Yıkılan bina yok, ciddi bir hasar yok! TOKİ'nin başarısının sırrını Bakan Kurum Haber7'ye anlattı

.

  • GİRİŞ08.02.2023 22:49
  • GÜNCELLEME10.02.2023 08:59

Birden bire aklıma geldi.

Acaba TOKİ konutları yüzyılın felaketi karşısında nasıl bir sınav verdi sorusu.

Haberlere baktım, hiçbir yerde TOKİ evlerinin durumuna dair bir habere rastlamadım.

Sadece arşive ait bir haberle karşılaştım.

“2011 Van depreminde (7,2 büyüklüğünde) yüzlerce ev yıkılırken, TOKİ’nin inşa ettiği 5 bin 996 konut ayakta kaldı” şeklinde bir haberdi bu.

Peki, 9 saat arayla önce 7,7, sonra 7,5 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremlerinde, Gaziantep/Islahiye/Nurdağı merkezli 6,5, 6,6 büyüklüğündeki diğer depremlerde, TOKİ evleri ayakta kalabilmiş miydi?

Yıkılan TOKİ evi olmuş muydu?

Hasar gören konut olmuş muydu?

Oturulamaz duruma gelen konut(lar) olmuş muydu?

Hiç kuşkusuz, yüzyılın felaketi olarak bilinen deprem karşısında TOKİ’nin son 20 yılda verdiği en önemli sınavdı bu.

13 milyon nüfusun etkilendiği, yarıdan fazlası büyükşehir konumunda olan 10 şehrin ağır hasar aldığı, neredeyse Yunanistan büyüklüğünde bir alanı vuran deprem.

ÇEVRE BAKANI KURUM’DAN SEVİNDİRİCİ HABER: TOKİ EVLERİ YIKILMADI, OTURULABİLİR DURUMDA. HATTA GAZİANTEP’TE 2 BİNİ AŞKIN YENİ KONUTUN TESLİMİNİ YAPACAĞIZ

Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi deprem bölgesinde de son 20 yıl içinde yapılmış 10 binlerce TOKİ evi bulunuyor.

Peki, bu konutlarda durum nasıl?

Herhangi bir yıkım, ağır hasar durumu söz konusu mu?

Bu soruların cevabını öğrenmek üzere, depremin ilk saatlerinden itibaren bölgede soluğu alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’u aradım.

Kendisi Gaziantep’te idi ve daha önceki afetlerde olduğu gibi yine yoğun bir tempo ve güçlü bir motivasyonla depremin ağır yaralarının sarılması için çaba harcıyordu.

Yaptığımız görüşmede Bakan Kurum’a, hem TOKİ evlerinin durumunu, hem de deprem bölgesinin yaralarının sarılması ve  evlerini kaybedenlerin yeniden ev sahibi olabilmesi için başlattıkları çalışmalara dair sorular yönelttim.

İşte sorduğum sorular ve aldığım cevaplar…

SORU:

TOKİ EVLERİYLE İLGİLİ BİR SIKINTI OLDU MU? DURUMLARI NEDİR?

MURAT KURUM:

Hem eskilerde, hem yenilerde (TOKİ evleri) çok şükür büyük bir sorun yaşamadık. Hiçbir binamız yıkılmadı. Oturulabilir durumda. Bizim yapılarımız, depreme dayanıklı radye temel üzerine kurulu. Hatta bitirdiğimiz konutlar var burada o konutların teslimlerini vatandaşlarımıza yapacağız.  Hem merkezde, hem Islahiye’de, hem de Nurdağı’nda.

En azından oralarda 8-10 bin vatandaşımızı güvenli bir alana taşımış olacağız.

(Bakan Kurum sözün burasında yürütülmekte olan kurtarma çalışmalarına sözü getirip şunları söyledi: Uyum içerisinde çalışıyoruz. Az önce 62 saat oldu Ahmet amcamız enkazdan sağ salim kurtuldu. İnşallah o motivasyon moralle çalışmalarımızı yürütüyoruz. İhbar gelen ve yaşam belirtisi aldığımız tüm alanlarda çalışmalarımızı iş makinelerimizle vinçlerimizle ekiplerimizle yapıyoruz)

SORU:  

DİĞER BÖLGELERDE HATAY’DA, KAHRAMANMARAŞ’TA, ADIYAMAN’DA DA TOKİ KONUTLARININ DURUMU NASIL? BİR SORUN VAR MI?

MURAT KURUM:

Bizim yapmış olduğumuz konutlarla ilgili hasar görüldüğüne dair bir bilgi, şu ana kadar gelmedi, hamdolsun, ama hasar bildirilirse onu da bilmiyorum

SORU: DAHA ÖNCEKİ DEPREMLERDE DE TOKİ HEP OLUMLU SINAVLAR VERMİŞ

MURAT KURUM:

Öyle, evet

SORU: ÖRNEĞİN VAN DEPREMİNDE DE BİR SIKINTI OLMAMIŞ, HABERLERDE GÖRDÜM, DOĞRU MU?

MURAT KURUM:

Çok şükür onlar da öyle. Hem eski konutlarda, hem yenilerde bir sorun yaşamadık.  Burada kendi yapacağımız inşaatları tünel kalıpla yapmayı planlıyoruz veya çelik yapılar. Depreme dayanıklı olacak yine. Burada belediyelerimize de bu noktada talimatlarımızı verdik yeni yapılacak yerlerle ilgili.  

SORU: YENİ YAPILACAK YERLERLE İLGİLİ YERLER ŞİMDİDEN AYARLANIYOR, ÖYLE Mİ?

MURAT KURUM:

Öyle evet.

Bir taraftan enkaz hasar tespit çalışmalarımızı yürütüyoruz, diğer taraftan da yeni yapılacak inşaatlarımıza ilişkin çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hepsini uyum içerisinde, vatandaşlarımıza en az mağduriyet verecek bir anlayışla yürütüyoruz.

SORU: DEPREM ÇOK YAYGIN, GENİŞ BİR ALANDA OLDU. SAYIN CUMHURBAŞKANI 1 YILDA YENİ KONUTLARIN YAPILACAĞINI SÖYLEDİ. HER YERE YETİŞEBİLECEK MİSİNİZ?

MURAT KURUM:

İşte bu çerçevede, yani cumhurbaşkanımızın işaret ettiği anlamda  aksiyon alıyoruz. İnşallah,  tüm alanlarda. Daha önce yaşadığımız depremlerde bunu yaptık burada da aynı anlayışla çalışmalarımızı yürüteceğiz. Hiçbir depremde vatandaşımızı yalnız bırakmadık burada da, bugün de, tarihimizin en büyük afetinde de vatandaşımızın yanındayız.

1 yıl bile dolmadan bunu yapabiliriz.

Şimdiye kadar vatandaşımıza mahcup olmadık Vatandaşlarımız gani gönüllü, devletini, milletini seven insanlar. Burada da bizimle birlikte tek yürek oldular. Biz zor günümüzde devlet olarak sn cumhurbaşkanımızın  bu noktadaki koordinasyonuyla, ilgili bakan, vekillerimizle herkes sahada bilfiil çalışıyoruz. İnşallah, bu depremde de vatandaşlarımızı mahcup etmeyeceğiz. 

SORU: NE KADAR KONUTA İHTİYAÇ VAR, BİR ÖNGÖRÜNÜZ VAR MI?

MURAT KURUM:

Çalışıyoruz Mehmet Bey.

Ancak, büyük olacağa benziyor.

Yorumlar138

  • Cevahir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tamam da neden yıkılmayan o tokilerin görüntüleri medyada yayınlanmıyor. Çok mu zor bu. İnsan şüpheleniyor ister istemez. Gerçekten yıkılmadı ve kullanılabilir durumda ise bu hükümet hakikaten saf yaa. Yayınlasanıza görüntülerini....
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • megi 1 yıl önce Şikayet Et
    paylaşıldı, görmek istemeyince insan görmüyor. google ya görürsün
  • Enver 1 yıl önce Şikayet Et
    Ayrica tokinin yapmış oldugu sistem ne ise deprem yonetmeligine eklenmeli hatta yapı kontrol işlemi tokiye devredilmeli yer zemin secimide tokiye birakilmali belediyeler devreden cikarilmali
    Cevapla Toplam 20 beğeni
  • Enver 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayin bakan 250bin konut projesini derhal erteleyip bu ise yogunlasin toki kurasinda ismi cikmis olan biri olarak söylüyorum biz gerekirse bir kav yil daha kira odeyelim ama bu magdur insanlarimizi acikta birakmayalim
    Cevapla Toplam 25 beğeni
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Kurban olayım senin kalbine canım kardeşim.
  • Kompataro 1 yıl önce Şikayet Et
    Biraz doğruları görmeye çalışıyorsunuz,ama yeterli değil..size tek maddelik çözüm..bağımsız,yeminli bina sağlamlık testi experleri ..binayı kötü yapan düşünsün,nasıl satacam diye
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • Muzaffer Bayrak 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir de cezalari derhal uygulayacak ve cok agir olacak sekilde uygulanmali
  • Güçlü Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    çok doğru konuşuyorsun. Ağzın bal yesin.
    Cevapla Toplam 7 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat