Yabancılar Türkiye'nin adını değiştirdi! Eskiden 'pazar' olarak görüyorlardı

Savunma sanayii ve teknoloji alanında yeni projeleri bir bir hayata geçiren Türkiye, artık yabancılar tarafından 'teknoloji ülkesi' olarak adlandırılmaya başlandı.

Yabancılar Türkiye'nin adını değiştirdi! Eskiden 'pazar' olarak görüyorlardı
Yabancılar Türkiye'nin adını değiştirdi! Eskiden 'pazar' olarak görüyorlardı
GİRİŞ 20.03.2023 17:21 GÜNCELLEME 20.03.2023 17:25
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

Haber7

Savunma sanayi ve teknolojide yerli ve milli üretim seferberliği başlatan Türkiye,  Kızılelma insansız savaş uçağının ardından geçtiğimiz hafta TCG Anadolu'yu Deniz Kuvvetleri'ne teslim ederken; Milli Muharip Uçak (MMU) 5. nesil savaş uçağı ve HÜRJET jet eğitim ve hafif taarruz uçağı taksi yaptı. Yeni ANKA-3 insansız savaş uçağının ise prototipi sergilendi.

HEM SAVUNMAYA HEM EKONOMİYE KATKI

Türkiye'nin 2002 yılında sadece yüzde 20'si yerli ve milli olan savunma sanayii 2023 yılında yüzde 80'lere kadar ulaştı. Savunma sanayiinin bütçesi 75 milyar doları bulurken toplam proje sayısı ile 750’lerin üzerine çıktı. Karada, havada ve denizde Türkiye'nin gururu olan projeler hem dosta güven düşmana korku verirken, diğer bir yandan teknolojik atılımların kapısını araladı ve ekonomiye de büyük katkı sağladı.

Öte yandan teknoloji ve savunmada büyük bir sinerji ile üretilen projeler ‘bağımsızlık’ için büyük rol oynarken, Türkiye’ye karşı uygulanan türlü türlü ambargoların bertaraf edilmesini sağladı.

ÇİFT KOLDAN UZAY ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Tüm bunların yanında Türkiye, teknolojide hedefini uzaya kadar yükseltti. Bu alanda atılacak adımlar için Türkiye Uzay Ajansı (TUA) kurulurken, diğer bir yandan Selçuk Bayraktar Fergani uzay girişimini kurdu. TUA, ilk Türk Astronotu uzaya göndermek için çalışmalarını sürdürüyor. TUA’nın 2028 yılı içi AY’a yumuşak iniş planı varken, Bayraktar'ın ise ‘SPACE TUG’ üzerinde çalıştığı biliniyor.

İTHALATÇI ÜLKEDEN İHRAÇ EDEN ÜLKEYE

Zamanında savunması neredeyse tamamen dışa bağımlı olan Türkiye’nin artık küresel silah ihracatındaki payı, 2018-2022 yılları arasında yaşanan artış sayesinde ilk kez yüzde 1’in üzerine çıktı. Bu artışın sonucunda Türkiye, Dünya genelinde en fazla silah ihracatı yapan 12’nci ülke oldu. Kısacası artık geliştirdiği yüksek teknoloji ürünü İHA ve SİHA'ların yanı sıra füze ve silahları ihraç eden Türkiye, bu alanda küresel bir oyuncu oldu.

Ayrıca Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI), yayınladığı 2022 yılı Küresel Silah İhracatı Raporu’nda dikkat çeken bir nokta ise Türkiye'nin silah ithalatındaki düşüş. Türkiye, 2013-17 yılları arasında ABD’den en çok silah alan 7’inci ülkeyken, 2018-22 döneminde 27’inci ülke durumuna geldi.


 

TÜRKİYE 'TEKNOLOJİ' ÜLKESİ OLDU

MMU, HÜRJET, KIZILELMA, ANKA-3 ve TOGG'da gibi birbirinden gelişmiş teknolojileri bünyesinde barındıran projeler sonrası yabancılar Türkiye'yi artık 'teknoloji ülkesi' olarak adlandırmaya başladı.

Merkezi ABD'de bulunan askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan ve dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen "Defense News Top 100"de 3 Türk şirketi yer alıyor. Listede, ASELSAN 49'uncu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) 67'nci ve ROKETSAN da 86'ncı sırada bulunuyor.

 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 88
  • Esnaf 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc razı olsun kardeşim. Vatana ve millete faydası olandan. Bazıları göremez olmuşlar yapılanları...
    Cevapla
  • crayz 1 yıl önce Şikayet Et
    reisle devam gerisi hikaye onlar gelirse ismetizm baslar kemalizm biter net..
    Cevapla
  • Cemal isik 1 yıl önce Şikayet Et
    Yola ciktik daha iyi olucaz insaAllah
    Cevapla
  • Kenan iran 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemi çok seviyorum Neden bu kadar cari açık veriyoruz anlamıyorum
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Doğalgaz ve petrolü çıkınca %15 fazlamız var cari açığımız maalesef enerji kaynaklı Ama inşallah yeni bulunan ve çıkarılma süreci devam eden petrol doğalgazımız sonra sı artıya geçecez
    Cevapla
  • Deniz 1 yıl önce Şikayet Et
    Henüz genelde yerli olmak için çakışıyoruz inşlh tamamen kapatılmaz cari açığı
    Cevapla
  • Bülent 1 yıl önce Şikayet Et
    Enerjiden kaynaklı çarı açık veriyoruz.
    Cevapla
  • Bilirkişi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bugünün açığı değil 50 60 yıllık mesela 1944 de insanların afrikalı aç insanlar gibi ot yediğini kıtlık olduğu hep anlatılır. Yani cari açık hiç kapanmadı.
    Cevapla
  • Zekayi 1 yıl önce Şikayet Et
    Cari açığının tek sebebi petrol ve doğalgaz ödenen paralar onlar olmasa sattığımız aldığımızdan fazla
    Cevapla
  • Alia 1 yıl önce Şikayet Et
    Recep Tayyip Erdoğan, sayesindedir. Allah razı olsun…
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle