Bakan Ersoy: 2022'de rekor gelir sağladık

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, 2022 yılının 46,3 milyar dolar turizm geliriyle tamamlandığını belirterek, "Bütün bu rakamlara baktığınızda, hem toplam gelir hem kişi başı gecelik gelirde Cumhuriyet tarihi rekorlarını Türkiye kırmış oldu" dedi.

GİRİŞ 31.01.2023 15:49 GÜNCELLEME 31.01.2023 15:49
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin turizm geliri 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 53.4 artarak 46 milyar 284 milyon 907 bin dolar olurken, yıl içinde ziyaretçi sayısında da yüzde 75 artış yaşandı ve 51 milyon 369 bin 26 kişiye ulaşıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) düzenlenen bir etkinlikte, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı turizm verilerini değerlendirerek, Türkiye'nin 2028 turizm stratejisini açıkladı.

2022 sonuçları ile, Türkiye'nin turizmde pandemi öncesindeki dönemi yakaladığını vurgulayan Bakan Ersoy, "2023'te ülke olarak 60 milyon turist ağırlamayı hedefliyoruz. Bu rakamı yıllar içinde kademeli olarak artırarak 2028'de 90 milyon turisti ağırlayacağız" dedi.

2028 HEDEFİ 100 MİLYAR DOLAR GELİR

Önümüzdeki dönemde turizmde nicelikten çok niteliğe yöneleceğini kaydeden Ersoy, "Ziyaretçi sayısından çok nitelikli turiste yönelmek istiyoruz. Hem ziyaretçi sayısını hem de harcama rakamlarını artırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Gelecek hedeflerini rakamlar üzerinden anlatan Kültür ve Turizm Bakanı, "2022'de 46.3 milyar dolar turizm geliri elde edildi, 2023 turizm geliri hedefi ise 56 milyar dolar. Bu konuda 2024'te 68 milyar dolar hedefimiz var, kademeli artış ile 2028'de 100 milyar dolar turizm geliri hedefliyoruz" dedi.

Toplam ve kişi başı gecelik gelirlerde Cumhuriyet tarihi rekorları kırıldığını belirten Ersoy, 2018'de 67 dolar olan kişi başı gecelik harcamanın 2022'de ise 87.5 dolara çıktığını da bildirerek, 2023'te 95 dolar, 2028'de de 118 dolar kişi başı gecelik harcamanın hedeflendiğini aktardı.

Turizmde maliyet odaklı değil gelir odaklı çalışacaklarının da altını çizen Ersoy, "Maliyet enflasyonu ile döviz bazında gelirleri artırarak mücadele edeceğiz. Bu hem sezonun uzaması hem de yurt dışında döviz bazlı fiyatların artmasından kaynaklanacak" bilgilerini verdi.

2028 yılına kadar işletme belgeli yatak kapasitesinin de artırılacağını kaydeden Bakan Ersoy, "1 milyon 897 bin yatak kapasitesi var şuan, 2023'te bu 1 milyon 962 bin olacak, 2028'de ise 2 milyon 250 bin yatak kapasitesi olacak. Turizmi 81 ile yayarak ve atıl kapasiteyi kullanacak bunu gerçekleştireceğiz" dedi.

HOLLYWOOD İLE ORTAK DİZİ YAPILACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmdeki hedeflere ulaşmak için kapsamlı bir yol haritası da açıkladı.

Pazar çeşitliliğine yönelmenin önemine işaret eden Bakan Ersoy, "Mevcut stratejik pazarlarımız olan Birleşik Krallık, Batı Avrupa, Doğu Avrupa ve Türki Cumhuriyetlere daha yoğun konsantre olacağız. Yeni odak pazarlarımız ise ABD, Güney Amerika, İskandinavya, Körfez Ülkeleri, Uzakdoğu ve Asya ülkeleri olacak. Bu pazarlar coğrafi olarak uzak olduğu için gelen turist daha uzun konaklama yapıyor ve daha fazla harcama yapmış oluyor. Bu yönüyle yeni pazarlar bizim için önemli" dedi.

Öte yandan, ülke tanıtımda markalaşma stratejisine geçildiğini de vurgulayan Mehmet Nuri Ersoy, "Hollywood ortak yapımı diziler/filmler üretmeye odaklanarak, bunları global platformlarda yayınlanması için çalışacağız. Böylece, ülke tanıtımına daha etkili bir katkı sağlanmış olacak" dedi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    Tek gözlü balık sen ne kadar haset insansın turizmden kaç milyon insan ekmek yiyor.
    Cevapla
  • Tek gözlü balik 1 yıl önce Şikayet Et
    Turizm yilda 10 milyon ki$i ile SINIRLANDIRILMALI..Türk halki Turistler gibi yiyip icebilmeli.Kendi ülkesinde gecinemeyip Türkiyeye yama olan almanlar ülkelerine geri yollanmali.
    Cevapla
  • Mizah 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanayi ile kalkınalım bu pisliği çekmeyelim.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Turizm Türkiye için yavaş yavaş alınan tatlı zehir gibi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    AMAN NE İYİ bu yüzden enflasyon zivanadan çıkmış turistler harcama yaptıkça enflasyon kuduruyorda kuduruyor bu arada altılı masa benim istediklerimi hiç karşılamıyor örneğin ÖTV ne olacak?? Turizmi destekleyeceklermi ?? Gibi bir sürü sorunun cevabı yok!!! Turizm Türkiye için yavaş yavaş alınan zehir gibi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle