Hayata dönüş kredilerinin kapsamı genişletildi

Hayata dönüş kredilerinin kapsamı, depremden etkilenen 11 il ve Sivas'ın Gürün ilçesindeki esnaf ve sanatkarı içine alacak şekilde genişletildi.

GİRİŞ 07.03.2023 11:43 GÜNCELLEME 07.03.2023 15:21
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, başta depremde ağır hasara uğrayan iller ve ilçelerini kapsayan kredi paketi, deprem bölgesinin tümünü içerecek şekilde yeniden düzenlendi.

Buna göre, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illeri ve bağlı ilçeleri ile Sivas'ın Gürün ilçesinde faaliyet gösteren depremzede esnaf ve sanatkarlara işletme sermayesi ihtiyaçlarına yönelik finansman desteği sağlanacak.

Bu amaçla söz konusu esnaf ve sanatkara 250 bin lira kredi kullandırım imkanı sunuldu.

Kredi faiz oranının yüzde 50'si Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak ve yıllık yüzde 7,5 faiz oranı uygulanacak.

Kredi, 12 aya kadar ödemesiz dönemli olmak üzere azami 60 ay vadeli olarak kullandırılabilecek.

Kredinin geri ödeme periyodu, ödemesiz dönemi takiben 1, 3 veya 6'şar ay şeklinde olabilecek.

Kredi, depremden etkilenen esnaf ve sanatkarlara, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle kullandırılacak. Gerekli durumlarda ESKKK kefaleti olmadan doğrudan kullandırım imkanı da sağlanabilecek.

KREDİ PAKETİ YIL SONUNA KADAR KULLANILABİLECEK

Kredi paketinin kullandırım koşulları da tespit edildi. Buna göre, depremde ağır hasara uğrayan ve 6 Şubat'tan önce vergi kaydı bulunan esnaf ve sanatkarlara kullandırım yapılacak.

Ödemesiz dönemde müşteri için tahakkuk edecek faiz, ödeme tablosu doğrultusunda sonraki yıl taksitlerine bölünerek vade boyunca tahsil edilecek.

Kredi limiti mevcut işletme kredisi şahıs üst limitine dahil olmayacak, ilave olarak tanımlanacak. Aynı zamanda Deprem İşyeri Alım veya Destek Kredisi kullanmış olan esnaf bu krediden faydalanamayacak.

Esnaflık faaliyeti şartı sadece kaydi olarak kontrol edilecek ve deprem nedeniyle geçici olarak faaliyetine ara verenler de krediden faydalanabilecek.

Esnaf ve sanatkarlar odası ve siciline kayıtlı şahıs firmalarına kullandırım yapılacak.

Kredi paketi 31 Aralık 2023'te sona erecek.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    sayın başkan sgk bir genelge yayınlayıp iş verenlerin eyt liden sgk dan emekli olur yazısı getir talebinin önüne geçemez mi hem de sgk önünde yığılmalar olmaz
    Cevapla
  • Huzur İslamda 1 yıl önce Şikayet Et
    3Her kim faiz yerse Allah ve Resulüne savaş açmıştır? Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve gerçekten iman etmiş iseniz faizden kalanı bırakın. Bunu yapmazsanız Allah ve resulü tarafından size bir savaş açıldığını bilin. Eğer tövbe ederseniz, haksızlık etmemek ve haksızlığa uğramamak üzere anaparanız sizindir. Bakara / 275. Ayet Halbuki Allah, alış-verişi helâl, faizi haram kılmıştır. Her kime Rabbinden bir öğüt gelir de faizcilikten vazgeçerse, önceden aldıkları kendisine aittir.
    Cevapla
  • Sütçü imam 1 yıl önce Şikayet Et
    Maraş başta olmak üzere deprem illeri bu ülkenin milli güvenlik garantisi illerdir devlet olmadan düşmanı kovmuş pes ettirmiş illerdir bir an önce ayağa kaldırılmalı beka için ne gerekiyorsa
    Cevapla
  • Yasin 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah u tealla buyuruyor faiz ile is yapanlari kendime ve rasulume savas acmis sayarim
    Cevapla
  • Furkn 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayata dönüş ancak İslama Allaha kurana teslim olmakla olur bu haberde ise herzamanki gibi harama dönüş şirke küfre dönüş var depremin ardından bile hemen şirkler küfürler haramlara sarılıyor bu toplum... ikiyüzlü olmayan boş yere Müslümanım demez hem her türlü her yönden Allaha savaş aç hemde Müslümanım de İslam de kuran de yuh olsun size ve Allahdan başka ibadet ettiklerinize 7 değil 17 şiddetinde olsa yine akillanmazsınız rezil müşrik toplum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle