TCMB, altın alımında açık ara dünya lideri! Son 55 yılın rekoru kırıldı

TCMB 148 ton ile dünyanın en çok altın alan merkez bankası oldu. Türkiye'nin resmi altın rezervleri böylece 542 tonla rekor düzeye ulaştı. Altın alımında geçen yıl TCMB'yi 62 ton ile Çin ve 47 ton ile Mısır merkez bankaları takip etti.

TCMB, altın alımında açık ara dünya lideri! Son 55 yılın rekoru kırıldı
TCMB, altın alımında açık ara dünya lideri! Son 55 yılın rekoru kırıldı
GİRİŞ 31.01.2023 12:34 GÜNCELLEME 31.01.2023 13:15
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

Dünya Altın Konseyi 2022 geneli Altın Talebi Trendleri raporunu yayımladı. Buna göre küresel altın alımları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak 4.741 tona ulaştı. Bu alımların 2.081 tonu altın takı talebinden geldi.

Takı talebi 2021'e göre yüzde 3 düşerken, yatırım amaçlı altın alımları yüzde 10'luk artışla 1.107 tona ulaştı.

YÜZDE 152'LİK ARTIŞ

Küresel altın talebini asıl artıran ise dünya genelinde merkez bankalarının yaptığı alımlar oldu. Yayımlanan rapora göre 2022'nin son çeyreğinde merkez bankaları rekor bir şekilde 417 ton altın aldı. Böylece merkez bankalarının 2022 genelinde yaptığı toplam altın alımı 1.136 ton ile 55 yılın zirvesine ulaştı. Merkez bankalarının yaptıkları alımlar geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 152 yükseldi.

Raporda kriz zamanlarında altının tarihsel olarak iyi performans göstermesinin belirsizliklerin arttığı bir dönemde merkez bankalarının bu yatırım aracına yönelmesine sebep olduğu ifade edildi.

RESMİ REZERVLERİNİ EN ÇOK ÇİN ARTIRDI

Dünya Altın Konseyi verilerine göre Çin Merkez Bankası 2022'nin son çeyreğinde 62 ton alım yaparak resmi rezervlerini en çok artıran ülke oldu. Çin, yaklaşık 3 yılın ardından yaptığı ilk altın alımıyla rezervlerini ilk kez 2.000 tonun üzerine çıkardı.

REZERVLER REKOR SEVİYEYE ÇIKTI

Son çeyrekte Çin öne çıksa da 2022 genelinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) açık ara dünyanın en fazla altın alan merkez bankası oldu. Geçen yıl TCMB toplamda 148 ton altın aldı. Böylece Türkiye'nin resmi altın rezervleri 542 tonla rekor seviyeye ulaştı.

Geçen yıl Türkiye ve Çin'i altın alımında 47 tonla Mısır Merkez Bankası takip etti. Katar 35 ton, Irak ve Özbekistan ise 34'er ton net altın alımı gerçekleştirdi.

EN ÇOK KAZAKİSTAN SATTI

Tabii geçen yıl net altın satışı gerçekleştiren ülkeler de oldu. Kazakistan Merkez Bankası 2022'de 51 ton altın sattı. Böylece resmi altın rezervleri 352 tona geriledi.

Almanya geçen yıl toplamda 4 ton altın satarak Kazakistan'ın ardından en çok altın satışı gerçekleştiren ülke oldu. Bu ülkeler 3 tonluk satışla Sri Lanka, 2'şer tonluk satışlarla Polonya, Filipinler ve Moğolistan takip etti. Bosna Hersek, Kamboçya ve Bhutan ise 1'er tonluk net altın satışı gerçekleştirdi.

ALTIN ORANINDA GÜVENİRLİK ARTIYOR

Altın ve Para Piyasası Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, dünya merkez bankalarının rezervlerinde altın bulundurmanın altın fiyatlarını artıran bir unsur olabileceğini belirterek şu bilgileri verdi:

Geçen sene Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası alımlarıyla dünyadaki merkez bankaları arasında ilk sırada yer aldı. Rezerv çeşitlendirmesi dediğimiz olgu ile merkez bankaları ellerindeki rezervlerini bu şekilde şekillendirirken altını da tutmak istiyorlar tabii ki. Zaman zaman bu ülkelere göre değişebiliyor. Dolayısıyla merkez bankalarının elinde ne kadar yüksek altın bulunursa merkez bankasının güvenirliği ve itibari değeri o derecede yüksek oluyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 67
  • Ahmed 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir de ülkemizi sömüren ecnebi şirketleri aşağı indirip, Türk şirketlerinin zirveye çıktığını görebilsek
    Cevapla
  • Ahmed 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir bu bankanın sahibi biz olsak. Cumhuriyet kelimesinin yanına "i" harfini ekleyebilsek güzel olurdu.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Uluslarası ticaret yapabilmek için, uluslarası mali sisteme uygun bağımsız bir bankan ve o bankanın para birimi olur. O para birimi de kurallara göre diğer para birimlerine göre değer biçilir. Eğer kendi bankan olursa siyasal bir banka olur ve diğer bankalar senin paranın değerini kabul etmez. O zaman da ticaretin tıkanır. Şu anki doların yükselmesi meselesi de bu. Merkez bankasına müdahale edersen adamlar karşılıksız para mı basıyor bunları parası o kadar etmez, paranı tanımıyorum der ve bu hale geliriz. Hiç anlamamısşın merkez bankasını ne olduğunu.
    Cevapla
  • net 1 yıl önce Şikayet Et
    doları silah olarak kullanırsa abd mecbur herkes altına geçer.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Umarim bu altinlarla ulkemizin zenginligi artar ve gelir esit dagitilir hane halki zenginler yoksa gerçekten zenginlerin zengin olması Halkin daha fakirlesmesi bize yakismaz
    Cevapla
  • Ahmed 1 yıl önce Şikayet Et
    Altının değerini karmaşıklatırılmış bir şirket belirliyor. Sırf bu sebeple abd deki yeraltı şehrindeki bir milyon ve denizlerdeki yüz milyon ton altını bilerek saklıyorlar. Aksi takdirde 10 kilo domates parasına 1 gram altın alabilirdik.
    Cevapla
  • Ahmed 1 yıl önce Şikayet Et
    Misafir, acıyorum senin gibilere
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    O kadar kolay olsaydı, her ülke altın çıkarır fiyatı ucuzlardı. Geç bu komplo teorilerini. Altın olmasa platin var platin olmaza gümüş var, bir türlü ekonomiyi anlayamadınız hep birileri bir iş çeviriyor derdindesiniz. Yahu bu adamlar bulgarlara iş çevirmiyor bulgar levası bile tl yi geçmiş hala kalın kafanız anlamıyor. Ne suudiler, ne katarlıları ne çin i ne japonyayı dert etmemişler tüm hesaplarını Türkiye üzerine yapıyorlar sanıyorsunuz. Yıldım cehaletinizden mağrada altın varmış. Varsa sürer piyasayı alt üst eder, dolarının değerini artırırdı. Altın dolardan pahalı ne işlerine gelecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle