Et fiyatında rekor artış!

Artan et fiyatları tüketiciyi zorlarken, üretici ise fiyatların yüksek olmadığı ve maliyetlerin ancak karşılandığı görüşünde. ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, 160 liranın üzerini üreticinin de köpük olarak değerlendirdiğini söylüyor.

Et fiyatında rekor artış!
Et fiyatında rekor artış!
GİRİŞ 23.02.2023 09:36 GÜNCELLEME 23.02.2023 10:45
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Et fiyatlarında artış yılbaşından bu yana yüzde 30'a ulaştı. Yağsız dana etinin fiyatı 5 Ocak tarihinde ortalama 126,87 lirayken fiyat 16 Şubat tarihinde 163,87 liraya yükseldi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin verilerine göre, dana karkas kesim fiyatı Ege Bölgesi'nde 164,20, Akdeniz Bölgesi'nde 162,5, Marmara Bölgesi'nde 163,40, İç Anadolu Bölgesi'nde 164,5, Doğu Anadolu Bölgesi'nde 160, Güneydoğu Anadolu'da 165 ve Karadeniz Bölgesi'nde 167,5 lira olarak gerçekleşti. Ortalama artış geçen aya göre yüzde 21,2, geçen yıla göre ise yüzde 140,1 oldu. Kuzu karkasta da ortalama fiyat 146,03 lira oldu. Bu üründe geçen aya göre değişim oranı yüzde 14, geçen yıla göre ise yüzde 100,7 oldu.

“BUGÜN İÇİN MALİYETİ KURTARIYOR”

Fiyatlardaki artış maliyetlerden kaynaklanırken 160 lira civarında ki rakamlar üretici açısından maliyeti şimdilik kurtarır olarak değerlendiriliyor. Dünya'nın sorularını yanıtlayan Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, 160 liranın üzerini üreticinin de köpük olarak değerlendireceğini belirterek, bu rakamların bugün için maliyetleri kurtarmış göründüğünü vurguluyor.

Diğer yandan, et ithalatıyla ilgili de bilgi veren Ahmet Yücesan, bu konuda siparişlerin verildiğini ve imzaların atıldığını kaydederek, Ramazan haftasına kadar 8-9 bin ton civarında karkasın Türkiye'ye gelmiş olacağını söylüyor. Kendilerinin ithalata dahil olmadıklarını hatırlatan Yücesan, ithalatı ESK'nın yapacağını, sanayicinin ise oradan talep edeceğini, ithal etin fiyatının yerli üreticinin üretimini engellemeyecek, mağdur etmeyecek şekilde belirleneceğini ifade ediyor.

ACİLEN DAMIZLIK HAYVAN VERİLMELİ

Görüşlerini aldığımız bir çiftlik sahibi ise Amasya'da mezbahada 176 liraya karkas kesim olduğunu söylüyor. Yemin çuvalının 300-350 lira, süt yeminin ise 330 ila 400 lira aralığında olduğunu ifade eden üretici, "Bir taraftan tüketici ete ulaşamıyor, diğer taraftan maliyet yüksek, üretici zarar ediyor. Bu maliyetlerden dolayı artık hiç bir şey yerinde durmuyor, 160 lira 170 lira dahi yeterli bir fiyat değil onu söyleyebilirim. Ama çiftçiler desteklenmeli. Üretim yapmak isteyen çiftçilerimize üretim için acilen damızlık hayvan verilmeli" diyor.

KAYNAK: DÜNYA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • erbat 1 yıl önce Şikayet Et
    ucuzbile yiyorsunuz kimse cifcilik yapmak istemiyor geçen cifcinin biri 6 ti aylina 100 bin liraya adam bulamiyom diyordu yemeni ve sigarasini verdigi halde birseyleri ucuz yemek istiyorsaniz koyunuzde yasayin
    Cevapla
  • hakkı 1 yıl önce Şikayet Et
    Et balık kurumu hem kalitesiz et hemde yüksek artış oranı. zincir marketlerdeki kıyma kuşbaşı çok ama çok kalitesiz ve pahalı bunlar incelenmeli
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    herkes istiyor
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    herkes bi hikaye tutturmus gidiyor
    Cevapla
  • patriot 1 yıl önce Şikayet Et
    her ramazan önü aynı tiyatro sebepsiz yere fiyat artışları garip açıklamalar ya bi ALLAH tan korkun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle