Çifte indirim sonrası peş peşe açıklamalar: Geri dönüşü misliyle olacak

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş doğal gaza yapılan indirimler ile ilgili bir açıklama yaptı.

Çifte indirim sonrası peş peşe açıklamalar: Geri dönüşü misliyle olacak
Çifte indirim sonrası peş peşe açıklamalar: Geri dönüşü misliyle olacak
GİRİŞ 27.01.2023 14:51 GÜNCELLEME 27.01.2023 15:08
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Üreticinin maliyetlerini düşürecek adımlar peşe peşe geldi. EPDK serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatını 4200 TL/mwh’den 3650 TL/mwh’ye düşürdü. Bu adımla beraber sanayi kuruluşlarında elektriğin bedeli şubattan itibaren yüzde 12 düzeyinde düşecekken, bugün BOTAŞ büyük sanayi kuruluşlarına satılan doğal gazın fiyatında yüzde 13,3-17,2, elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın fiyatına ise yüzde 16,7 indirim yapılacağını duyurdu.

Peş peşe gelen indirimler üretim maliyetlerini düşürerek enflasyonun düşüşünde önemli bir etken olacağı gibi Türkiye'nin ihracattaki rekabet gücüne de önemli katkı sağlayacak. 

"2023 ÜRETİMİN YILI OLACAK"

Avdagiç sanayi kullanımına yönelik indirimlerle ilgili olarak "Sanayi elektriğinde beklenen %12, doğalgazda açıklanan %13.30/17.22 indirimin, üretim ve istihdamda ekonomimize misliyle geri dönüşü olacak.  Özellikle ihracatta rekabetçiliğimize olumlu etkisini göreceğiz. 2023 üretim yılı olacak." dedi.

ENFLASYONLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

Asmalı ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Şubat ayı itibariyle hem elektrik üretim amaçlı hem de sanayide kullanılan doğal gaza yapılan indirimler, reel sektörün üretim maliyetlerini azaltarak enflasyonla mücadelede önemli bir rol oynayacaktır. Önümüzdeki dönemde sanayide kullanılan elektriğe yönelik yapılması öngörülen indirimler, dezenflasyon süreci için bir başka olumlu gelişmedir.

Reel sektörü üretim maliyetleri açısından rahatlatacak bu indirimler; fiyatlama davranışlarının normalleşmesine ve tüketici fiyatlardaki artış eğiliminin zayıflamasına destek olacaktır.
Böylece tüketici enflasyonu bu yıl 2022’ye kıyasla daha ılımlı bir seyirde ilerleyecektir. Enflasyonun inişe geçmesiyle birlikte yeniden tesis edilecek makro ekonomik istikrar, Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik hedeflerine ulaşmasına kıymetli katkılar sunacaktır.

Bu bağlamda MÜSİAD olarak, sanayide kullanılan doğal gaz fiyatlarında yapılan indirimler sebebiyle bütün üreticilerimiz adına ekonomi yönetimine teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

İndirimleri Haber7'ye değerlendiren MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş ise "Enerjinin sanayide farklı farklı sektörlerde etkisi değişken. Örneğin çimento sektöründe maliyetin yüzde 50-60’ı enerjiden kaynaklanırken gıda da yüzde 40’lı bulan bir maliyet enerjiden kaynaklı. Enerji maliyetlerindeki azalma, toplam maliyette enerjinin oranına paralel olarak düşüş olacak. Elektriğe bir önceki ayda indirim olmuştu. Dünya piyasasındaki gelişmelerle ve enerji maliyetlerindeki düşüşle bu indirimin nisan ayı sonuna kadar devam edeceğini düşünüyoruz. İndirimlerle beraber İş dünyanın yükü hafifleyecek bunun da ürün ve hizmet fiyatlarına yansımasını bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

"BU YIL TEK BİR RİSKİMİZ VAR"

Kuraklık riskinin fiyatlar üzerinde etkili olabileceğini belirten Karataş, "Bu yıl tek bir riskimiz var. Ürettiğimiz toplam elektriğin yüzde 30’unu hidroelektrik santrallerinden üretiyoruz. Kar ve yağmurlardaki azalma eğer bizim hidroelektrik kapasitemizi düşürürse, yaz aylarında normalin üzerinde bir elektrikte fiyat artışıyla karşılaşabiliriz. Bunu da bir risk olarak not etmemiz lazım." dedi.

FİYATLAR 20 TL'NİN ALTINA İNDİ

Enerji maliyetlerindeki düşüşün ihracatçıların rekabet gücüne pozitif katkı yapacağını vurgulayan Karataş,  "Yukarı doğru çıkışlar nasıl ki negatif bir etki oluşturuyorsa düşüşler de pozitif etki yapar. Serbest piyasada belirlenen doğal gazın fiyatı 3-5 ay önce 25-26 TL seviyesini görmüşken şu an yüzde 40’a yakın bir indirimle 20 TL’nin altına indi. Bu düşüşler özellikle ihracatçının elini güçlendirecek ve rekabet gücünü artıracak." şeklinde konuştu. 

"TEHLİKELİ DURUM ORTADAN KALKTI"

Elektrik üretimi için kullanılan doğal gaza da indirim yapıldığına dikkat çeken Karataş " Türkiye’nin elektrik üretimi sadece hidroelektrik ve güneş-rüzgardan değil. Doğal gaz ile elektrik üreten santrallerde var. Devletimiz enerji arzının güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde kesintisiz olarak son kullanıcıya ulaşması için son bir yılda gerçekten büyük bir gayret içinde. Dengeleme mekanizmaları devre sokuldu. Hatta doğal gaz fiyatının çok yükseldiği zamanlarda tavan fiyatın daha üzerinde maliyetle karşılayan enerji üreticilerinin santrallerini kapatma durumu ortaya çıkacaktı. Bu da enerji arzında sıkıntıya sebep olacaktı. Türkiye için çok daha büyük bir tehlikeydi. Bu durum “azami uzlaştırma fiyat mekanizması” ile ortadan kaldırıldı, şimdi ise dünya piyasasında oluşan gerilemenin indirimlerini görüyoruz." dedi.

KONUT ELEKTRİĞİNDE İNDİRİM OLACAK MI?

Karataş, konutlarda  kullanılan enerji fiyatlarıyla ilgili ise "Konutlardan zaten 2 kademeli elektrik fiyatı devletimiz tarafından sübvanse ediliyor. Şu anda elektrikli maksimum tavan fiyat 3,65 TL’ye düşürüldü. Konutlarda 210 kW’ın altında kullandığında 1,37 TL’den elektriğe fiyat ödüyor. Bu düşüşler devletin üzerindeki yükü hafifletiyor diyebiliriz.” açıklamasında bulundu.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 43
  • mim cim 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçen yıl ihracatta da ithalatta da rekor kırdık diyerek sanayi ürünleri ihracatını küçümseyenler var. İthalatın en büyük kalemi enerji hammaddesidir. Bu yıl içinde Sakarya doğalgazı, Antalya NGS'nin birinci ünitesi ve yeni bulunan petrol sahaları sisteme katılınca bu yıl ithalatımız önemli miktarda azalacak. Bakmayın Türkiye'yi 90 yıl Batı emperyalizmiyle beraber sömüren komprador "işbirlikçi" burjuvazisinin olumsuz açıklamalarına. Türkiye yerli ve milli Anadolu sermayesinin şahlanıp yatırım yapmasını ile istihdamı artırıyor üretip ihracat yapıyorlar. Evvelce ithal ikamesi paradigmasıyla ülke yıllarca geri teknoloji ürünleriyle sömürülmüştü.
    Cevapla
  • Ziyaretçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Marketlere protesto edelim misal kaşar peyniri almayalım bir kaç üründe almayalım bakalım ne olacak
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    senin odedigin faturanin cogunu devlet oduyir sana azini yansitiyor, dunyada enerji krizi varken bunu gormeyenlere el insaf avrupada cogu fabrika eksik vardiyayla calisiyor enerji yoklugu nedeniyle el insaf
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalniz is adamlari urunlerin fiyatini dusurmez aksine zam yaparlar
    Cevapla
  • vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    büyük fabrikalar Türkiye için %5 bırakıyor buda her kesim için karaborsa demek ihracat iyi ama bari %15 iç piyasada kalsa o zaman 8ndirim olur yakında toplu iğne almayacağız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle