Uluslararası kuruluşlardan gıda ve beslenme krizine karşı acil eylem çağrısı

Çağımızın önceliği doğa olayları ve iklim değişiklikleri ile mücadele etmek. Gıda da en çok değerlenen ürünlerin arasına yerleşti. Uluslararası kurumlar da küresel gıda ihtiyaçları ile ilgili acil durum çağrısı ilan etti.

Uluslararası kuruluşlardan gıda ve beslenme krizine karşı acil eylem çağrısı
Uluslararası kuruluşlardan gıda ve beslenme krizine karşı acil eylem çağrısı
GİRİŞ 09.02.2023 12:07 GÜNCELLEME 09.02.2023 12:07

Dünyada artan gıda tedariki sorunu ile ilgili küresel anlamda ileri gelen kuruluşlar acil eylem planlarını devreye sokma çalışmalarını başlattı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), gıda ve beslenme güvenliği konusundaki küresel krize yönelik acil eylem çağrısında bulundukları ortak açıklama yayınladı.

Yoksulluk ve gıda güvensizliği

Açıklamada yoksulluk ve gıda güvensizliğinin onlarca yıllık kalkınma kazanımlarına rağmen küresel olarak arttığı vurgulandı.

WFP'ye göre 79 ülkede 349 milyon insanın gıda güvensizliği yaşadığı ve yetersiz beslenme yaygınlığının arttığı aktarılan açıklamada, küresel gıda arzının 3 yılın en düşük seviyesine düşeceğinin tahmin edilmesi nedeniyle bu durumun daha da kötüleşmesinin beklendiği kaydedildi.

Dünyadaki olumsuzluklar

Tedarik zincirindeki aksaklıklar, iklim değişikliği, koronavirüs salgını, faiz oranlarındaki artışlar yoluyla finansal sıkılaştırma ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel gıda sisteminde benzeri görülmemiş şoka neden olduğu ifade edildi.

Onlarca ülkede çift haneli enflasyon

Açıklamada, onlarca ülkede çift haneli enflasyonun görüldüğüne, dünya genelinde gıda enflasyonunun yüksek kalmaya devam ettiğine işaret edildi.

Açlık sıcak noktaları

Açıklamada, FAO ve WFP'nin "açlık sıcak noktaları" olarak tanımladığı ve 16'sı Afrika'da olmak üzere 24 ülkedeki ihtiyacın şiddetli olduğu vurgulandı.

Sosyal koruma önlemleri için harcamalar yapıldı

Ülkelerin gıda, yakıt ve gübre fiyatlarındaki artışa yanıt olarak verdiği sübvansiyonlarla yaptığı harcamalara işaret edilen açıklamada, düşük gelirli ülkelerde sosyal koruma önlemleri için 4,3 milyar dolar, yüksek gelirli ülkelerde de 507,6 milyar dolar harcandığı belirtildi.

Fonlara acil ihtiyaç var

Açıklamada, gıda ve beslenme krizinin kötüleşmesini önlemek için kuruluşların "açlık sıcak noktalarını kurtarmak", "ticareti kolaylaştırmak, piyasaların işleyişini iyileştirmek ve özel sektörün rolünü geliştirmek" ve "zararlı sübvansiyonları yeniden düzenlemek ve kullanmak" başlıklarındaki acil önlemler sıralanırken, ülkelerin krize yanıt vermede kısa vadeli acil müdahaleleriyle uzun vadeli dayanıklılık çabalarının dengeli olması gerektiği vurgulandı.

Kilit alanlarda daha uyumlu eylemlere ihtiyaç var

Açıklamada, sosyal koruma ile gıda ve gübre piyasalarındaki temel yapısal zorlukları ele almak için şimdiden harekete geçildiği ancak uzun süreli bir krizi önlemek için kilit alanlarda daha uyumlu eylemlere ihtiyaç bulunduğu kaydedildi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.