Kamudaki 700 bin işçinin zam talebi Bakanlık yolunda

TÜRK-İŞ, kamuda 700 binden fazla işçinin ücretlerine 2023-2025 döneminde yapılacak zammın belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne ilişkin talepleri neticelendirmek için yarın toplanacak.

Kamudaki 700 bin işçinin zam talebi Bakanlık yolunda
Kamudaki 700 bin işçinin zam talebi Bakanlık yolunda
GİRİŞ 01.02.2023 11:24 GÜNCELLEME 01.02.2023 11:34
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Başta karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri olmak üzere bakanlıklar, üniversiteler, hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor.

Sözleşmeye dair talepleri oluşturmak için bünyesinde TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri ve YOL-İŞ Genel Başkanı Ramazan Ağar başkanlığında Kamu Koordinasyon Kurulu oluşturan ve üç kez toplanan TÜRK-İŞ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulacak ortak bir taslak metin için de HAK-İŞ ile görüşmelerini sürdürüyor.

TÜRK-İŞ bünyesindeki Kamu Koordinasyon Kurulu, kamu işçilerinin ücretlerine 2023-2025 döneminde yapılacak zammın belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne ilişkin talepleri neticelendirmek için yarın bir kez daha toplanacak.

Bu toplantının ardından son şekli verilecek olan kamu işçisinin zam talebini içeren metin, hafta başı itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulacak.

"UZLAŞIYLA İMZALANMASINI İSTİYORUZ"

TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ağar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2021'de imzaladıkları protokol kapsamındaki sözleşmelerin bir bölümünün süresinin ocak ayında sona erdiğini, geri kalanının ise mart ayında biteceğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunacakları taleplerin büyük bir bölümünü belirlediklerini, kalanları da en kısa sürede tamamlayacaklarını belirten Ağar, şunları kaydetti:

"Bakanlığa sunacağımız ortak metne son şeklini vermek için HAK-İŞ ile de temas halindeyiz. Bu kapsamda iki kez bir araya geldik. Faydalı ve verimli bir süreç oldu. Bu hafta bitmeden mali ve sosyal hakları içeren taleplerimizi netleştireceğiz. Ardından metni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunacağız. Sözleşmelerin bir kısmının süresinin de dolduğu göz önünde bulundurularak, anlaşmanın bir an evvel uzlaşıyla imzalanmasını istiyoruz."

MEMURLARIN SÖZLEŞMESİNİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.

Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerininin belirlemesi açısından da önem taşıyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • garip sağlıkçı 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir yorumun yayınlanmıyor nedense ama inatla yorum yazacağım. Bu kamuda ki işçilerin kahir ekseriyeti ( son dönem hariç) siyasi torpille işe girip sonrasında iş üretmeyen kişiler iş güvencesi tekrar gözden geçirlmeli bir çoğu devlete yük, siyasi arkaları sayesinde atılmıyorlar
    Cevapla
  • Hadsiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş boş konuşmussun ondan yayınlamıyormuş masa başında akşama kadar iki saat çalışmayan memur olmalısın işçi işini yapar sen gidip temizlesene tuvaletleri
    Cevapla
  • Istifa 1 yıl önce Şikayet Et
    Maaşından şikâyet edenler veya beğenmeyen istifa dilekçesi yazın kendinizi üzmeyin milyonlarca kişi sizin yerinize calisabilir
    Cevapla
  • Mantığındaki yok 1 yıl önce Şikayet Et
    Öyle bir saçmalık yok herkesin hakkını arama hakkı vardır devlet vatandaşına bakmak zorundadır ozamn her kesi karın tokluğuna çalıştırsın kimsede sesini çıkarmasın boş beyinli yapmayın
    Cevapla
  • Hadi bakim 1 yıl önce Şikayet Et
    Yoksulluk sınırı 28 bin kamu işçisi açlık sınırının biraz üstünde maaş alıyor yirmi yıllık işçi yeni işe giren bekar asgari ücretliyle aynı taban maaşı alıyor bu ayıp sendikalaşacak devletlere yeter
    Cevapla
  • davut kazancı 1 yıl önce Şikayet Et
    Kamu işçisi olarak 10300 ₺ maaş alıyoruz. Bunu görmezden gelmek zulümdür. Ecevit zamanında o derin krizde bile asgari ücretin 3 katı maaş alıyordu işçi.
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücretle çalışanlar insan değil mi. Pazardan marketten fırından.... sizden ucuza mı alışveriş ediyorlar. Kıskanıyorsan asgari ücretle on saat çalışta görelim.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Direk 50 bin tl yapsınlar , sizler yüzünden gereken zamları alamıyoruz , sendikalarda uçuk rakamlarla gittği için kabul görmüyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle