Deprem bölgesi için 'izolasyonlu çadır' mesaisi

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde 10 ili etkileyen iki yıkıcı afetin ardından depremzedelerin barınma sorununun hızla çözülmesi için çadır üreticileri 7/24 çalışma yürütüyor.

Deprem bölgesi için 'izolasyonlu çadır' mesaisi
Deprem bölgesi için 'izolasyonlu çadır' mesaisi
GİRİŞ 13.02.2023 11:59 GÜNCELLEME 13.02.2023 12:37

Kahramanmaraş'taki depremden 13,5 milyon kişi olumsuz etkilendi. Bazılarının evi yıkıldı, bazılarının evine girilemez durumda.

Arama-kurtarma çalışmalarının da devam ettiği bölgede, insanlar enkazların başında yakınlarını beklediği için önemli bir barınma ve ısınıma sorunu yaşanıyor.

Depremin etkilediği bölgenin büyüklüğü hesaba katıldığında kurulan konteyner evler ve çadırların dışında kırsal kesimlerde de barınma bir sorun olmaya devam ediyor.

"İzolasyonlu çadır" üretiliyor

Depremler nedeniyle evlerinden olan depremzedelerin hem barınma hem ısınma ihtiyacını acil şekilde karşılamak için "izolasyonlu çadır" üretimine hız verildi.

Deprem bölgesine gönderilen bu 24 metrekarelik çadırlarda ortalama 8 kişilik bir aile yaşayabiliyor. İçinde bir saat soba yandığı zaman yaklaşık 4-5 saat ısısını muhafaza edebiliyor. Bu çadır, bilen biri tarafından 15-20 dakikada kurulabilir.

Çift vardiya çalışılıyor

Üreticiler çift vardiya koydu. Depremzedelere çadır yetiştirebilmek adına aralıksız çalışıyorlar.

Çadır üreticilerinden Atilla Güleçyüz, Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla günde 600 çadır üreterek deprem bölgesine sevk ettiklerini dile getirdi.

Çadırlar iş birlikleri ile gönderiliyor

Tarım ve Orman Bakanlığının yanı sıra İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, diğer yardım kuruluşları, TUSAŞ ve yardımsever iş insanlarının aracılığıyla da bölgeye çadır gönderdiklerini ifade eden Güleçyüz, şöyle konuştu:

İnsanlar bizi ya arkadaşları vasıtasıyla ya da internetten buluyor, telefonla siparişlerini veriyorlar. Üretimlerini gerçekleştirip onları haberdar ediyoruz. 10 hayırseverin çadırını bir araçta toplayabiliyoruz, biz de üzerine bir şeyler katarak hep birlikte bir tır hazırlayıp gönderiyoruz. İlk gün bir tır yani 150 takım çadır göndermiştik, şimdi günde 4 tır hareket ettirmeye başladık. Şu ana kadar deprem bölgesine 5 bin çadır gönderdik. Bugün de tırlar yükleniyor. Hala göndermeye devam ediyoruz. Ay sonuna kadar bu hızda devam edeceğiz. Üretim, öncelikle fabrikamızda devam ediyordu ama bahçeye 'showroom' maksatlı kurduğumuz çadırları atölye haline getirdik, onların içinde de üretim yapıyoruz. Bir fabrikamız daha var, faaliyete aldık, orada da üretim yapacağız.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.