İki ülke gözünü yine Karadeniz'e dikti! Yatırım için para arıyorlar

Türkiye'nin keşfi Romanya'nın kendi deniz alanlarındaki teknik sebeplerle girişim yapamadığı sahaları yeniden üretime almayla alakalı bir sinerji oluşturdu. Bulgaristan da kendi deniz alanlarında çalışma yapmaya başladı.

GİRİŞ 26.01.2023 12:17 GÜNCELLEME 26.01.2023 12:33
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Türkiye enerjide bağımsızlık hedefi ile Karadeniz'de tarihi keşiflere imza atıyor. Bu başarı, bölgenin uluslararası cazibesini artırıyor.

Karadeniz derinliklerindeki kaynaklar enerjinin geleceğine yön verecek potansiyele sahip. Doğal gaz keşifleri ise Türkiye'nin enerji bağımsızlığı hedefinin dayanak noktası oldu.

Enerji politiklarındaki yerini güçlendiren Karadeniz, yeni bir Hazar ya da Doğu Karadeniz olma yolunda. Türkiye'nin keşfettiği 710 milyar metreküplük rezerv uluslararası çapta gözleri bölgeye çevirdi. Karadeniz gazını sisteme bağlamak için çalışmalar aralıksız şekilde sürerken yeni keşifler için bölgedeki potansiyel dikkati çekiyor.

Karadeniz'deki rezerv, yeni iş birliği imkanlarına kapı aralıyor.

"KARADENİZ'DEKİ HAREKETLİLİK YENİ İMKAN VE YATIRIMLAR OLUŞTURACAK"

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:

Karadeniz'e bu bağlamda daha fazla yatırımın gelebilme durumu yüksek çünkü bir bölgede hareketlilik varsa, yatırım oyuncular varsa orada lojistik olarak imkanlar daha artmıştır. Güney rotası, Türkiye'den geçiyoruz güney rotasını güçlendirme Rus gazının da bu rotadan sevkiyatının sağlanması üzerine çalışılıyor. Bunların hepsi Karadeniz'in önemini de artırıyor.

ROMANYA VE BULGARİSTAN HAREKETE GEÇTİ

Şüphesiz Türkiye'nin keşfi Romanya'nın kendi deniz alanlarındaki teknik sebeplerle girişim yapamadığı sahaları yeniden üretime almayla alakalı bir sinerji oluşturdu. Bulgaristan da kendi deniz alanlarında çalışma yapmaya başladı.

Karadeniz'in enerji merkezine dönüşmesi, uluslararası yatırımları çekecek. Değişen şartlar ve enerji ihtiyacı, Karadeniz'in önemini arttırıyor.

"ÜLKELERİN GEÇMİŞTE BÖLGEDEKİ ÇALIŞMALARI KÂRLI DEĞİLDİ"

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Pınar İpek de, konuya ilişkin, "Merkez olabilmek için çok fazla oyuncunun devlet şirketleri dışında sübvanse yapılmadan farklı kaynaklardan hem spot piyasada alım satım yapılması lazım hem de kontratların alım satımı yapılması lazım. Avrupalı ithal eden ülkelerin Rusya'yla uzun dönemli kontratlarını yenilemeyecekleri aşikar. Kendi deniz yetki alanları içerisinde sahalar var. Bunların bir kısmını o dönem çok uluslu yabancı şirketler test kuyusu açtılar belirli bir miktar buldular ama ticari açıdan karlı bulmadıkları için devam etmediler projeye." değerlendirmesinde bulundu.

KARADENİZ, TÜRKİYE'NİN ÖNCÜLÜĞÜNDE ENERJİNİN GELECEĞİNDE ANAHTAR OLACAK

Ülkeler kendi yetki alanlarındaki faaliyetleri tekrar gözden geçiriyor. Türkiye dIşındaki Karadeniz ülkelerinin deniz alanlarında keşfedilmiş bir kaç saha olsa da bunların toplam miktarı 200 milyar metreküpü geçmiyor. Türkiye'nin arama faaliyetleri yürüttüğü bölgenin bakir alanlar olması çalışmaları daha önemli hale getiriyor. Türkiye'nin öncülüğünde Karadeniz, enerjinin geleceğinde kilit rol oynayacak.

DOĞALGAZDA YENİ ROTA YATIRIMLARI HIZLANIYOR

Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Slovakya ile birlikte Azeri gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesinde gerekecek altyapı yatırımları için Brüksel’den finansman istedi. Rus gazından farklılaşma sürecinde bölgedeki doğalgaz altyapı yatırımları hızlanıyor. İtalya da Cezayir’le yeni bir doğalgaz boru hattının inşası için anlaştı. Rusya da yeni anlaşmalar yapıyor.

KAYNAK: TRT HABER
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    bir sey bulduk mu davul zurla ile herkes ilan ediyor papagan gibi herkese bunu yaptik yapacagiz diyoruz bazen lider papagan gibi konusmak biraz agir basli olur
    Cevapla
  • Bekir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna savaşı öncesi AB de doğalgaz fiyatları Mw başına 75 euro civarındaydı savaş sonrasında 300 euroya kadar çıktı. Daha sonra hafif geçen kış nedeniyle düşse de Rusya ile ilişkilerin kısa sürede düzelmeyeceği gerekçesiyle önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecek - 1 Mw 94,79 m3 - yani 1000 m3 doğalgaz yaklaşık 900 USD - Ama bu gazı çıkarmak için TP nin sahip olduğu gibi bir filo lazım 2 adet 3 boyutlu sismik gemi 3 adet sondaj ve kuyu tamamlama gemisi 40-50 adet destek gemisi Filyos Limanı ve doğalgaz işleme tesisi - yani Bu işi Romanya da Bulgaristan da YAPAMAZ
    Cevapla
  • Bedirhan 1 yıl önce Şikayet Et
    göz dikeninn gözü çıkartılmalı
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bence yetenek ve kabiliyetimizi romanya ve bulgaristan ile karadenizde ortaklıklar geliştirerek sürdürmeliyiz,..
    Cevapla
  • Ali70100 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet acil olarak kuyu sayıları arttırılsın. Bulgaristan ve Romanya AB ülkeleriyle birleşip sondajlara hız verebilirler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle