Yusufeli Barajı hızla doluyor

Kuraklık nedeniyle birçok barajda su seviyesi düşerken, 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ise hızlıca dolmaya devam ediyor. Barajda su seviyesi 78 metreyi bulurken, depolanan su miktarı 83 milyon metreküp seviyesine ulaştı.

Yusufeli Barajı hızla doluyor
Yusufeli Barajı hızla doluyor
GİRİŞ 03.03.2023 09:52 GÜNCELLEME 03.03.2023 09:53
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Artvin'in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde yapımı tamamlanan kemer Baraj sınıfında 275 metreyle gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı 22 Kasım tarihinde su tutmaya başladı. Baraj kapaklarının kapanmasıyla, su seviyesinin 78 metreyi bulduğu barajda, depolanan su miktarı 83 milyon metreküpe ulaştı. Su tutma işleminde 3 ay biterken, karayolları başta olmak üzere baraja yakın köylerdeki evler ve mahalleler birer birer sular altında kalıyor. Baraj suları sanayi bölgesi sınırına gelirken, ilçede bazı iş yerlerinin taşınması için baraj kapakları yeniden açıldı. Hak sahibi olamayan bazı ev ve iş yeri sahipleri için yeni yerleşim yerinde inşaat devam ederken, kaymakamlık eski ilçede bulunan esnaflara 15 gün içinde taşınmaları için müddet verdi.

Öte yandan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün en büyük yatırımlarından olan barajda, su tutma programına uygun şekilde geçtiğimiz aylarda, su seviyesinin yükselmesini kontrol edecek 4 dip savak açılıp kapatılarak sorunsuz şekilde test edildi.



YUSUFELİ BARAJI'NDA ENERJİ ÜRETİMİNİN YIL ORTASINDA BAŞLAMASI PLANLANIYOR

275 metre yüksekliği ile dünyada 5. sırada olan baraj, enerji üretimine hazırlanıyor. 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı 2 milyar 130 milyon metreküp su toplama hacmine sahip. Barajda su seviyesi 167 metreye ulaştığında enerji üretimi başlayacak. Mayıs sonu ya da haziranın ilk haftasında bu sürecin tamamlanmış olması ve enerji üretimine başlanması planlanıyor.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Osmanmert 1 yıl önce Şikayet Et
    O barajdan diğer barajlara boru hatti çekilemez mi
    Cevapla
  • Kebanlı osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Hem de o biçim
    Cevapla
  • Yusufeli li 1 yıl önce Şikayet Et
    Baraj kullanıma açılmadan testi yapılmak zorunda. Bugün için belirli seviyelere kadar su tutulup boşaltılır ve kaçak vs var mı araştırılması gerekir. Ortalama 2 /3 ayda bir bu test yapılıyor ve her seferinde su seviyesi yukseltiliyor. %20-25 gibi doldur boşalt ile barajın tüm dolum testleri adım adım yapıldıktan ve onay verildikten sonra ise tamamen kullanıma geçilecek.
    Cevapla
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarda esnafın kene cinsi olsa gerek .
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Baya tuhaf degilmi ? Biliyorsan yaz neden tuhaf oldugunu.Yoksa barajda delikmi var ?yoksa depremde hoplarmi acaba :) Dünyanin en büyük baraji cinde,acaba cinler o esnaflara nasil muamele ederlerdi ?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne alaka ya Baraj dolmadan elektrik üretimi nasıl yapılacak? Bunu düşünebilmek için üniversite bitirmeye gerek olmasa..
    Cevapla
  • Cahil 1 yıl önce Şikayet Et
    Tanıtım videosunu izle. Suyun hangi seviyeye gelmesi gerektiğini öğren
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle