İstanbul Finans Merkezi sona yaklaştı! İstanbul'a para akacak

İstanbul Finans Merkezi açılış için gün sayıyor. Londra’da bankerlerin yönettiği ve büyüklüğü 3 trilyon dolara ulaşan faizsiz finansın geliştirilmesiyle Körfez’den 100 milyarlarca doların akabileceği belirtiliyor.

GİRİŞ 29.01.2023 06:57 GÜNCELLEME 29.01.2023 09:45
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Nisan ayında tamamlanacak olan İstanbul Finans Merkezi (İFM), uluslararası sermaye akışı için de stratejik öneme sahip olacak. İstanbul’u, Londra, Singapur, New York, Frankfurt ve Dubai gibi dünyanın önemli finans şehirlerinden biri hâline getirecek İFM’de ilk etapta 15 milyar dolar işlem hacmi gerçekleşeceği hesaplanıyor. Uzmanlar, İFM’nin Türkiye ekonomisine önemli katı sağlayacağına işaret etti.

Uluslararası raporlarda Türkiye’nin ekonomik büyümesine dikkat çekildiğini belirten uzmanlar, bu olumlu tablonun enflasyonun düşürülmesi ve özellikle Londra’da bankerlerin yönettiği ve küresel ölçekte büyüklüğü 3 trilyon doları aşan faizsiz finans sisteminde yeni enstrümanların geliştirilmesiyle Körfez ülkelerinden 100 milyarlarca dolar sermayenin gelebileceğine işaret etti.

PARA GİDECEK YER ARIYOR

Ekonomist Murat Tufan, İstanbul’un önemli bir ticaret merkezi olduğunu söyledi. Petrol gelirlerinden dolayı Suudi Arabistan ve Katar’da sermayenin ciddi anlamda gidecek yer arayışında olduğuna işaret eden Tufan “Sermaye piyasaları alanında biraz daha politikaların yapılması gerekiyor. Para gidecek yer arıyor. Şartlar sağlanırsa Körfez de Batı da gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Dündar Murat Demiröz, İstanbul Finans Merkezinin uzun dönemli bir planlama çerçevesinde en uygun işlemlerden biri olduğunu söyledi. Sermaye çekmek için belli şartların da sağlanması gerektiğini dile getiren Demiröz, bunlardan birinin enflasyonun düşürülmesi, finansal istikrarın sağlanması olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra Körfez ülkelerinden sermaye çekebilmek için de faizsiz finansta yeni enstrümanların geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Demiröz “Faizsiz finansman yaygınlaştırılmalı. Dış borç birikiminde vade uzamalı.  Bütün bunlar sağlanırsa ciddi sermaye akışı olur. Sadece Körfez değil, dünya ülkelerinden de akar” dedi.

Söz konusu finansman türünün, Londra’daki bankerler tarafından yönetildiğine işaret eden Demiröz “İstanbul’dan neden yönetilmesin? Körfez’i çekmek için katılım finansın ayrıcalıklı bir yerde olmalı. Tahviller, kira sertifikaları var. Bunlar ne kadar kapsamlı olursa o kadar Körfez sermayesini daha net çekeriz” dedi.

Ekonomist Mehmet Zeki Akıllıoğlu, uluslararası para akımının konjonktürel ve  kar hedefiyle ilgili olduğunu söyledi. Akıllıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye öyle yerlere geldi ki bugün 10 yatırımdan 8-9’u olumlu bahsediyor. Rahat sermaye dolaşımı için belki 1-2 teknik şeyler yapılabilir. 100 milyarlarca dolar sermaye hareketi oluyor her sene. Türkiye’de bundan payını alacaktır. Bunlar petrol zengini ülkeler, ilişkilerimiz iyileşiyor. Uluslararası raporlara göre Türkiye ekonomisi 3 trilyon dolarlara geldi. Bunu iyi anlatmak lazım. Bu sayede sermaye daha da artarak gelecektir."

KAMU KURUMLARI TAŞINIYOR

Bu yıl nisan ayında tamamlanması beklenen İFM’de, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Borsa İstanbul, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurumunun (SPK) yanı sıra, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank genel müdürlükleri de yer alacak. 

5 YILDIZLI TOPLANTI ODALARI

Akıllı şehir modeliyle inşa edilen projede bankacılık, sermaye piyasaları, sigortacılık, varlık yönetimi ve danışmanlık alanlarındaki oyuncular faaliyet gösterecek. 5 yıldızlı toplantı odaları yer alacak. İstanbul, 1,6 milyar insan, 30 trilyon dolar ekonomik boyut ve 8 trilyon dolar işlem hacmindeki coğrafyaya 4 saatlik uçuş mesafesinde bulunuyor. 

VERGİ İNDİRİMİ YÜZDE 75

İFM Kanunu 2022 yılı Haziran ayında yürürlüğe girmesiyle de buradaki finansal hizmetler, finansal ihracat sayılacak. Kanun kapsamında bankacılık, sigortacılık, finansal kiralama, factoring, finansman ve tasarruf finansmanı, sermaye piyasası faaliyetleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, varlık yönetimi ve bireysel emeklilik şirketleri İFM’de yer alacak. Merkezdeki şirketlerin kazancının yüzde 75’i vergiden indirilecek.  

İLK ETAPTA 15 MİLYAR DOLAR

Yıllık 2 milyar dolarlık finansal hizmet ihracatının 16 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Başlangıçta 50 bin, ilerleyen yıllarda 120 bin kişiye istihdam sağlanacak. İFM’nin hedefi 10 yılda dünyanın ilk 10 finans merkezi arasına girmek. İlk etapta hesaplanan işlem hacmi 15 milyar dolar.

SON HÂLİ DRONE’LA GÖRÜNTÜLENDİ

İstanbul’u dünyanın önemli finans merkezlerinden biri hâline getirecek İstanbul Finans Merkezi (İFM) çalışmaları drone ile havadan görüntülendi. İFM inşaatı çalışmalarında işçilerin, gökdelenlerden halatlarla sarkarak çalışmalar yaptıkları görüldü.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 37
  • Zafer 1 yıl önce Şikayet Et
    Ortalık dedikodusu, iftira dolu yorumlar yerine adam gibi ya takdir, ya teşhis ya da düzgün eleştiriler yapında bir şeyler öğrenelim. Yoksa kaave muhabbetinden öteye geçmiyor yazdıklarınız. Al sözcüyü başlığını oku yeter, tam cahil işi. Bi de kandini otorite zanneden CHP emeklileri.
    Cevapla
  • istanbullu 1 yıl önce Şikayet Et
    hadi ya, hazine borç içinde, hazinedeki kefen parasını harcanmış, geçen ay 1.5 milyar ülkeden kaçmış. nasıl olacak. bina yapmak birşey değil. için nasıl doldurduğun önemli.
    Cevapla
  • Rafet 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbullu inan ki Ukraynalılar bile senden daha çok umutlu ülkesi için. Hep diyorum bir saat Halk tv veya fox tv seyret hemen en yakın binanın çatısına çıkarsın, intihar için. Doktor tavsiyesi bu kadar çok yalan haber izleme.
    Cevapla
  • Celal Mutluer 1 yıl önce Şikayet Et
    Her iyi şeye bir kulp takmayı adet edinen hastalıklı bir zihniyet maalesef var sürekli kötü düşünmeyi bırakın önce kendiniz için sonra bu millet için
    Cevapla
  • Faruk 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok pahalı bir bağlama satın alırsan bağlama çalmayı çok iyi öğreneceğini zannetmek gibi bir şey.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul finans merkezi güzelde zenginler zengin fakirler sokakda yaşayan uzak doğu ülkesi gibi olmaz inş.
    Cevapla
  • Kayı Boyu 1 yıl önce Şikayet Et
    O zengin dediklerin vergiyi istihdamı nerede sağlıyorlar acaba orta Afrikada mı.
    Cevapla
  • Yalçın 1 yıl önce Şikayet Et
    Sokakta değil ama şu anda şehrin etrafında oluşan varoşlarda yaşıyorlar. Uzak doğudan biraz hallice.
    Cevapla
  • Atakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Borsada yabancı payı 64 lerden neden 35 lere düşmüş durumda Oars Ankara’yı sevmiyor muydu
    Cevapla
  • basar 1 yıl önce Şikayet Et
    dünyanın her yerinde emeklilik yaşı 66 iken ülkemde 61. 43 yaşında emekli mi olunur. bu kadar boş boğaz olmayın. bugün 1800 günle emekli olan engelli 5500 alıyor. kendin için bir şey yapma devlet seni beslesin. bu terbiyesizlik olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle