Başkan Erdoğan müjdeyi verdi! Yeni kampanya öncesi kritik uyarı

Hükümet milyonlarca vatandaşın ev sahibi olabilmesi için harekete geçti. Ancak konut kampanyalarının açıklanması ile beraber fırsatçılar da iş başına düşüyor. Sektör temsilcileri fırsatçığının önüne geçmek için kritik uyarılarda bulundu.

Başkan Erdoğan müjdeyi verdi! Yeni kampanya öncesi kritik uyarı
Başkan Erdoğan müjdeyi verdi! Yeni kampanya öncesi kritik uyarı
GİRİŞ 03.02.2023 09:32 GÜNCELLEME 03.02.2023 09:33
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Haber7- Tuğba Bozkurt

Hükümet vatandaşı ev sahibi yapmak için önce TOKİ ile tarihin en büyük sosyal konut projesini başlattı ardından 'Yeni Evim' projesi ile orta gelire yönelik duyurdu. TOKİ ile 500 bin sosyal konut yapılacakken, Yeni Evim Kampanası ile 0,69'dan başlayan faiz oranı ve ödeme kolaylıklarıyla vatandaşlar ev sahibi olacak.

ÜÇÜNCÜ KAMPANYA BAŞLAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ihtiyaç halinde yeni projeleri hayata geçirmekten geri durmayacaklarını söyleyerek; İkinci el konutlarla ilgili destek olmak için ayrı bir proje yapılacak. Planlama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Kampanyanın detayları henüz belli değilken, Başkan Erdoğan'ın duyurduğu ikinci el konuta yönelik çalışmanın fırsatçıları harekete geçirmesinden endişe ediliyor.

Sıfır konut projeleri için başlatılan kampanyanın ardından fırsatçıların harekete geçtiğini belirten sektör temsileri benzer durumun yaşanmaması için önden önlem alınmasını gerektiğini vurguladı.

KAMPANYA AÇIKLANIYOR FİYATLAR UÇUYOR

Çevre Ve Şehircilik İklim Bakanı Murat Kurum'un Yeni Evim Kampanyasının ardından ikinci el konutu da kapsayacak bir kampanya yapılacağını duyurmasının ardından aynı gün 6 bin ilanın fiyatının değiştiğini belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa "İkinci el için konut kampanyası yapılmasına mesafeliyim. Anında manipülasyonlar yapılıyor. Bunun tedbiri alınmadan belirli bir kriter koyulmadan bunun açıklanmasını çok doğru bulmuyorum." dedi ve sözlerine devam etti;

"Önce piyasada tespit yapılmalı. Yoksa fiyatlar zaten yüksek adı bile yetiyor. Bir anda yüzde 10-15 artışlar oluyor. Maliye bu konuda çok sıkı bir inceleme başlattı. Cezalarını verdi. Bunun gibi önceden tespitlerinin yapılması gerekiyor. Sonra kampanyanın açıklanması gerekiyor. Faizin düşmesi bir şey ifade etmiyor. Fiyat katlanıyor faiz havada uçup gidiyor. Daha kötü koşullar çıkıyor ortaya. Bunları önlemedikçe açıklanacak kampanya fiyatların yükselmesine neden olacak.

Fırsatçılar 0,69'u da yedi: Vatandaşın 2 milyon TL'lik avantajı 200 bine düştüFırsatçılar 0,69'u da yedi: Vatandaşın 2 milyon TL'lik avantajı 200 bine düştü

ÜÇ AY ÖNCEDEN BELİRLENMELİ YOKSA FİYATLAR UÇAR

Yeni konut kampanyasında yaptılar fiyatı yükselttiysen ve bu tespit ediliyorsa o eve kredi çıkmayacak denildi. Bu ikinci el konutta daha ağırlaştırılmış şekilde yapılmalı. Üç aylık bir fiyat tespit çalışması yapıldıktan sonra kampanya çıkarsa daha iyi olur yoksa konut fiyatları uçar." dedi.

YENİ EVİM KAMPANYASI AÇIKLANDI FİYATLAR 500 BİN ARTTI

Açıklanan yeni kampanya sonrası fırsatçılar ise hemen harekete geçti. Kampanyanın detayları açıklanır açıklanmaz ev sahipleri ilan sitelerinde fiyatları güncellemeye başladı. İlanlarda ortalama 200 bin TL artış olurken bazı ev sahipleri fiyatı 500 bin TL birden yükseltti.

İKİNCİ EL KONUTLARA YAŞ ŞARTI GELMELİ

İkinci el konut kampanyasının gerçekten konut sahibi olmak isteyenler için faydalı olacağını söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı "İkinci el konut için bazı kriterler getirilmesi gerçekten ihtiyacı olan vatandaşların alması için sürdürülebilir uzun bir mortgage planlaması yapılmasına ihtiyaç var. 15 yıla yakın bir süreyle planlanması konut sahibi olmayanların faydalanması, bu kampanyaya dahil olacak konutlarında yaş ve iskan belgesi gibi zorunluluk sağlanması, gerek kentsel dönüşüme katkısı gerekse ikinci elde konuta ulaşılabilirliği kolaylaştıracaktır." dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Hazine Ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin ikinci el konut için çalışmalara başladıklarını söylemesi piyasada tetikleyici bir unsur olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı sözlerine devam etti;

"Her kredi kampanyası konut fiyatlarını yükselten bir unsur. Yeni Evim kampanyası ikinci el konutu kapsamadığı halde fiyatların arttığı bir dönem içerisindeyiz. Kampanya dahilinde gelecek şartların bu artışı nispeten önleyebilir. Tabi ikinci el konut kampanyasında faiz oranlarını 0,69 gibi beklememek 1 oranlarında beklemek gerek. İlla ki bir fiyat artışı olacak. Ancak hükümet bu fırsatçılığı önlemek için gerekli adımları atıyor. Gayrimenkul bir yatırım aracı. Gayrimenkul yatırımcıları fiyat artışlarını bekliyor. Enflasyonun olduğu bir piyasada gayrimenkul fiyatlarının sabit kalmasını beklemiyoruz." dedi.

BAKANLAR FIRSATÇILARIN PEŞİNDE

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 'Yeni Evim Projesi'nde fırsatçılara karşı her türlü tedbiri aldıklarını dile getirerek "Fiyatlama kontrollerini yaptık, radarımız var, bizim risk analiz merkezimiz tüm verilere sahip, yanlış yapana gereğini yaparız. Vergi Denetim Kurulu gerekli çalışmaları yapar" demişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kriterlere uymayanların konut kredisinden yararlanamayacaklarını belirtmiş konut fiyatlarını takip edeceklerini duyurmuştu.

Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 24
  • böyle 1 yıl önce Şikayet Et
    fiyat açıklansın o zaman. 5 yaşına kadar 600 bin TL ye kadar olan konutlar için geçerli gibi.
    Cevapla
  • Tan 1 yıl önce Şikayet Et
    Toki tekrar ev arsa çalışmasına acilen başlamalı...
    Cevapla
  • Celal 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletin teşvik verdiği her şey bu şekilde teşvikler kesinlikle tüketiciye yansimiyo
    Cevapla
  • Ö. F 1 yıl önce Şikayet Et
    Kampanyamı eyvah ki ne eyvah yandık desene
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Eğer vatandaşı düşünüyorsanız toki aracılığı ile fazla ev yapın yok yapamıyorsanız bolur kampanya yapmayın fiyatları uçurdunuz kimse sizden yani dwvletin tehditlerinden korkmuyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle