Merkez Bankası'na rağmen bankalardan sert faiz artışı

Bankacılık sektörü, TCMB’nin ilave tahvil tutma yükümlülüğü için tanımladığı üst sınıra rağmen, sert faiz artışına giderek “kredi iştahım yok” mesajını verdi.

GİRİŞ 21.03.2023 11:12 GÜNCELLEME 21.03.2023 11:13
Bu Habere 113 Yorum Yapılmış

Negatif faizin sürdürülmesine yönelik üst üste gelen kararlarla bilanço sınavı veren bankalar, ticari kredilere uyguladığı faiz oranlarını 3,18 puan artırarak yüzde 16,1’e yükseltti.

Dört ayın en yükseğindeki bu faiz seviyesi, bankalara yüzde 20 oranında rekor negatif faizli ilave Hazine tahvili tutma yükümlülüğü getiriyor.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, ticari kredi faizlerinin yüzde 17’nin üzerine çıkması halinde ise, bankalar kullandırdıkları her 100 liralık kredi için 90 lira ilave menkul kıymet tutmak zorunda kalacak.

Ancak sektör kaynaklarına göre faiz artışı, bankaların ilave karşılığa katlanma yerine kredi musluklarını kapatma eğilimine işaret ediyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 113
  • Ekonomist vural 1 yıl önce Şikayet Et
    Enflasyon belasini cozmek lazim faizde bankalar suclu enflasyondada zam yapan ev sahubi manav kasap suclu.Ne guzel sonra faiz haram fqiz olmasi icin once enflasyon uzerinde kazanc almaliki olsun.Eskiden enflasyon olmadigi icin faiz olayi farkliydi.Herkes ekonomist olmus masalah.Zaten faizler dusunce dolar ev vb 5 kati artmadimi.Once sapkayi koyup yorum yapanlar bir dusunsun.
    Cevapla
  • Nafiz Okumuş 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz sebep, enflasyon sonuç. RTE
    Cevapla
  • Felanca 1 yıl önce Şikayet Et
    abd li bankalara özenmiş olmalılar. Devlet banka mevduatlarına olan garanti desteğini çekmeli. KAPİTALİZM Böyle bir şey. Bankalar kar ederken kimse karı yeme kısmına yardım etmiyor. Banka batınca mudiyi devlet destekliyor. Herkes tercihlerinin sonucuna katlanmalıdır ASIL OLAN SIFIR faizsizliktir. FAİZ HARAMDIR bir iş , bir üretim bir ticaret karşılığı olmadan para kazanmak yanlıştır
    Cevapla
  • Faiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya bırak bu işleri
    Cevapla
  • Canfeda 1 yıl önce Şikayet Et
    Faiz haramdır bankalardan uzak durun ülkeyi felakete surukluyorsunuz kullanmayın faiz i kullandirtmayin
    Cevapla
  • sli 1 yıl önce Şikayet Et
    Enflasyon asıl haramdır, fakiri daha da fakir yapar...
    Cevapla
  • Levent 1 yıl önce Şikayet Et
    Bankalara bak TÜRK DEVLETİNE MİLLETE İNŞALLAH ALLAH sizi o öyle bir ders versinki 1000 yıl konusulsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle