Depremzedelerin abonelik sözleşmelerini iptal etme hakkı var

Kahramanmaraş merkezli depremde olumsuz etkilenen 13,5 milyon kişiye yönelik hayatı kolaylaştıran uygulamalara abonelik iptal hakkı tanınması da eklendi.

Depremzedelerin abonelik sözleşmelerini iptal etme hakkı var
Depremzedelerin abonelik sözleşmelerini iptal etme hakkı var
GİRİŞ 15.02.2023 11:14 GÜNCELLEME 15.02.2023 12:14

Deprem mağdurları içinde bulundukları zorluklar nedeni ile ücretini ödeyemeyecekleri için ya da yararlanma imkanları olmadığı aboneliklerini sonlandırmak istiyor.

Deprem mağduru vatandaşlar, "mücbir sebep" kapsamında.

Bu şatlarda depremzedelerin abonelik ve hizmet sözleşmelerini iptal etmesi hakkı bulunuyor.

Taahhütlü abonelikler için düzenleme yapılacak

Taahhütlü aboneliklerde ise cayma bedeli alınmaması için düzenleme yapılması gerekiyor.

Hizmet sözleşmelerinin de sonlanması talepleri var

Bu kapsamda, telefon, internet ya da dijital televizyon yayıncılığı aboneliğine ilişkin sözleşmeler ile spor salonu ya da dershane gibi kurumlarla imzalanan hizmet sözleşmeleri de yer alıyor.

"Depremzelerin sözleşme iptali hakkı var"

Ticaret Bakanlığı'nın Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği'ne göre, tüketici, belirsiz süreli veya bir yıl ve daha uzun abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden istediği zaman feshetme hakkına sahip bulunuyor.

"Geçerli hakkı olanın sözleşmesi geçersiz kalır"

Süresi bir yıldan az abonelik sözleşmesinde de tüketicinin hizmetten yararlanmasına engel olabilecek geçerli bir sebebin varlığı halinde sözleşme feshedilebiliyor.

OHAL bölgesi ayrıcalıklı

Olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen deprem bölgesinde internet, telefon gibi hizmetlerde söz konusu cayma bedelinin alınmaması için kamunun düzenleme yapması önem taşıyor.

Şimdi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) da telekomünikasyon sektörüne yönelik abonelikler konusunda düzenleme yapılması bekleniyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.