Baraj suları, Yusufeli’ne dayandı

275 metreyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5'inci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı'nda su seviyesi, 75,5 metreye yükseldi. Sular, yol, köprü ve arazilerin yanı sıra anıları da suya gömeceği ilçe sınırına ulaştı.

Baraj suları, Yusufeli’ne dayandı
Baraj suları, Yusufeli’ne dayandı
GİRİŞ 21.02.2023 09:47 GÜNCELLEME 21.02.2023 09:49
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerine inşa edilen, 275 metreyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5'inci en yüksek barajı olup, 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda su seviyesi, 75,5 metreye yükseldi. Baraj suları, yol, köprü ve arazilerin yanı sıra anıları da suya gömeceği ilçe sınırındaki sanayi bölgesine ulaştı.

Çoruh'un üzerine projelendirilip, temeli 26 Şubat 2013'te atılan, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 5'inci en yüksek barajı Yusufeli Barajı ile Hidroelektrik Santrali (HES) inşası tamamlandı. 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak projeyle gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlanan dev gövdenin arkasında depolanan suyun potansiyel enerjisi, yıllık ortalama 1 milyar 900 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek. 2,3 milyar metreküp su depolama hacmine sahip baraj; 29 Mayıs 2023'te elektrik üretimine geçecek.



SU SEVİYESİ İLÇE SINIRINA DAYANDI

Düzenlenen törenle 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda su seviyesi, 75,5 metreye yükseldi. Baraj suları, yol, köprü ve arazilerin yanı sıra anıları da suya gömeceği ilçe sınırındaki sanayi bölgesine ulaştı. Tahliye işlemleri sürerken, eski yerleşim yerindeki taşınmada sona gelindi. İlçe nüfusunun büyük çoğunluğunun yeni konutlarına taşındığı ilçe esnafı, baraj suyunun sınıra dayandığı Yusufeli'nden ayrılmak için yeni yerleşim yerindeki iş yerlerinin tamamlanmasını bekliyor.



‘ANILARIMIZ SULAR ALTINA GÖMÜLÜYOR’

35 yıldır Yusufeli’nde yaşadığını söyleyen Gülnar Durur, “Yusufeli’ni bu halde görmek bizi çok üzüyor. Hatıralarımız, yaşanmışlıklarımız, anılarımız suların altına gömülüyor ama devletin yararına olduğu için yapacak bir şey yok. Hayırlı olsun, diyoruz. İlçeyi bu durumda görmek istemezdik” dedi.

‘SANAYİYE YAKLAŞTI’

Artvin’den Yusufeli’ndeki su seviyesini görmeye geldiğini söyleyen Nevriye Özden, “Su seviyesi bayağı yükselmiş. Bir köyümüz sular altında kaldı zaten. Sanayiye yaklaştı artık. Bir ilçemiz daha sular altında kalacak” diye konuştu.

Sular altında kalacak ilçeyi görmeye geldiklerini söyleyen Servet Özden de “Son kez görelim, dedik. Bu durum bizi tabi ki üzüyor. Güzel bir ilçeydi. Artvin ilçeleri arasında sayılı bir ilçeydi. Bu şekilde yok olması iyi olmadı tabi ki” dedi. 

KAYNAK: DHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • kantaroğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    o resimde görünen binalar yeni yapılan TOKİ'nin yaptığı binalardır suyun altında kalmayacak yani Mustafa kardeş suyun altında kalacak olan resimde görünmüyor aşağıda küçücük bir kasaba dere kenarında
    Cevapla
  • mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Baraj altında kalacak ise binalar halen niçin ayakta oradaki malzemeler yeniden ekonomiye dönmezmi acaba
    Cevapla
  • Mustafa kurtuluş 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun,Allah ım dahada büyüklerini yapmayı nasip etsin.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah güç kuvvet versin inşallah ülkemize
    Cevapla
  • Ak Partili 1 yıl önce Şikayet Et
    Yaparsa Ak Parti Yapar CHPKK da baraj çalışmalarına engel olmak için pek çok araca ve çalışana zarar verdi.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Chpkk yapılan ülkemin kalkınmasına karşı
    Cevapla
  • Chp 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet yaparsa binlerce yıllık tarihi bile yok eder 50 yıllık baraj için
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle