8 yıl boyunca izin kullanmadan çalıştı! Yargıtay'dan emsal izin kararı

Özel güvenlik şirketinde çalışan bir kişi işten çıkarıldığını öne sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti alacaklarını talep etti. Yargıtay'dan emsal izin ücreti kararı çıktı.

GİRİŞ 20.03.2023 12:51 GÜNCELLEME 20.03.2023 12:59
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Bir özel güvenlik şirketinde çalışan genç, iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini öne sürerek İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu. Davacı işçi, kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etti.

Davalı şirket avukatı, davacının taleplerinin hukuki dayanaktan yoksun ve mesnetsiz olduğunu, zamanaşımı itirazında bulunduklarını, ayrıca davacının davalı kurumun işçisi olmadığını, hizmet alınan şirketlerin bünyesinde çalıştığını, bu sebeple de davanının husumet yönünden reddi gerektiğini ileri sürdü.

'8 YIL BOYUNCA YILLIK İZİN KULLANMAMAK HAYATIN AKIŞINA TERS'

Diğer davalı özel güvenlik şirketi ise 6552 sayılı Kanun uyarınca asıl işverenin işçilik alacaklarından sorumlu olduğunu, davacının taleplerinin zamanaşımına uğradığını ileri sürerek davanın reddini talep etti. Mahkeme, davanın kabulüne karar verdi. Davalı şirket kararı temyiz edince devreye giren Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, davacının 8 yıllık çalışma süresi boyunca hiç yıllık izin kullanmadığı hayatın olağan akışına ters olduğundan kararı bozdu.

İZİN ÜCRETLERİNE İNDİRİM YAPILAMAYACAK!

Yeniden yapılan yargılamada İş Mahkemesi, yıllık izin ücreti alacağından yüzde 30 oranında indirim yapılmasına hükmetti. Kararı her iki taraf avukatı da temyiz edince bu kez devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Kararda; yıllık izin hakkının Anayasal temeli olan bir dinlenme hakkı olduğu, işçinin iş sözleşmesinin devamı sırasında ücrete dönüşmeyeceği ve bu haktan vazgeçilemeyeceği hatırlatıldı. İşçinin iş sözleşmesinin devamı süresinde kullanmadığı yıllık izinlere ait ücreti istemesi mümkün olmadığı vurgulandı. İşçinin iş sözleşmesinin devamı sırasında izin hakkının bulunduğunun tespitini istemesinde hukuki menfaati olduğu dile getirildi. Oy birliği ile alınan Yargıtay kararında şöyle denildi: "Sözleşmenin feshi üzerine ödenmesi gereken izin ücretinden takdiri indirim yapılması doğru değildir. Uyuşmazlıkta; davacının izin ücretinden yüzde otuz oranında indirim yapılarak alacağın hüküm altına alındığı anlaşılmaktadır. İş Kanununda sözleşmenin feshi üzerine ödenmesi gereken izin ücretinden taktiri indirimi öngören bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Yıllık ücretli izin hakkı, özde dinlenme hakkına ilişkin bir haktır. İşçinin kullanılmayan yıllık iznine ilişkin ücretinden indirim yapılması mümkün değildir. Mahkemece bilirkişi raporunda belirlenen izin ücretinden indirim yapılarak karar verilmesi hatalı olup, kararın bu sebeple de bozulması gerekmiştir."

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 36
  • Şenol 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayatın olağan akışına aykırı o kadar şey yapılıyor ki işyerlerinde. Zulüm üstüne zulüm.
    Cevapla
  • ssklı 1 yıl önce Şikayet Et
    ne yazık ki hakimlerimi,z işçi nedir nasıl çalışır gibi meselelere çok uzaklar yaşam kaliteleri çok yüksek toplumdan kopuk yaşıyorlar. Bu yüzden verdikleri karar hem işçiyi hem işvereni memnun etmiyor
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İş veren mecbur izin parasını vermek zorunda işcinin hakkıdır eğer işcinin parasını vermezse vergi kaçakçılığına girer
    Cevapla
  • tamer 1 yıl önce Şikayet Et
    kanunen işveren izin ücreti ödemek zorunda değil işveren belki işçiye baskı yaptı işçi izin kullanmadı sonunda işten çıkarıldı 8 yıllık izin hakkı vardı işten çıkarmadan önce 8 yıllık izin kullandırması gerekirdi 3- 4 ay maaşını vermesi gerekirdi hemen çıkarıyorsada parasını ödemeliydi bu verilen karar ne kadar doğru bilemem ama bu tür kararlar toplumun adalete olan güvenini sarsar
    Cevapla
  • abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    bunda anlaşılmayacak hiç bir şey yok. yargıtay diyorki işçinin kullanmadığı izinler maddiyata çevrilemez paraya çevrilemez yıllık izinin amacı kişinin her yıl nizami kullanarak dinlenme hakkını kullanması gerekir diyor. ohh ne ala izin kullanmayayım parasını alayım ee ondan sonra baklava var yermisiniz.
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    çalışırken paraya çeviremezsin.işten kovulursan kalan iznin parasını vermek zorunda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle