Balık avında Karadeniz'i bekleyen tehlike

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cemal Dinçer, Karadeniz'de pelajik balıkların ve balık stoklarının giderek azaldığını söyledi.

GİRİŞ 13.03.2023 11:13 GÜNCELLEME 13.03.2023 14:06
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Sezon başında palamut avı nispeten iyi ancak istenilen bollukta olmadığını kaydeden Dinçer, sürdürülebilir avcılığın önemine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Sezon boyunca balıkların avlanabilir ve tüketilir olması gerektiğine vurgu yapan Dinçer, ““Palamut ilk başlarda nispeten iyiydi. Av sezonunda palamutun da birkaç ay aynı şekilde tirsinin yani pelajik balıklarımızın üç dört ay sürdürülebilir ve homojen bir dağılım göstermesi beklenir. Bir bakıyorsunuz ki bir yerde bulmuşlar balığı avlamışlar bir hafta tirsiden palamuttan geçilmiyor. Geçilmiyor da bize çiftini 60-100 TL'den verdiniz. Bir hafta geldi daha çok tutuldu bu defa 30 TL'ye düştü. Bunda da maalesef istenilen bir bolluk yoktur. Bir anlık ortaya çıkan balık zaten uzun süre muhafaza edilemediğinden bir kısmını donduruculara koydular bir çoğunu da piyasaya arz etmek zorunda kalındığından zorunlu olarak bu kez fiyatı düşüyor. Bu anlıktır yani sürdürülebilir değildir. Beklenen sezon boyunca homojen olarak biz bu balıkları avlayabilir tüketebiliyor olmamız lazım. Karadeniz'in önemli pelajik balıklarında bu sezon Zargana da maalesef birkaç defa gözükebildi” dedi.

Karadeniz'deki balık stoklarının giderek azaldığını buna karşın yetiştiriciliğin arttığını ifade eden Dinçer, “Son iki yılda su ürünleri yasal istatistiklere baktığımızda avcılık üretiminin azaldığı buna karşın yetiştiricilik üretiminin arttığı, hatta son birkaç yılda da bunu geçme eğiliminde olduğu bir gerçek. Bu da, sanki avcılık önemini yitiriyormuş gibi bu defa üretime dönelim deniliyor. Burada unutulmaması gereken bir şey var; siz yetiştiricilik yaparken bile kullandığınız zemin ana hammaddesi yine avcılıktan elde ettiğimiz deniz balıklarıdır. Özellikle de bunun en değerli gıdası da hamsidir. Dolayısıyla bu ikisini özdeş getirmek zorundayız. Avcılık gidiyor vazgeçelim koruması önemli değil nasıl olsa yetiştiricilik bize yeter, dediğiniz anda birkaç sene sonra o da çökecektir. Bu sektörle ilgili olan müteşebbislerin, yöneticilerimizin de dikkatlerini çekmek istiyorum” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Açgözlülük nankörlük fırsatçılık yap sonra bereket bekle.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Vahşi ve aç gözlü insanoğlu denizide içer hiç kuşkunuz olmasın.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Görünürde kontrol mekanizmaları, görevli kurumlar var. Fakat, tezgahlar yenemeyecek kadar küçük boyutlu balıklarla dolu. Adeta, Karadenize balıkların kökünü kurutmaya karar vermişler. Başarılı da oldular. 4-5 senedir hamsi, mezgit, istavrit... yiyemiyoruz. Balıkçılar kendi bindikleri dalı kesiyorlar. Kontrol kurumlarını göreve davet edelim.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Mavi vatanımız aç gözlü başına buyruk balıkçıların insafına bırakılmamalıdır. Devletimiz yasal mevzuatı ve denetimi güncelleyerek balıkçılığı kontrol altına almalıdır.
    Cevapla
  • Bekir öztürk 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardenizde kontrolsüz avlanma devam ederse. Yakın gelecekte eskiden Karadenizde balık tutuluyormuş haberleri okunur.. Çok küçük balıklar trol ağları ile katliama uğruyor.. Tezgahtaki balıklar standart dışı. Hiç değilse 2 km kıyıda avlama yapılmasın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle