Büyük tehlike! 141 milyon kişi 'aşırı yoksul' olabilir

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından yaşanan enerji krizinin, dünya genelinde 141 milyona yakın insanı aşırı yoksulluğa sürükleyebileceği bildirildi.

Büyük tehlike! 141 milyon kişi 'aşırı yoksul' olabilir
Büyük tehlike! 141 milyon kişi 'aşırı yoksul' olabilir
GİRİŞ 18.02.2023 09:39 GÜNCELLEME 18.02.2023 13:43
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Hollanda, İngiltere, Çin ve ABD'den araştırmacılar, artan enerji fiyatlarının 116 ülkede 201 harcama grubu üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkilerinin incelendiği "Küresel enerji fiyatı krizinin hanehalkı üzerindeki yükü" başlıklı yeni bir makale hazırladı.

Bilimsel dergi Nature Energy'de yayımlanan makalede, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın, hanehalkı enerji maliyetlerini doğrudan etkileyen, diğer mal ve hizmetlerin maliyetlerini ise dolaylı olarak artıran bir enerji krizini tetiklediği aktarıldı.

Enerji piyasalarının Covid-19 salgınından bu yana sıkılaştığı belirtilen makalede, 24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından bu durumun önemli ölçüde kötüleştiği ve küresel enerji krizine katkıda bulunduğu kaydedildi.

HANEHALKI HARCAMALARI YÜZDE 4,8'E YAKIN ARTTI

Makalede, küresel enerji fiyatlarının, devam eden jeopolitik çatışma, salgın sonrası hızlı küresel ekonomik toparlanma, fosil yakıtlara bağımlılığın devam etmesi ve enerji talebi ile arzı arasındaki ciddi uyumsuzluk gibi çeşitli faktörler nedeniyle yükseldiği ifade edildi.

Söz konusu krizin bazı ekonomileri resesyona sürüklediği, yüksek enflasyona neden olduğu ve dünyanın dört bir yanında hanehalkları üzerinde yaşam maliyeti baskıları oluşturduğuna işaret edilen makalede, hanehalklarının toplam enerji maliyetlerinin yüzde 62,6 ila yüzde 112,9 arttığı ve hanehalkı harcamalarında yüzde 2,7 ile yüzde 4,8 arasında bir artışa katkıda bulunduğu kaydedildi.

Hanehalkı grupları arasında enerji maliyetinin oluşturduğu yükün, tedarik zinciri yapısındaki, tüketim kalıplarındaki ve enerji ihtiyaçlarındaki farklılıklar nedeniyle değişiklik gösterdiği belirtilen makalede, yaşam maliyeti baskıları altında 78 milyon ila 141 milyon kişinin aşırı yoksulluğa sürüklenebileceği ifade edildi.

FOSİL YAKITLARA BAĞIMLI ENERJİ SİSTEMİNİN OLUŞTURDUĞU RİSKE İŞARET EDİLDİ

Makalede, düşük gelirli ülkelerde halihazırda ciddi enerji yoksulluğu ve gıda kıtlığı yaşayan yoksul hanehalkları için enerji maliyetindeki artışın daha büyük bir enerji yoksulluğu riskine neden olabileceği aktarıldı.

Hanehalkı için ortalama enerji maliyeti artışları dünya ortalamasının üzerinde olan 19 ülke bulunduğuna işaret edilen makalede, bunların 16'sının üst orta ve alt orta gelirli ülkeler olduğu kaydedildi.

Makalede, Estonya, Polonya ve Çekya gibi 3 yüksek gelirli ülkedeki hanehalklarının, enerji maliyetlerinde küresel ortalamanın üzerinde artışla karşı karşıya olduğu, bunun ülke ekonomilerinin temel olarak enerji yoğun endüstrilere nispeten yüksek seviyede bağımlı bulunmasından kaynaklandığı ifade edildi.

Dünya genelinde birçok hükümetin artan enerji fiyatları karşısında önlemler aldığı aktarılan makalede, küresel enerji krizinin, fosil yakıtlara büyük ölçüde bağımlı enerji sisteminin enerji güvenliği risklerini artırdığını ve iklim değişikliğini hızlandırdığını hatırlatması gerektiği belirtildi.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD ve AB Ukrayna'yı kışkırtıp Rusya'nın üstüne salmasaydı bu savaş olmazdı. Burda suçlu aramaya gerek yok. Zaten suçlular belli.
    Cevapla
  • Salih 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu neyin kafası,??ukrayna topraklarına işgal eden rusya,ukrayna kendi topraklarına savunuyor.Hak hukuk herkeze lazım bunu unutma..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    zaten 60 milyonu bu ülkede
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Önce göz doyacak göz doymaz ise gönül de karın da doymaz Elhamdülillah halimize
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada, fosil yakıtların birim hacminden çıkardığı enerjiye eş değer hiç bir enerji üretim metodu keşfedilmedi. Nükleer enerji hariç. Her ne kadar inkar etselerde nükleer enerjinin çevreye verdiği hasar da fosil yakıtlardan fazla. Kısmi yenilenebilir yalanıyla servis edilen enerji depolanamadığından depolama aküleri de çevreye zarar veriyor. Efendi efendi fosil yakıt kullanmaya devam.Termik santrallere baca filtresi taktırabilseydiniz ona da şükrederdik.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Mahmut kardeş Atom bomban olsa ne yapcan kardeş? 15 Temmuzda gördük, bizdeki bize döner anca. Ha nükleer santral kurmak zorunda değlsin atom bombası yapmak için o da ayrı mevzu ama neyse. Sen israile bir mermi at ben söz atom bombanı bizzat kendim yapacağım. Cehalet bu seviyede işte ülkede.
    Cevapla
  • hayrettin alemdağ 1 yıl önce Şikayet Et
    aynı fikirdeyim. termik santrallere uygun baca filtresi takılmalı ve kömürden azami derecede faydalanılmalı.
    Cevapla
  • Mahmut 1 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer demek atom bombası demektir Türkiye'nin acilen buna ihtiyacı var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle