EYT'lilere kıdem tazminatı ve pirim indirimi uyarısı! Acele etmeyin

EYT’'ye hak kazananlar başvuru yapmak için sabırsızlanıyor. Ancak çalışmakta olanlar ile emekli olduktan sonra yeniden çalışmayı planlayan EYT'lilerin acele etmesi halinde kıdem tazminatı ve 5 puanlık prim indirimi kaybetme riski var

GİRİŞ 03.03.2023 10:47 GÜNCELLEME 03.03.2023 12:15
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

EYT’liler emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından emeklilik başvurusu yapmak için sabırsızlanıyor. Ancak ecele hareket edenleri bekleyen riskler bulunuyor. Öncelikle bir işte çalışmakta olanlar ile emekli olduktan sonra yeniden çalışmayı planlayan SSK’lıların acele etmesi halinde kıdem tazminatı ve 5 puanlık prim indirimi hakkını kaybetme riski ortaya çıkabilir. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, EYT’lilerin işten ayrılma ve emeklilik başvuruları için neden acele etmemesi gerektiğini yazdı.

Türk Lirası

TBMM’de salı günü kabul edilen emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili kanun, Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayanlar veya askerlik vs gibi hizmet borçlanması ile sigorta başlangıcını 8 Eylül 1999 öncesine çekenler, yaş dışındaki diğer emeklilik koşullarını tamamlayarak emekli olabilecekler. Buna göre, 4A’lılar (SSK) sigortalı çalışmaya başladıkları tarihe göre 5000 – 5975 arasında değişen prim günü ile kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini; 4B (BAĞ-KUR) ve 4C’liler (Emekli Sandığı) ise kadınlar 7200, erkekler 9000 prim gününü tamamlamışlarsa bugünden itibaren emeklilik başvurusu yapabilecekler. Bu koşulları henüz sağlamamış EYT’liler ise sağladıkları tarihten itibaren emekli olmaya hak kazanacaklar.

Yasa yürürlüğe girdi vatandaş akın etti: SGK binaları önünde uzun EYT kuyruğuYasa yürürlüğe girdi vatandaş akın etti: SGK binaları önünde uzun EYT kuyruğu

KANUN ÇIKMADAN YAPILAN BAŞVURULAR GEÇERSİZ OLUR

EYT’liler, kanun yürürlüğe girinceye kadar resmi olarak emeklilik hakkını kazanmış sayılmazlar. Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandığı bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Kanun yürürlüğe girmeden önce gerek sosyal güvenlik merkezlerine giderek, gerekse e-Devlet üzerinden yapılan emeklilik başvuruları geçersiz sayılır. Başvuru yaptığını sananlar emekli aylığının bağlanmasını beklerken zaman kaybederler. Kanun çıkmadan önce başvuru yapmış olanlar, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yeniden emeklilik başvurusu yapmak zorundalar.

Türk Lirası

KIDEM TAZMİNATINA DİKKAT!

İş Kanunu’na göre, emekli olan işçilerin, son işyerindeki çalışmaları karşılığı hak etmiş oldukları kıdem tazminatını alma hakkı bulunuyor. Mevcut uygulamaya göre, bir işte çalışmakta olanlar emekli olarak kıdem tazminatı alabilmek için önce Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan “emekli olabilir” yazısı alıyorlar. Bu yazı ile birlikte işverene başvurarak iş akdini feshetmek suretiyle kıdem tazminatını alıyorlar. İşverence işten çıkış yapıldıktan sonra SSK’lılar aynı gün veya izleyen günlerde e-Devlet üzerinden ya da sosyal güvenlik merkezlerinden emeklilik başvurusu yapabiliyorlar.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 1.8 - 2 milyon dolayında kişinin emeklilik başvurusunda bulunması bekleniyor. Bunların önemli bir kısmı halen bir işte çalışmakta olan kişilerden oluşuyor. Yüz binlerce EYT’linin SGK’dan aynı anda “emekli olabilir” yazısı istemesi halinde taleplerin hepsinin mart ayı içinde karşılanması çok zor görünüyor. SGK’dan yazı almadan iş akdinin feshedilmesi halinde de kıdem tazminatının ödenmesi konusunda anlaşmazlık çıkabilir. İşçi, emekli aylığı bağlandığına ilişkin belgelerle emeklilik gerekçesi ile işten ayrıldığını mahkemede kanıtladığında kıdem tazminatını daha sonra alabilir ancak dava sürecinde mağduriyet yaşayabilir. Bu nedenle SGK tarafından, “emekli olabilir” yazısı konusunda bundan sonra nasıl bir işlem yapılacağı hususuna açıklık getirilmeden işten ayrılmamak gerekir.

Türk Lirası

5 PUANLIK PRİM İNDİRİMİ İÇİN 30 GÜNLÜK SÜRE NE ZAMAN BAŞLAR?

Emekli olan EYT’liler, aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlarsa sosyal güvenlik destek priminde 5 puanlık indirim yapılacak. Prim indirimi, işçinin brüt ücreti üzerinden uygulanacak. Asgari ücretle çalışanlar için 500 TL, asgari ücretin 7.5 katı brüt ücretle çalışanlar için de 3.753 TL prim indirimi yapılacak.

Prim indiriminden yararlanabilmek için 30 gün içinde aynı işyerinde tekrar işe başlamak gerekiyor. Otuz günlük süre, iş akdinin sona erdiği tarihten başlar. Sürenin aşılması halinde prim indirimi uygulanmaz.

Emekli olabilmek için önce işten çıkış yapıp, sonra emeklilik dilekçesi verilmesi gerektiğini tekrar hatırlayalım. Emekli aylığı, dilekçe verilen tarihi izleyen ayın 1. gününden başlatılır.

Bazı okurlardan, “Örneğin 10 Mart’ta işten çıkış yapıp emeklilik dilekçesi verdikten sonra 11 Mart’ta yeniden çalışmaya başlayabilir miyim?” şeklinde sorular geliyor. Aynı ay içinde tekrar işe başlanması halinde emekli aylığı bağlanmaz.

Bununla birlikte, boşluk bırakmadan çalışmaya devam etmenin yolu bulunuyor. İşveren 31 Mart günü işten çıkış bildirimi yapar, işçi aynı gün e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusunda bulunur. İşveren 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere “sosyal güvenlik primine tabi çalışan” olarak tekrar işe giriş bildirimi yapar. Böylece işçi mart ayı ücretini tam alır ve boşluk bırakmadan çalışmaya devam eder.

HABERİ DUYAN KUYRUĞA GİRDİ

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT)'yle ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi sonrasında vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren ilçelerdeki SGK binalarına gelmeye başladı.

EYT düzenlemesinden faydalanarak emeklilik hakkını kullanmak isteyen vatandaşlar, Ataşehir, Esenyurt ve Fatih Unkapanı SGK binaları önünde uzun kuyruk oluşturdu.

KAYNAK: HABERTÜRK/AHMET KIVANÇ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 65
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Aferim böyle küçük hesaplarla oyunuzu satın. Muhalefet milletin herseyi mahfedıyor, yıne de oyumuzu verecegız dıyorlar. Siz de her sıkıntı da oy ile hızaya gwtırme derdındesınız. Aferın
    Cevapla
  • herşey güzel 1 yıl önce Şikayet Et
    pandemide karanbole gelen 2000 öncesi emeklinin adaletsiz ve orantısız maaş artışından dolayı binlerce emekli zarar gördü bu haksızlığın telafisi bile dile getirilmedi ben şahsım olarak güvenip akp dışında oy kullanmam fakat bu seçim tepki oyu olarak seçimlerde kendin etrafım ve sözümün geçtiklerinede oy kullandırmayacağım sap döner keser döner hesap sandıkta döner
    Cevapla
  • kucuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok merak ediyorum bu işin sonu nereye varacak, iktisadi göstergeler berbat üstüne bu deprem felakati , ilk etapta 2 milyon zaman için de bu kanun vasıtası ile emekli olayı bekleyen 5.5 milyon kişi, çalışan 20 milyon kişi bunun da 5 milyonu devlet sektöründe zaten. Dünyanın hiç bir ekonomisi böğle bir düzeni kaldıramaz.
    Cevapla
  • 67li 1 yıl önce Şikayet Et
    fazla merak etme haset yapıyorum desene açıkça.çalış sizde olursunuz emekli inşaallah. MERAK ETME NE OLUR ÇALIŞ SENİNDE OLUR bir insanın başına ne gelirse meraktan gelir
    Cevapla
  • Erdem 1 yıl önce Şikayet Et
    Fazla merak adamı hasta eder.
    Cevapla
  • hacı topkır 1 yıl önce Şikayet Et
    bu eyt degil vatanı batiran tayfası dünyanın hic bir yerinde yok 43yaşında emeklilik
    Cevapla
  • Selozenger 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin büyüklerin 40 lı yaşlarda emekli olurken sesin çıkmıyordu şimdi eyt mi ağır geldi
    Cevapla
  • Mustafa Üstün 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi lan orda.n sen yatarken millet çalıştı hakketti
    Cevapla
  • Vehbi doğru 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamın kendi ağzından duydum söyledi 36 yaşında emekli olmuş geçmiş hükümetler zamanında biz 51 yaşında emekli oluyoruz zaten bu sene emekli olacaktım normalde
    Cevapla
  • topgun 1 yıl önce Şikayet Et
    özal zamanı olundu ben hatırlıyorum
    Cevapla
  • 67 li selçuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Malulen emekli olmuştur hic bir donemde 36 yaşında emeklilik olmadı
    Cevapla
  • atıf 1 yıl önce Şikayet Et
    sallama Ziya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle