Radyo ve televizyonlarda yeni dönem: İzleyen de para kazanacak

Radyo ve televizyonlarda yeni dönem başlıyor. Karekod uygulaması ile izleyici ve dinleyiciler de para kazanabilecek.

Radyo ve televizyonlarda yeni dönem: İzleyen de para kazanacak
Radyo ve televizyonlarda yeni dönem: İzleyen de para kazanacak
GİRİŞ 08.02.2023 14:17 GÜNCELLEME 08.02.2023 14:21

Ocak ayı ICT Media dergisinde ye alan yazımızda ele aldığımız, izlerken yada dinlerken reklam yada benzerler üretilen değerlerden izleyenlerin ve dinleyenlerin pay almasının, tüm taraflara ve paydaşlara fayda sağlayacağı ve çoğu yayınları takip eden izleyicilerin bu nedenle izlemeyi daha keyifli hale getireceğini tahmin ediyoruz.

Elbette kare kod yurtdışı uygulamalarında olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşacağını umuyoruz bu uygulamanın paylaşımla birlikte bilgi paylaşımını da kolay ve hızlı hale getireceğini söyleyebiliriz.
Muzaffer Şafak

Günümüzde yapılacakların artması ,zamanın rasyonel kullanımını gerektirmesi nedeniyle zamanı daha kıymetli hale getirmiştir.

Bu nedenle bireyler ihtiyaç duydukları bilgiye hızlı ve eksiksiz ulaşmak istemeleri kullanışlı ve hızlı uygulamalara ihtiyaç duymaktadır.

Bu nedenle kare kod uygulamalarının her alanda daha çok yaygınlaşacağını  ilerleyen zamanda görmemiz mümkün olacaktır.

Kare kod ile sadece gelir paylaşımı mı yapılacak? İzleyiciler Televizyon da görmek istedikleri yada takip edecekleri program dizi vd.  bilgilere  bu kod üzerinden anında erişmeleri mümkün olacak halihazırda bu kod şimdilik bu amaçla daha çok kullanılıyor.

İlerleyen günlerde kim bilir yeni bir erişim, iletişim veya adı ne olursa , bir interaktif izleyici ve dinleyici grup yada grupları bile oluşabilecektir. Bu gruplar belki de TV’lere ,reklam verenlere  veya reklamcılara öneri ve şikayetlerini iletecek ve dikkate alınmalarını da sağlayabilecektir. Bu amaç bile bu uygulamayı kıymetli hale getirecektir.

Bir adım ötesi ise izleyici ve dinleyicilerin bir araya gelerek dikkate alınması gereken bir topluluk olması kaçınılmaz olacaktır.

Aslında bu uygulamayı, her bir sektör için ayrı ayrı yada tümleşik olarak kullanmak mümkün olabilecektir.

Reklamcılar reklam kuşaklarında yada özgün reklamlarında , reklam verenler ürünlerinin daha iyi tanıtımında, dizi ve diğer yapımcılar ürettikleri materyallerde  bu kodu biteviye kullanmaları fayda sağlayabilecektir.

Tek tük’te olsa bu kodları birkaç Türk Televizyon kanalında  görmeye başladık. Sanıyoruz ilerleyen günlerde bu oran ve sayı artacak.

Aslında diğer ve önemli olan faydası ise izleyicilerin Televizyon yayınlarına olan ilgilerinin artmasına da imkan sağlayacaktır. Hem izleyecek hem puan biriktirerek izlemeyi eskisinden daha eğlenceli hale getirebilecektir.

Bu yöntemlerin diğer TV kuruluşları tarafından da benimsenmesiyle izleyici Televizyon izlemeyi daha keyifli izler hale gelecektir.

RADYOLAR  :

Televizyonlar için söz konusu yöntemin Radyolara kolayca uygulaması bu kadar kolay olmayacaktır. Dinleyicilerin digital olarak  internet üzerinden değişik uygulamalar yada portallar üzerinden dinlediği program veya Radyo kanallarında dinleyici geri dönüş bilgisini edinmek kolay olacaktır. Ancak Radyo dinleyicileri büyük oranda araç içi  analog olarak vericilerden yayın dinleme yapmaları nedeniyle geri dönüş bilgisini almak pek mümkün olamayacaktır.

Bu olumsuzluğu aşabilmek için kare kod yerine kısa süreli  reklam yada program ses kayıtlarının akıllı telefonlardan ilgili yayın kuruluşunun uygulaması üzerinden yollanması ve değerlendirilmesi mümkün olacaktır.

Bu şekilde Televizyonda olduğu gibi Radyo dinleyicileri, reklam ve programları dinleyerek puan biriktirmeleri mümkün hale gelecektir.

Ancak, bazı teknik sınırlamalar olsa da yakın gelecekte tüm sistemlerin digital ve dolayısıyla gerçek anlamada etkileşimli olmasıyla yaşanmakta olan  geri bildirim sorunlarının ortadan kalkacağını göreceğiz.

Digital sistemlerin tüm alanlarda yer almasıyla, Analog sistemlerin hantal ,verimsiz, sorunlu ve ekonomik olmayan bir çok sorunu ortadan kalkacak ve  bireyler endüstri 4.0 etkisi ve imkanları ile daha konforlu ve rasyonel süreçleri yaşayacaktır.

Tekraren , QR code ve diğer yardımcı veri toplama imkanlarıyla,  kazan kazan uygulamalarıyla,  İzleyiciler, Dinleyiciler, Yayın kuruluşları, Reklam verenler ,Reklamcılar, Ajanslar daha bir çok ilgili sektör paydaşının kazançlı çıkması mümkün  hale gelecektir.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.