmeye ve parayı geri almaya zorladı.

Coinglass verileri, tüccarların pazartesi günü 300 milyon dolarlık kripto pozisyonunu tasfiye ettiğini ve bu toplamın çoğunun (178,5 milyon dolar) kısa pozisyon olduğunu gösteriyor.

BİTCOİN YORUMU: HENÜZ ÇOK ERKEN

Dijital varlık yatırım yöneticisi Wave Digital Assets'ten Henry Elder, "Merkezi finansal sistemin opaklığından ve müdahalesinden bağımsız bir finansal varlık olan Bitcoin'in temel değerlerine bir dönüş görüyoruz." dedi.

Cenevre'deki Tyr Capital'in Baş Yatırım Sorumlusu Ed Hindi, "Bitcoin'in, bankacılık krizinde alternatif olduğu anlatısını kanıtladığını söylemek için çok erken." diye konuştu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.