Bakan Kurum: Kalıcı konutlar için çalışmalar başlatıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından koordinatörlüğünü yürüttüğü Gaziantep’te çalışmalar aralıksız devam ediyor.

GİRİŞ 16.02.2023 11:39 GÜNCELLEME 16.02.2023 14:02
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Bakanlığa bağlı TOKİ ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü eliyle Nurdağı ve İslahiye ilçelerine toplam 495 bin metrekarelik 4 ayrı alanda 22 bin 500 kişinin yaşayacağı geçici barınma alanlarının çalışmaları başlatıldı. Yığma yapı, prefabrik ve konteynerlerden oluşacak geçici barınma alanlarında, çocuk oyun alanları, anaokulu, okul, cami, spor alanları, sosyal tesis ve sağlık tesisi yer alacak…

Geçici barınma alanlarının yanı sıra kalıcı konutlar için de çalışmaları başlatan Bakan Kurum, depremlerden etkilenen illere giderek buralarda yaptığı koordinasyon toplantılarında, yeni yerleşim alanlarının belirlenmesine ilişkin istişarelerde de bulunuyor. Bakanlık, yeni yerleşim alanları için mikrobölgeleme ve zemin etüdü çalışmalarını da başlattı. Bakan Murat Kurum, kurulacak geçici barınma alanlarının yanı sıra kalıcı konutlar için de çalışmaların başlatıldığını belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un koordinatörlüğündeki Gaziantep’te, Bakanlığa bağlı TOKİ ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları Nurdağı ve İslahiye başta olmak üzere tüm kent genelinde aralıksız devam ediyor.

“Asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede görev yapan ekiplerin yoğun çaba harcadığı Gaziantep genelinde, depremzedeler için TOKİ ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü eliyle yapılacak geçici barınma alanlarının yığma yapı, prefabrik ve konteynerlerden oluşacağı açıklandı.

ÇALIŞMALAR BİTTİ, KONTEYNERLER GELDİ

Nurdağı ilçesinde yer alan geçici barınma alanı, 2 ayrı alanda toplam 305 bin metrekare olarak planlandı. 19 bin kişinin yaşam süreceği ve 3 bin 208 birimden oluşan bu alanlarda, tüm sosyal imkânlar ve donatılar yer alacak. Kurulacak geçici barınma alanları için altyapılar yapıldı, zemin düzleştirme çalışmaları bitti ve konteynerlerin de getirildiği açıklandı.

Bakanlık açıklamasında, İslahiye’de içerisinde 2 bin 264 birimin yer alacağı 2 ayrı geçici barınma alanında, 13 bin 500 depremzede yaşayacaktır.

Toplam 190 bin metrekare büyüklüğündeki alanlarda, çocuk oyun alanları, anaokulu, okul, cami, spor alanları, sosyal tesis ve sağlık tesisi yer alacaktır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illere giderek yaptığı koordinasyon toplantılarında, yeni yerleşim alanlarının belirlenmesine ilişkin istişarelerde bulunuyor. Bakan Murat Kurum, kurulacak geçici barınma alanlarının yanı sıra kalıcı konutlar için de çalışmaların başlatıldığını belirtti.

Bakan Kurum’un düzenlediği il koordinasyon toplantılarında, yeni yerleşim alanları için il yöneticileri, belediyeler, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerin fikirleri alınıyor. Depremin hasarını en aza indirmek için mikrobölgeleme ve zemin etüt çalışmalarıyla en uygun zemin belirleniyor. Buna göre yeni yerleşim yerlerinin en doğru yere, en doğru zemine, en doğru teknikle yapılabilmesi ve fay hattına olan mesafesine göre alan tespitleri yapılıyor. Bu tespitler sonrası belirlenen yerlerde zemin etüt çalışmaları da başlatıldı. Çalışmalar kapsamında alanlardan belirlenen numuneler incelenerek zeminin yerleşim için uygun olup olmadığı tespit edilebilecek.

Ayrıca Bakan Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’ya gelip, helikopterle şehri inceledi. Yıkılan binaların üzerinden geçen Kurum, İl Koordinasyon Toplantısı’na katıldı.

KAYNAK: HABER7
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım Adanada biz de yaşadık bu depremi. Çoğu binaya az hasar verildi duvar çatlakları olanlar da var. Hesabımıza 10000 TL yatmış üzerine 2000 TL koyup afada gönderdim. Lütfen gereksiz yere çoğu insanın hesabına yatmış bu paralar. Gereken yerde ihtiyaç sahiplerine kullanılması dileğiyle.
    Cevapla
  • Demircizâde 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçici konut denilen konteyner evler.Barınma için sırasıyla Çadır=}Konteyner=}Kalıcı Konut
    Cevapla
  • Ömer SİVAS 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim niye geçici konut yazıktır bu milletin parasını lüzumsuz yere harcamayın 100 tane geçici yapacağınız ya 25 kalıcı konut yapın
    Cevapla
  • VATANDAŞ 1 yıl önce Şikayet Et
    tam söylediğiniz gibi olmuyor maalesef 100 geçici konut ortalama 21 m² 65 bin liradan 6 milyon 500 bin yapar bu paraya 25 adet kalıcı konut (bağımsız bölüm) sanırım yapılmaz.
    Cevapla
  • harun 1 yıl önce Şikayet Et
    sen çok zekisin
    Cevapla
  • Mert 1 yıl önce Şikayet Et
    Kalıcı konutu yapmak uzun sürüyor ama geçici olanları yapmak kısa zamanda oluyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ım devletimizin ve milletimizin yar ve yardımcısı olsun
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allahım güç be kudret versin inşlallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle