Deprem sonrası pes dedirten fırsatçılık! Ülke genelinde denetim başladı

10 ili etkileyen deprem sonrası fırsatçılar yine ortaya çıktı. Deprem sonrası acil ihtiyaç malzemelerinde fahiş fiyat artışlarının yaşanması üzerine Ticaret Bakanlığı ülke genelinde denetim başlattı.

GİRİŞ 07.02.2023 12:29 GÜNCELLEME 07.02.2023 16:37
Bu Habere 965 Yorum Yapılmış

Türkiye son bir asrın en büyük deprem felaketini yaşıyor. 10 ilde etkili olan 7.7 ve 7,6'lık iki büyük depremde  3 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti 20 binden fazla kişi ise yaralandı.

5 binden fazla binanın yıkıldığı deprem bölgesin için Türkiye büyük bir seferberlik içinde arama kurtarma ve yardım çalışmalarına devam ediyor. Şiddetli artçı depremlerin sürdüğü bölgede vatandaşların binalara girmemesi isteniyor.

Bakanlık açıkladı: Otobüs bilet fiyatları inceleniyorBakanlık açıkladı: Otobüs bilet fiyatları inceleniyor

'İnsanlık ölmüş' dedirten tablo: Deprem sonrası çimento hisseleri yükseldi'İnsanlık ölmüş' dedirten tablo: Deprem sonrası çimento hisseleri yükseldi

DEPREM SABAHI KİRAYA 500 TL ZAM

Yaşanan büyük depremi fırsata çevirmek isteyenler ise fiyat güncelleme derdine düştü.

Daha önce İzmir ve Elazığ depremlerinde de yaşanılan kira fırsatçılığı bu büyük depremde de yaşandı. Depremden etkilenen Malatya'daki bir ev sahibinin 6 Şubat' sabahı fiyat güncellemesi yaparak 500 TL zam yapması pes dedirtti.

BATTANİYE FİYATLARINA ZAM İDDİASI

Öte yandan soğuk havanın etkili olduğu deprem bölgesi için en öncelikli ihtiyaçlardan biri olan battaniyeye yüzde yüz elli zam yapıldığı iddai edildi.



Battaniye fiyatlarında fırsatçılık yapıldığı söyleyen Gazeteci Hande Fırat sosyal medya hesabından "Sabah battaniyeleri 100 e satan bazı fırsatçılar şimdi 250 ye çıkarmak nasıl bir vicdan! Ayıptır ayıp" açıklamasında bulundu.

BAKANLIK ÜLKE GENELİNDE İNCELEME BAŞLATTI

Ticaret Bakanlığı: (Kahramanmaraş merkezli depremler) Acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş artış yapıldığı iddialarına yönelik ülke genelinde denetimler başlatılmıştır.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI DA DEVREDE

Hazine ve Maliye Bakanlığı, acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş fiyat artışı yapan fırsatçılara ilişkin açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle acil ihtiyaç malzemelerinde yaşanan talep sonucunda fahiş fiyat artışı uygulayan bazı fırsatçıların olduğu görülmektedir.

Ülkemizin depremle mücadele ettiği bu elim dönemde, Gelir İdaresi Başkanlığımız ve Vergi Denetim Kurulumuz tarafından gerekli tedbirler alınacak, haksız fiyat artışına sebebiyet verdiği tespit edilen ilgililer hakkında gerekli yaptırımlar uygulanacak, yaşatılan hiçbir suistimal cezasız kalmayacaktır.

Hep birlikte yaşadığımız ve derinden hissettiğimiz bu olumsuz süreci atlatmak adına ne gerekiyorsa birlikte yapmaya var gücümüzle devam edeceğiz."

SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

06/02/2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremi fırsat bilen, AŞTİ de faaliyet gösteren bazı otobüs firmalarının bilet fiyatlarını 2-3 kat artırdığı, depremden etkilenen vatandaşların kullanımı için hayati öneme haiz battaniye başta olmak üzere bir çok eşyanın fiyatlarının ilgili satıcılar tarafından fahiş oranda artırıldığı yönünde gelen ihbarlar üzerine fiyatları etkileme, mal veya hizmet satımından kaçınma suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığımızca inceleme başlatılmış olup, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube müdürlüğüne gerekli talimatlar verilmiştir.

UŞAK VALİLİĞİ'NDEN YALANLAMA!

Uşak Valiliği, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından kentteki fabrikalarda üretilen battaniyelerin fiyatının arttığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada sosyal medyada deprem nedeniyle Uşak'ta battaniye fiyatlarının 100 liradan 250 liraya yükseldiği yönünde paylaşımların yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İlimizde üretilen battaniyeler içerdiği materyalin türüne, kalitesine ve büyüklüğüne göre 100 lira ile 350 lira arasında fiyatlandırılmaktadır. İddia edildiği üzere deprem öncesi ve sonrasında fiyatlarda bir artış söz konusu olmamıştır ve Ticaret İl Müdürlüğümüzce bir suistimal tespit edilmemiştir. Kaldı ki depremin yaşandığı ilk saatlerden itibaren herhangi bir karşılık beklemeden 100 bin adet battaniyeyi bağış olarak toplayan Uşaklı iş insanlarımız, hayırseverlerimiz takdiri hak etmektedir. Bu sebeple ilimiz esnaf ve sanayicilerinin gerçeği yansıtmayan bir iddia üzerine eleştirilmesi ve ilimizin adının bu şekilde anılması bizleri derinden üzmüştür. Gün aslı olup olmadığına bakılmaksızın her dedikoduyu paylaşma günü değildir. Gün birlik ve dayanışma günüdür."

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 965
  • Akif 1 yıl önce Şikayet Et
    Valiliğin açıklamasına bak ya! Battaniyeler 100 ile 350 TL arasında satılıyormuş. Zam yokmuş. Peki ya 100 TL lik battaniyeyi de 350'ye veriyorlarsa ne olacak. Namussuza engel olmak mümkün değil.
    Cevapla
  • Denizci 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu fırsatçının hemen başını ezeceksin.. arada kaynayacak.
    Cevapla
  • .... 1 yıl önce Şikayet Et
    Her kim yapıyorsa yazıklar olsun.
    Cevapla
  • Daima muzaffer 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ahlaksız fırsatçıların ruhsatları iptal edilmeli yağma ve nitelikli dolandırıcılıkla hukuk önüne çıkartılmalk kim olduğu ne veya nereli olduğuna bakılmaksızın hemde kamuya açık yargılanmalı yargı süreci tv den naklen yayınlanmalı ki böyle ahlaksız fırsatçı yağmacı düşüncelere sahip olanmar ikinci defa düşünmeli kısaca teşhir edilmeli
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    evet arkadaşlar bütün bunları kim yapıyor sen ben herkes kendi dalında yapıyor dönün aynaya bakın ama insan kendine yapar, üç günlük dünya bugün varsın yoksun ahiret var ,Allah depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize rahmet yaralılara acil şifa,geride kalan akrabasını ve Türkiye me ve Suriyeli kardeşlerimize sabır versin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle