Deprem bölgesindeki rüzgar enerjisi santralleri üretime devam ediyor

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgede yenilenebilir enerji santrallerindeki faaliyetler de mercek altına alındı.

Deprem bölgesindeki rüzgar enerjisi santralleri üretime devam ediyor
Deprem bölgesindeki rüzgar enerjisi santralleri üretime devam ediyor
GİRİŞ 17.02.2023 16:04 GÜNCELLEME 17.02.2023 16:04

Deprem sonrasında enerji nakil hatlarındaki sorunlar nedeniyle enerjide sıkıntı yaşandı.

Artan enerji arz güvenliği ihtiyacına cevap verebilmek açısından bölgede kurulu rüzgar santrallerimizin kontrolleri de hızlıca yapıldı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 7 şehirde kurulu 962,42 megavat gücünde 21 rüzgar enerjisi santralinin, elektrik enerjisi üretimine kesintisiz devam ettiği açıklandı.

Rüzgar santralleri ana yapıları depremi çok şükür hasarsız atlattı 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, yaşanan büyük felaket nedeniyle derin üzüntü içinde olduklarını söyleyerek, şu bölgeleri verdi:

Rüzgar santralleri ana yapıları depremi çok şükür hasarsız atlattı ve iletim şebekesindeki hasarlar tamamlanarak şebekenin devreye alınmasıyla beraber hepsi tam kapasite devreye alınmış durumda. Şebeke olmadığında santrallerimiz de üretilen elektriği tüketim noktalarına iletme imkanı olmadığı için mecburen durdu ve şebeke devreye alınana kadar çalışamadı.

En yüksek kapasite Hatay'da

11 santral ve 437,47 megavat kurulu güçle bölgede en fazla rüzgar enerjisi kapasitesine sahip il olan Hatay'da santraller Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından elektrik üretimine devam ederken, Osmaniye-Gaziantep bölgesinde de 242 megavatlık 3 santral sorunsuz çalışıyor.

Kahramanmaraş'taki santraller

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta bulunan 121,5 megavat kapasiteli 2 santral, Gaziantep'te yer alan 65,55 megavatlık 1 santral ile Adana'da bulunan 33,4 megavatlık 1 santralin de elektrik üretimine devam ettiği belirtiliyor.

Osmaniye-Kahramanmaraş ile Adıyaman ve Malatya'da bulunan sırasıyla 23,3, 27,5 ve 11,7 megavatlık 3 santralin de sorunsuz çalıştığı kaydediliyor. Böylece Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 7 şehirde yer alan 962,42 megavat gücündeki 21 rüzgar enerjisi santrali, elektrik enerjisi üretimine kesintisiz devam ediyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.