Türkiye'den 80 milyar dolarlık dev hamle! Yaptırımlar da durduramadı

Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu NGS'nin ülke ekonomisine 50 milyar dolar katkı sağlayacağı tahmin edilirken, Karadeniz doğal gazının ise Türkiye'nin enerji ithalatını 100 milyar dolardan 70 milyar dolara düşürmesi bekleniyor.

GİRİŞ 30.01.2023 17:28 GÜNCELLEME 30.01.2023 17:28
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Türkiye'de nükleer enerji alanında çalışmalar hızla devam ediyor. Akkuyu Nükleer Enerji Santralinde sona yaklaşıldı. İlk ünitenin bu yıl devreye girmesi bekleniyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Cumhuriyetin 100. yılına hummalı bir şekilde hazırlanıyor. Santralin ilk ünitesi ekim ayında devreye alınacak. Böylece Türkiye tarihte ilk kez nükleer santralden enerji üretmiş olacak.

AYNI ANDA DÖRT GÜÇ ÜNİTESİ İNŞA EDİLİYOR

Santral, Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırımı olma özelliğini taşıyor. Dünyanın en büyük nükleer santral sahasında aynı anda dört güç ünitesi inşa ediliyor. Santralin birinci ünitesindeki iç koruma kabuğunun montajı bitirildi.

2026'YA KADAR TÜM ÜNİTELER TAMAMLANACAK

Toplam 4 reaktörle 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak şekilde tasarlanan Akkuyu NGS'nin kalan ünitelerinin birer yıl arayla 2026'ya kadar tamamlanması hedefleniyor.

EKONOMİYE 50 MİLYAR DOLARLIK KATKI SAĞLAYACAK

Akkuyu Nükleer Santrali, enerjide dışa bağımlılığı azaltacak. Tam kapasite çalıştığında yılda 35 milyar kilovat saat elektrik üretecek. Bu da Türkiye'nin yüzde 10'luk enerji ihtiyacını tek başına karşılaması anlamına geliyor. Dev proje, ülke ekonomisine 50 milyar dolarlık katkı sağlayacak.

Santralin kalan ünitelerinin birer yıl arayla 2026'ya kadar tamamlanması hedefleniyor.

Melih Han Bilgin

KARADENİZ GAZI ENERJİ İTHALATINI 30 MİLYAR DOLAR DÜŞÜRECEK

Türkiye, doğal gaza ilişkin önemli adımlar atmaya da devam ediyor. Karadeniz gazı Mart ayında konutlarda kullanılabilecek. Konuya ilişkin Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi"nde konuşan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Melih Han Bilgin, “Türkiye'nin enerji ithalatından kaynaklanan cari açığı çözme durumu bir reel gerçeklik olarak duruyor. Bu gerçeklik içerisinde bu büyük sektörde oyuncu olmak istiyoruz. Bu pastadan pay almak için yatırım yapmamız lazım, üretim yapmamız lazım, arama yapmamız lazım. Bunların hepsini hep beraber strateji dahilinde yapmamız lazım. Türkiye'nin kendi gücüne sahip olması gerekiyor. Milli olarak kendi sondaj gemimize, ekipmana sahip olmamız gerekiyor. Milli enerji ve maden politikası ile çalışmalar yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

Karadeniz doğaz gazı

"ENERJİ İTHALATIMIZ 70 MİLYAR DOLARA DÜŞECEK"

Türkiye enerji açığı olan bir ülke olduğunu söyleyen Bilgin, “Enerji keşfi konusunda önemli zorluklar var. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının yükseltecek küresel riskler var. 2017'de oluşturulan milli enerji ve maden politikası çerçevesinde Fatih gemisi alındı. İlk hedefimiz Doğu Akdeniz'di. Alanya 1 sondajı ilk sondajımızdı. Doğu Akdeniz'de yaptığımız faaliyetler karşılığında Türkiye Cumhuriyeti bürokratlarına ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Bu çalışmaların hafife alınmaması lazım. Yıllık 100 milyar enerji ithalatımız Karadeniz gazını çıkardığımızda 70 milyar dolara düşecektir” şeklinde konuştu.

KAYNAK: TRT HABER
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 37
  • Misafir Sanatçı 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti enerjiye yıllık harcamış olduğu paranın en kısa sürede yarisini orta vadede tamamını milli enerji projelerimizden karşıladiğımız ve enerji için her yıl dışarıya verdiğimiz dolarlar kendi ekonomimiz içerisinde kaldığı zaman hem cari açığımızı hem de milli ekonomimizi kısa zamanda üst sıralara taşımış olabiliriz, ayrıca enerjisi bilinen Libya vb. ülkeler ile ikili anlaşmalar yaparak ülkemizin yıllık kullanılan enerji kaynaklarına daha kısa sürede ulaşmış oluruz, ....
    Cevapla
  • halil 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah.. izlemeye devam ediyoruz, heyecanımız büyük
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Akdeniz de büyük rezerv var deniliyor. Oradan da doğalgaz cikaritirsak harika olur. Yusufeli baraji açılacak. Karadenizden de dogalgaz gelecek. Yeni bir nükleer santral daha kurulursa eğer 5 seneye kadar çok büyük rahatlama olabilir. Cari açık buyuk oranda azalmış olur. Yerli araba da çıkacak. Sermaye içerde kalacak. Birde güneş panelleri artırılırsa süper olur
    Cevapla
  • Ömer F. 1 yıl önce Şikayet Et
    Cari açığı tam anlamıyla düşürmenin tek yolu katma değeri düşük ürün ithal edip katma değeri yüksek şekilde ihraç etmektir.
    Cevapla
  • ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    cari açığımız 50 milyar dolar civarında geziniyor, bu açık kapanırsa hiç bir güç bize kafa tutamaz
    Cevapla
  • osman AYYILDIZ 1 yıl önce Şikayet Et
    cari açığımız 2022 yılında 110 milyar dolar
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı - Rus ilişkileri fena değil..eski dostluklar kalıcıymış..şimdi artık Avrasya Birliği var..kuvvetler ayrılığı doğuda gözüküyor..hatta herşey..
    Cevapla
  • Ömer F. 1 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar tarihimiz boyu en çok savaştığımız millettir. Neyin eski dostluğu?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle