Kahramanmaraş'ın ünlü kırmızı biberi de enkaz altında kaldı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından etkilenen 11 ildeki ekonomik aktörler mercek altına alındı. Maraş biberi üzerine yoğunlaşan araştırmalar elde edilen ürünün yüzde 95'inin hasar aldığını belirledi.

Kahramanmaraş'ın ünlü kırmızı biberi de enkaz altında kaldı
Kahramanmaraş'ın ünlü kırmızı biberi de enkaz altında kaldı
GİRİŞ 08.03.2023 12:55 GÜNCELLEME 08.03.2023 12:55

Türkiye, bundan sonraki süreçte, ana üreticilerin depremde hasar almasıyla birlikte Maraş biberi bulmakta zorluk çekebilir.

Kahramanmaraş'ta üretim tesisleri büyük oranda yıkılan Maraş biberi üreticileri, biber ve makinelerin enkaz altında kalmasından dolayı sektörün ağır darbe almasının üzüntüsünü yaşıyor.

ÜRETİCİLERİN BİNALARI YIKILDI

Kahramanmaraş'ın coğrafi işaret tescilli Maraş biberi üretiminin yapıldığı Onikişubat ilçesi Şazibey Mahallesi Odun Ambarı mevkisinde 100'e yakın işletmenin büyük kısmı depremde yıkıldı, kalanları da ağır hasar aldı.

SEKTÖR OLUMSUZ ETKİLENDİ

Aroması ve acılığını verimli topraklarından alan, kentin adıyla anılan biberi üreten tesislerin yıkılması, sektörü olumsuz etkiledi.

DÜNYA MARKASI

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, pul ve toz olarak tüketilen tescilli Maraş biberinin dünyaya mal olmuş marka olduğunu söyledi.

CİDDİ HASAR YAŞANDI

Biber üretimi yapan işletmelerin bulunduğu bölgede deprem nedeniyle ciddi hasar yaşandığına işaret eden Buluntu, "Kahramanmaraş'ın bir değeri, simgesi olan biber üretimine bir an önce başlanması lazım." dedi.

YER TAHSİSİ KONUSUNDA ÇALIŞILIYOR

Üretim sezonunun yaklaştığını, yeni üretim tesislerinin kurulması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yer tahsisi konusunda çalıştığını belirten Buluntu, çözüm arayışlarını dile getirerek şunları söyledi:

Esnafımızın bir an önce faaliyete geçmesi için çözüm bulunması lazım. Ya yerinde çözüm ya da geçici olarak işletmelerimizin faaliyetlerini yürütebilmesi için hızlı şekilde yer tahsisi yapılması gerekiyor.

"YILDA 25 BİN TON ÜRETİM YAPILIYOR"

Maraş Biberi Kümelenme Derneği Başkanı Muhittin Balçın, kentte yılda yaklaşık 25 bin ton biber üretimi yapıldığına dikkati çekti.

6 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM ALANI

Sektörün tarladan itibaren kademe kademe 6 bin civarında insana istihdam sağladığını vurgulayan Balçın, yeni mahsul üretiminin yaklaşık 6 ay sonra başlayacağını dile getirdi.

"4-5 İŞLETME AYAKTA KALDI"

Balçın, yeni mahsul çıkmadan iş yerlerinin ayağa kaldırılması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

Çiftçi ürününü topladığı zaman bizim üretebilmemiz için alım yapmamız lazım. Fabrika olmazsa alım yapamayız, mecburen bir an önce ayağa kalkmak zorundayız. Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine yılda 10 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Depremin ardından işletmelerimizin yaklaşık yüzde 5'i, yani 4-5 işletme ayakta kaldı, birçok fabrika için yıkım kararı çıktı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.