Türkiye’nin İsviçre’den altın ithalatı 11 yılın zirvesinde

İsviçre, ocak ayında Türkiye'ye 3.6 milyar dolar değerinde tarihi miktarda altın ihraç etti. Böylelikle ülke, 2012'den beri Türkiye'ye aylık en büyük altın ihracatını yaptı.

Türkiye’nin İsviçre’den altın ithalatı 11 yılın zirvesinde
Türkiye’nin İsviçre’den altın ithalatı 11 yılın zirvesinde
GİRİŞ 21.02.2023 16:15 GÜNCELLEME 21.02.2023 16:15

İsviçre, Ocak'ta Türkiye'ye 3.3 milyar İsviçre frangı (3.6 milyar dolar) değerinde 58.3 ton altın göndererek, 2012'den beri Türkiye'ye aylık en büyük altın ihracatını yaptı.

Türkiye'deki yüksek enflasyon ve Türk lirasındaki (TL) değer kaybı, yatırımcıların güvenli yatırım aracı olarak gördükleri altına yönelik talebi artırdı.

Borsa İstanbul'un verilerine göre, Türkiye'de ocak ayı altın ithalatı 68.3 ton oldu.

Dünyanın en büyük altın arıtma ve aktarma merkezi İsviçre, 2022'de Türkiye'ye 10.1 milyar İsviçre frangı değerinde 188 ton altın ihracatı yaptı.

Ocak ayı sevkiyatları, altın ihracatında ivme olduğunu gösteriyor. İsviçre'nin verilerine göre, İsviçre'nin Türkiye'ye yaptığı altın ihracatı daha önce hiç bir ayda 34 tonu geçmemişti.

Ancak İsviçre'nin Türkiye'ye altın ihracatı Türkiye'nin cari açığının ciddi oranda artmasına sebep oldu. Türkiye'nin cari açığı geçen yıl 48.8 milyar dolara yükseldi.

Türkiye altın ithalatını azaltmaya yönelik adım attı

İki hafta önce Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremelerin ardından hükûmet altın ithalatını azaltmaya yönelik adım atmıştı.

Merkez Bankası (TCMB) 16 Şubat'ta bankalardaki döviz talebini azaltacak şekilde döviz ve altın işlemlerinde alım satım fiyatı arasındaki farkın (spread) açılmasını istemişti.

NTV'de yer alan haberde, borsada manipülasyona yol açan hareketlerin önlenmesi için Türkiye Varlık Fonu'nun devreye gireceği, altın ithalatının da geçici olarak durdurulduğu belirtilmişti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.