Bankacılık krizi petrol fiyatlarını nasıl etkileyecek?

PetroIndustrial Petrol Depolama Çözümleri Şirketi Yönetici Direktörü Randall Mohammed, bankacılık krizinin petrol fiyatlarına etkisinin uzun süreli olmamasını beklediklerini söyledi.

GİRİŞ 19.03.2023 11:45 GÜNCELLEME 19.03.2023 16:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

PetrolIndustrial Petrol Depolama Çözümleri Şirketi Yönetici Direktörü Randall Mohammed, küresel petrol talebi görünümünü olumsuz etkileyen ve ABD'deki bankaların iflasıyla başlayan finansal krizin petrol fiyatlarını baskıladığını belirtti. Ancak Mohammed'a göre, bu gelişmelerin petrol piyasalarına etkisi "kısa süreli" olacak ve petrol fiyatları yaklaşık olarak 75 ila 80 dolar arasında kalacak.

Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflasıyla başlayan süreç, Amerikan First Republic ve İsviçre merkezli Credit Suisse'deki gelişmelerle daha da derinleşti. ABD Merkez Bankasının para politikası ve küresel ekonomik resesyon endişeleri, bankacılık sektöründeki krizin nedenleri arasında yer aldı. Bu nedenle, Fed'in daha temkinli adım atması bekleniyor.

Petrol piyasasında, banka iflaslarına bağlı krizin küresel bir bankacılık sistemi krizine yol açacağı endişeleri, petrol fiyatlarında oynaklığı artırdı. Ancak ABD ve Avrupa merkez bankalarının alacağı önlemler petrol fiyatları üzerinde belirleyici olabilir.

Brent türü petrolün varil fiyatı cuma günü 71,44 dolara kadar düşerken, WTI türü petrolün varili 65,27 dolar seviyesinde işlem gördü. Her iki petrol türü de Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyelerini kaydetti.

"PETROL FİYATLARDAKİ DÜŞÜŞLER, ARZ VE TALEP KAYNAKLI DEĞİL"

PetroIndustrial Petrol Depolama Çözümleri Şirketi Yönetici Direktörü Randall Mohammed, AA muhabirine, petrol fiyatlarındaki düşüşlerin, ABD petrol stoklarındaki artışlar, SVB'nin iflasıyla tetiklenen bankacılık sektörüne yönelik endişeler ve Fed'in olası faiz artışından kaynaklandığını söyledi.

Mohammed, "Son dönemde petrol fiyatlarında görülen düşüşler finansal kaynaklı, dolayısıyla dünya genelindeki petrol arz ve talebiyle pek de alakalı değil. Bu nedenle söz konusu bankacılık krizinin petrol fiyatlarına etkisi uzun süreli olmayacaktır." dedi.

ABD'deki krizin yerel bankalarla sınırlı olduğuna ve hızla düşen petrol fiyatlarının hükümetin müdahalesi sonrası bir miktar toparlandığına dikkati çeken Mohammed, "OPEC+ grubunun arz tarafında sorun olmadığına ilişkin açıklaması, Çin'de artan talep ve ABD dolarının nispeten zayıf seyrediyor olması da bu toparlanmaya katkıda bulundu. Petrol fiyatlarının varil başına 75 ila 80 dolarda olacağı tahmin ediliyor." ifadelerini kullandı.

Washington Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü Misafir Öğretim Üyesi Kate Dourian, petrol fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskıya ilişkin, "Fiyat düşüşleri devam ederse OPEC+ grubu müdahale etmek zorunda kalacak. Daha ilginci ise G7 ülkelerinin Rus petrol ihracatına getirdikleri varil başına 60 dolar tavan fiyat. Fiyatlar zaten şu an 72 dolar bandında seyrediyor ki bu haliyle 60 dolar tavan fiyat Rusya'ya pek de dokunmayacak." değerlendirmesinde bulundu.​

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 1
  • kandıralı 1 yıl önce Şikayet Et
    Beter olun
    Cevapla