Deprem bölgesinde kalifiye eleman endişesi!

Depremle sarsılan 10 ilde bir yandan yaralar sarılmaya çalışılırken, diğer yandan sanayinin çarklarının yeniden döndürülmesi için gayret sarf ediliyor. Ancak bölgeden başlayan göçle birlikte oluşacak nitelikli iş gücü kaybı en büyük endişe.

GİRİŞ 20.02.2023 14:54 GÜNCELLEME 20.02.2023 15:04
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

On ilde yıkıma neden olan depremin ardından yaralar sarılmaya çaba sarf edilirken, bölgenin ekonomik gücü de yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. İnsani yardımların koordine edilmesi için oluşturulan kriz masalarının bir benzeri de üretim için kuruldu. 10 ilde sanayiciler çarkların yeniden dönmesi için hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Üretime devam edebilecek fabrikalarda çalışmalar hızlanırken, hasar almış fabrikalarda eksikler giderilmeye çalışılıyor. Geçtiğimiz hafta bir vardiya ile başlayan üretim ihracata dönmeye başladı. İskenderun Limanı'nda yangın nedeniyle duran sevkiyat, Mersin Limanı üzerinden gerçekleşiyor.

ÜRETİM YÜZDE 50’YE ÇIKTI

Bölgenin iş dünyasından alınan bilgiye göre Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa ve kısmen Kahramanmaraş’ta üretim yüzde 50 seviyesini buldu. Hasar durumu ve işçilerin dönüşüne bağlı olarak kapasitesini yüzde 90’lara kadar çıkaran fabrikalar da var. Bölgedeki Organize Sanayi Bölgeleri depremden çok etkilenmedi, ancak OSB dışında ve fay kırığına yakın bölgelerdeki fabrikalarda ciddi hasarlar bulunuyor. Bunun yanında elektrik, doğalgaz ve su tedarikinde yaşanan sıkıntılar da üretimi aksatıyor.

Bölgenin önde gelen iş dünyası temsilcilerinin en büyük endişesi nitelikli işçi gücü kaybı. Depremde hayatını kaybeden, veya yaralı kurtulan çok sayıda işçi bulunduğunu belirten iş dünyası temsilcileri, kayıplarımız çok büyük olduğunu söylüyor.

Bölge iş adamlarından Celal Kadooğlu da “İşçilerimiz bizim değerimiz. Her ihtiyaçlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bu yaraları birlikte iyileştireceğiz” diyerek iş gücünün toparlanmasının önemli bir ayağını oluşturduğunu kaydetti. Sanko Holding Başkanı Adil Konukoğlu ise yaşanan ilk şoku birlik ve beraberlik içinde olağanüstü bir çabayla atlatmaya çalıştıklarını belirterek, “Bütün yatırımlarımız bu bölgede. Burada kazandık, burada büyüdük. Şimdi buranın yeniden kalkınması için elimizden gelenini yapacağız. Bir yere gitmeyiz. Yine burada hep birlikte ayağa kalkacağız” dedi.

TAM KAPASİTE İÇİN 6 AY GEREKLİ

Sanayi kuruluşları için oluşturulan kriz masalarında tam kapasiteye dönüş için çözüm yolları aranıyor. OSB dışındaki işletmeler ve depremin en çok etkilendiği Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay ile birlikte bölgede tam kapasiteye dönüş için 6 ay gerekiyor.

BU BÖLGE BİZE ÇOK ŞEY VERDİ ŞİMDİ SIRA BİZDE

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu: Devlet millet el ele vererek çok büyük bir şoku birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Önce İnsan üzerine yoğunlaştık. Yapılacak ne varsa onu yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu bölge bize çok şey verdi, şimdi biz imkanlarımızı seferber ettik. Bir yandan da üretim faaliyetlerimize dönme çabasındayız. Gaziantep’te kapasitemizi yüzde 90’lara çıkardık. Bu bölgedeki diğer fabrikalarda da çarklar hızlıca dönmeye başlayacak. Çalışmazsak üretmezsek yeniden kalkınamayız. Herkes kendi görev ve sorumluluğu çerçevesinde seferberlik halinde. İnşallah bu bölge yeniden ayağa kalkacak. Bunun için herkes gibi biz de elimizden gelen her şeyi yapacağız. Biz çok güçlü bir ülkeyiz. Bölgemiz zorlukların üstesinden gelecek güce sahip. Bu kez daha güçlü olacağız. Hep birlikte birbirimize destek vererek bu zor günlerin üstesinden geleceğiz.

CİDDİ BİR GÖÇ YAŞANIYOR

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci: Deprem nedeniyle oluşan hasar maalesef çok büyük. Şimdi üretimin yeniden başlaması için çalışıyoruz. Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya organize sanayi bölgelerinde ciddi bir sorun yok. Buralarda üretime geçiliyor. OSB dışında, bağlantı yolları üzerindeki fabrikalarda hasarlar var. Deprem öncesi kapasiteye ulaşmak için bölgedeki hasar dikkate alınarak 1-6 ay arası bir zaman gerekiyor. Şu an öncelikli sorun iş gücü. Maalesef iş gücü kayıplarımız var. Ciddi bir göç yaşanıyor ve bu göç işçi gücümüzü de etkiliyor.

ESKİ GÜCÜMÜZE YAKINDA DÖNERİZ

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu: Depremde kayıpları olan çalışanlarımız için her şeyi yapıyoruz. Onlar bizim değerlerimiz. Normalleşme sürecine başlamak zorundayız. Bir yandan yaralarımızı sararken diğer yandan ihracatımızı artıracak ve gerek ülkemizin gerekse bölgemizin her zaman dimdik ayakta olacağını ispatlayacağız. Gaziantep bölgesinde çarklar dönmeye başladı. Biz yüzde 70 kapasitemize döndük, bölge ortalaması yüzde 50’ler seviyesinde. Yavaş yavaş eski gücümüze döneceğiz.

KAYNAK: DÜNYA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Fer 1 yıl önce Şikayet Et
    Buyuk sirketler kalifiye iscilerine lojman yapsinlar zemini guclu tekatli kerpic evler yapsin milli emlak arsalarina
    Cevapla
  • Fer 1 yıl önce Şikayet Et
    Cok buyuk sirketler kalifiye iscileri icin lojman yapsinlar kerpic evler yapsinlar milli emlak arsalarina…temeli guclu yapsin
    Cevapla
  • Kadir38 1 yıl önce Şikayet Et
    Akla Bak Sen hangi Ülkedesin. Çünkü Türkiyede olamazsın. Çünkü Körsün kör.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    isverenler iscisini degil kasasini dusunuyor dempremin 4 . gunu insanlarin yas tutmasini bile beklemedi ise cagrildi mecbur degilsiniz ama paraniz kesilecek denildi maasa gelince kili kirk yaranlar hemen fabrikayi acma derdine dustu evet calismamiz lazim ancak insanlara 10 gunluk musade edilmeliydi benim cocugum depremden sonra yanimdan ayrilmaz oldu korkudan senelik iznim olmasina ragmen verilmedi maasimdan kesinti yapildi
    Cevapla
  • Bumerang 1 yıl önce Şikayet Et
    İskenderunda bu durum karşısında evsiz kalan personelleri için konteynır verdi. Onlar da öyle yapsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle