EYT'de son dakika gelişmesi: Milletvekillerinin büyük bölümü imzaladı

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, EYT düzenlemesiyle ilgili son durum ile ilgili, "Milletvekillerinin büyük bölümü imzaladı. Teklif çok kısa süre içerisinde sunulacak ve birkaç gün içerisinde komisyonda görüşülecek" diye konuştu.

EYT'de son dakika gelişmesi: Milletvekillerinin büyük bölümü imzaladı
EYT'de son dakika gelişmesi: Milletvekillerinin büyük bölümü imzaladı
GİRİŞ 26.01.2023 20:59 GÜNCELLEME 26.01.2023 22:17
Bu Habere 169 Yorum Yapılmış

Son dakika haberleri... AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, TBMM'de AK Parti'li milletvekillerinin imzasına açılan Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tunç, "EYT düzenlemesini içeren kanun teklifini milletvekillerimizin ekseriyeti imzaladı. Teklifi kısa süre içinde TBMM'ye sunacağız ve birkaç gün içinde komisyonda görüşülecek." sözlerini kaydetti.

İmzaların tamamlanmasından sonra teklif, Meclis Başkanlığına sunulacak.

Teklif önce Plan Bütçe Komisyonu'na gelecek. Meclis Genel Kurul görüşmelerinin ardından teklif yasalaşacak. Yasalaşma sürecinin şubat ayında tamamlanması bekleniyor.

Yapılan açıklamada, EYT'lilerin mart ayında ilk maaşlarını alabileceği belirtilmişti.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak. Çalılşanların kapsamı için SSK, Emekli Sandığı veya Bağ-Kur ayrımı yapılmayacak.

EYT ŞARTLARI NELER?

8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanacak.

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da kadınlarda 20 yıl sigortalılık sürüsi ve 7 bin 200 prim günü, erkeklerde 25 yıl ve 9 bin prim günü gerekiyor.

Sigortalılık süresini erkekler en son 8 Eylül 2024'te dolduracak.

KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkına kavuşacak. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlarla birlikte bu sayı her yıl artacak.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 169
  • adnan arif 1 yıl önce Şikayet Et
    STAJ ve çıraklık konusunun komisyonda görüşülerek bu adaletsizliğin çözülmesi için gerekenin yapılmasını acil bekliyoruz. Gönül verdiğimiz partinin bu hayati sorunumuzu göz ardı etmemesini bekliyoruz, artık konu can yakmaya başladı, borçlanalım ödeyelim diyoruz haybeden işlem istemiyoruz. Bizi yol ayrımına sevk etmesinler. Cumhurbaşkanımızdan hayırlı haber bekliyoruz.
    Cevapla
  • Yusuf 1 yıl önce Şikayet Et
    99 sonrası olanlar üvey evlat..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    staj ve 2005 öncesi prim yatıranlar için de düzenleme yapılmalı, aradaki uçurum kaldırılmalı
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Staj döneminde eksik yatan primi satjyer ve çıraklar mı eksik yatırdı. Bir eksiklik varsa sorumlusu haftanın 3 ve 5 günü tam gün çalışan stajyerler değil, primi eksik yatıranlardır. Lütfen kimse staj hakkında bilgi toplamdan bilgi sahibi olmadan yorum yapmasın.
    Cevapla
  • Konyalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Çıraklık ve staj maduru nolcak bunlar işçi değilmi 14_15 yaşında gençliğin baharında sanayiye başlıyan haftada bir gün okul kalan 5 gün sanayi çalışan sigorta sayılmasını istiyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle