Türkiye tarihe geçecek satışa hazırlanıyor: Dengeleri alt üst edecek ihracat

Kale Arge tarafından milli imkanlarla geliştirilen özgün turbojet füze motorları, ihracat yolculuğuna hazırlanıyorlar. Gelişmeyi, Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay açıkladı.

Türkiye tarihe geçecek satışa hazırlanıyor: Dengeleri alt üst edecek ihracat
Türkiye tarihe geçecek satışa hazırlanıyor: Dengeleri alt üst edecek ihracat
GİRİŞ 27.01.2023 16:28 GÜNCELLEME 27.01.2023 16:29
Bu Habere 82 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin uzun bir süredir Fransa’ya bağımlı olduğu turbojet füze motorları, Kale Grubu’na bağlı Kale Arge şirketinin üstün gayretleri sonucunda milli imkanlarla geliştirildi. Özgün turbojet motorları, ihracat yolculuğuna hazırlanıyorlar.

SOM ve ATMACA füzelerine güç vermesi için Kale Arge tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk milli turbojet füze motoru KTJ-3200’ün seri üretim faaliyetleri ve teslimatları devam ediyor. Bu yıl içerisine ATMACA ve SOM Füzeleri ile ilk atışlı testlerin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Öte yandan yalnızca 1 yıl içerisinde geliştirilen KTJ-1750 Turbojet Füze Motoru’nun ise ÇAKIR Seyir Füzesi ile ilk test atışının ‘her an’ gerçekleştirilebileceği biliniyor. Ayrıca Kale Arge, daha yüksek itki kapasitesine sahip bir motoru da yine ARAT Projesi kapsamında geliştiriyor.

Yurt içinde faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdüren Kale Arge, ihracata da hazırlanıyor. Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Dost ve müttefik NATO ülkeleri kendi seyir füzeleri için motor geliştirmemizi istediler ve anlaşmaları yapma aşamasındayız.” ifadelerine yer verildi.

SADECE BİRKAÇ ÜLKE BU KALİBİYETE SAHİP

Anlaşmanın imzalanması durumunda Türkiye, yurt dışına turbojet füze motoru ihraç etme kabiliyetine sahip birkaç ülkeden birisi olacak. Bu alanda Fransız SAFRAN şirketine olan bağımlılığın Kale Arge ile kırılması sayesinde füze geliştiricisi birçok Batılı şirketin, motor ihtiyacı için Türkiye’nin kapısını çalacağı değerlendiriliyor.

KTJ-3200 Turbojet Motoru Özellikleri 

Ağırlık: 50 kg
Çap: 33 cm
İrtifa: 0 – 5.000 m
Hız: 900 km/saat (0.95 Mach)
Uzunluk : 63 cm
Hizmet Ömrü: 17 saat
İtki Kuvveti: 3.2kN ve azami 3.5kN [787lbf/357kgf]
Kullanılacak Sistemler: SOM, ATMACA…
Yakıt: JP8 ve JP10 Sıvı Jet
Çalışma Prensibi: Dört kademeli eksenel
Elektrik Üretim: 6kVA kapasiteli bir alternatör

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 82
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    İçimize sokulan 700 bin Ermeni 300 Bin Yahudi kiriptolar dan kurtulamazsak bu kiriptolar yönetimi ele geçirirse iş bir şey yapmış olmayız önce cumhuriyet tarihinde içimize sokulan pagan çocukları ni temizlemek şart vesselam
    Cevapla
  • Mardinli ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    Hasan kardeş çok güzel özelletin benimde hep düşünceler akılmıda geçiyor bu vatan da bu kiriptoları temizlemese ülke tam bağımsız olmak için çok zorluklar karşılacagız ama zafer ALLAH CC iznile bizım olacak İNŞAALLAH
    Cevapla
  • Mardinli ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    Hasan kardeş çok güzel özelletin benimde hep düşünceler akılmıda geçiyor bu vatan da bu kiriptoları temizlemese ülke tam bağımsız olmak için çok zorluklar karşılacagız ama zafer ALLAH CC iznile bizım olacak İNŞAALLAH
    Cevapla
  • ibrahimm sarı 1 yıl önce Şikayet Et
    KIZILELMA YA Varıncaya dek durmak yok yola devam zincirler kırılsın sandıklar patlasın
    Cevapla
  • Vatan sana can feda 1 yıl önce Şikayet Et
    Kale gruba teşekkürler her kimin emeği varsa hepsine tskler rabbime binlerce şükürler olsun .türkler destan yazıyor .yırtııl amerika avrupa yırtıcılı .
    Cevapla
  • Her şey Vatan için 1 yıl önce Şikayet Et
    REİS E DESTEKA OLALIM. YURTDIŞI BASIN YAYIN ORGANLARI VE ÜSTDÜZEY YÖNETİCİ KADROLARI HEPSİ ERDOĞAN'IN GİTMESİ İÇİN YERLİ DÖNMELERİ AÇIK AÇIK DESTEKLİYOR. ÇÜNKÜ HEPSİNİN İP İ ELİNDE .TEK KELİME RECEP TAYYİP ERDOĞAN.REİS Nokta
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    Kayseri'de toprağa gömülmüş halde bulunan alman savaş uçakları aklıma geldi. Vecihi Hürkuş geldi. Nuri Demirağ geldi. İktidar değişince bu projelerin rafa kaldırılması, bunlara gerek yok Amerika,Almanya,Fransa daha ucuz daha düşük maliyetle yapıp bize satacaklar denirse ne olacak? bu vebalin, bu utancın altından kimse kalkamaz ezilir.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bir alçaklığa NECİP MİLLETİMİZ ASLA İZİN VERMEYECEKTİR...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle