Uzmanlardan enteresan tahmin: Çin'in geri dönmesiyle altına fark atacak

Uzmanlar, Çin’in sıfır COVID kısıtlamalarına geri dönmemesi halinde yılın geri kalanında gümüşün altından daha iyi performans gösterebileceği tahmininde bulunuyor.

Uzmanlardan enteresan tahmin: Çin'in geri dönmesiyle altına fark atacak
Uzmanlardan enteresan tahmin: Çin'in geri dönmesiyle altına fark atacak
GİRİŞ 03.02.2023 13:10 GÜNCELLEME 03.02.2023 13:10
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Değerli metaller merkez bankalarının faiz artırım stratejilerine ilişkin netlik arayışıyla dalgalı bir hafta geçirdi. Ancak gümüş gibi aynı zamanda endüstriyel metal kimlikli yatırım araçların seyri için bir diğer önemli faktör, dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’in yeniden açılması. Uzmanlar, Çin’in sıfır COVID kısıtlamalarına geri dönmemesi halinde yılın geri kalanında gümüşün altından daha iyi performans gösterebileceği tahmininde bulunuyor.

ALTIN AŞIRI DEĞERLENDİ

Gümüş fiyatları son 6 ayda yüzde 14 değer kazanarak 23.0-24.0 dolar bandında hareket ediyor. Bir ons altının ne kadar gümüş aldığını gösteren altın/gümüş oranı da 80 seviyesi üzerinde konumlanarak gümüş varlığının altına kıyasla daha ucuz bir seviyede bulunduğuna işaret ediyor. Son yılların ağırlıklı ortalamasına bakıldığında bu seviyenin 60–70 aralığında olması gerekiyor. Bu oranın uzun vadeli ortalamanın üzerinde olması, gümüşün değerinin altında kaldığı, altının ise aşırı değerlendiği anlamına geliyor.

GÜMÜŞ RALLİYE HAZIRLANIYOR

Ancak Çin ekonomisinin yeniden açılması, gümüşün parlamasına ve altından daha iyi duruş sergilemesine yardımcı olabilir. ICICI Prudential Asset Management Company (AMC) baş yatırım stratejisi Chintan Haria, "Çin’in yeniden açılması gümüş fiyatlarındaki ralliyi körüklüyor" diyor. Axis Securities Emtia Bölüm Başkanı Pritam Patnaik de, “Çin'de COVID hafiflerse ve daha fazla kesinti olmadan yeniden açılırsa, bu durum ana metallerde ve gümüşte bir ralliye yol açacaktır” şeklinde konuşuyor.

UYUYAN DEV UYANMAK ÜZERE

Birçok uzman gümüş varlığının uyuyan bir dev olduğunu belirtiyor. Çin ekonomisi ivme kazanırsa, gümüş sessizliğini bozabilir. Fibonacci analizleri yapıldığında ons gümüş varlığının yakın vadede 20.50 dolar – 28.0 dolar aralığında salınım göstereceğine işaret ediyor.

Zira gümüşün ikili bir karakteri var; talebinin yaklaşık yüzde 70'i endüstriyel kullanımdan, geri kalanı ise yatırım ve mücevherat talebinden geliyor. ABC Bullion CEO'su Janie Simpson, gümüş fiyatının altından daha iyi performans göstererek 9 yılın zirvesine çıkabileceğini düşünüyor.

“BU YIL 30 DOLAR SÜRPRİZ OLMAZ”

Simpson, "Gümüş, tarihsel olarak bakıldığında enflasyonun yüksek olduğu yıllarda yıllık yüzde 20'ye yakın getiri sağlamıştır. Gümüşün altına göre ne kadar ucuz olduğu dikkate alındığında, gümüş fiyatının bu yıl 30 dolar/ons seviyesine doğru gittiğini görmek sürpriz olmaz" değerlendirmesini yapıyor.

1980'de yüzde 13.5'lik bir enflasyon döneminde şimdiye kadarki en yüksek spot fiyatı olan 49.45 dolara ulaştı. Şu anda gümüş, yüzde 6.5'lik bir enflasyon oranıyla ons başına 24 dolara kadar çıktı.

TALEBİ ARTIRAN FAKTÖRLER

Yüksek teknolojide kullanılıyor

Gümüş talebini yönlendiren faktörler, elektronik ve güneş panelleri gibi çeşitli yüksek teknoloji uygulamalarında kullanılması. Bu endüstrilerin büyümesinin önümüzdeki yıllarda gümüş talebini artırması ve gümüş fiyatlarında potansiyel bir artışa yol açması bekleniyor. Gümüş Enstitüsü, 2022'de madenlerden üretilen gümüş arzının 843.2 milyon ons olduğunu ve 2016'da on yılın en yüksek miktarı olan 900 milyon onsun gerisinde kaldığını bildirdi.

Enflasyona karşı koruma

Endüstriyel kullanımlarına ek olarak gümüş, enflasyona karşı bir önlem olarak değerli metallere artan ilgiden de yararlanabilir. Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları ekonomilerine likidite sağlamaya devam ederken, birçok yatırımcı gelecekte daha yüksek enflasyon potansiyeli konusunda endişeli. Sonuç olarak, güvenli bir liman varlığı olarak değerli metallere yöneliyorlar.

Kurşun-çinko madenlerine bağımlı

Esas olarak bakır, kurşunçinko ve altın madenlerinden yan ürün olarak elde edilen gümüşün arzı, talepteki değişikliklere hemen tepki vermiyor. Gümüş madenleri, gümüş arzının yalnızca yüzde 25'ini oluşturdukları için gümüş fiyatları yükseldiğinde üretimi hemen artırma şansları olmuyor. Pazar, daha yüksek talebi karşılamak için kurşunçinko madenlerine bağımlı.

KAYNAK: DÜNYA/EVRİM KÜÇÜK
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Gümüş nasıl yükselecek merak ediyorum habire düşüyor birileri yine buyuk para kazanma derdinde
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu küresel sermaye dünya yı maymuna çevirdi.. Allah bunları islah etsin
    Cevapla
  • KAYSERİ38 1 yıl önce Şikayet Et
    Altında sert düşüş var işllh 1000 altına iner gramı...
    Cevapla
  • Sinan 1 yıl önce Şikayet Et
    Onu bunu bilmem ucuz yerlerden bağ bahçe arsa tarla alın kokmaz çürümez çalınmaz yanmaz depremden etkilenmez ve değerlenir
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Altin gümüş boş ancak paranın değerini korur para kazandırmaz
    Cevapla
  • Mancınık 1 yıl önce Şikayet Et
    Eminmisin......!!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle