Bu da dolar lobisi… Sözcü’den ‘dolar neden yükselmiyor’ haberi!

Türkiye ekonomisini çökertmeye yönelik başlatılan döviz operasyonu Kur Korumalı Mevduat hamlesiyle dizginlenirken, muhalefetten ‘dolar neden artmıyor’ sesleri yükselmeye başladı.

Bu da dolar lobisi… Sözcü’den ‘dolar neden yükselmiyor’ haberi!
Bu da dolar lobisi… Sözcü’den ‘dolar neden yükselmiyor’ haberi!
GİRİŞ 25.01.2023 17:44 GÜNCELLEME 25.01.2023 18:05
Bu Habere 122 Yorum Yapılmış

Amerikan Doları’nın Türk Lirası’na karşı yükselişe geçtiği son 2 yılda sürekli döviz kurları üzerinden gündem oluşturuldu. TL’nin eridiğini, Dolar’ın korkunç derecede artış kaydettiğini öne süren 6’lı masa siyasileri, medyası, ekonomistleri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşları ve bilumum uzantıları “Battık-bittik-mahvolduk” argümanlarıyla AK Parti iktidarını yaylım ateşine tuttu. Fırsatçılar ise doların yükselmesi bahanesiyle zam üzerine zam yaptı. Bu yolla enflasyonu tetikleyen karanlık eller, 21 Aralık 2021 tarihinde devreye alınan Kur Korumalı TL Mevduatı (KKM) sistemi ile adeta duvara tosladı. “Dolar 25 TL olacak”, “Türkiye iflas edecek” denilen süreçte KKM hamlesiyle Dolar, TL karşısında bir gecede %66 değer kaybetti.

AÇIKÇA SORDULAR: DOLAR NEDEN ARTMIYOR!

Daha sonra ciddi yükselişlerin kaydedilemediği dolar kuru, TL karşısında stabil seyir halini aldı. Manipülatif olay veya haberlerle yükseltilebilen dolar, KKM sonrasında “sığınılacak liman” olmaktan çıktı. Aylar boyunca Dolar-TL üzerinden AK Parti iktidarına ve Türkiye ekonomisine kara çalan anlayış bu defa “Dolar neden artmıyor” söylemini dillendirmeye başladı.

Tuhaf haber bugün Sözcü gazetesinde yayınlandı. Dolar arttığında hükümeti suçlayan Sözcü gazetesi, döviz artış göstermediğinde yine hükümeti eleştirebildi.

Sözcü’deki “Seçim öncesinde dolar paradoksu: Tehlike çanları çalıyor” başlıklı haberde, hükümetin dolar kurunun yükselmemesi için sıkıyönetim uyguladığını ancak doların en az 23 TL olması gerektiği savunuldu.

HÜKÜMETİN DOLAR ARTMASIN DİYE ALDIĞI ÖNLEMLERİ ELEŞTİRDİLER

Tekstil sektörünün doların TL karşısında değer göstermemesi sebebiyle “mağdur” olduğunun öne sürüldüğü Sözcü gazetesindeki haberde, şu tuhaf ifadeler yer aldı:

“Hükümet seçim öncesinde yeni bir enflasyon dalgası istemediği için dolar kurunda ‘sıkıyönetim’ uyguluyor ancak mevcut kur seviyesi ile rekabet avantajını kaybeden tekstil sektöründe üretim, ihracat ve istihdamda ciddi kayıplar başladı. ‘Bize özel olarak kur en az 23 TL olmalı’ diyen tekstilciye hükümetten olumlu geri dönüş olmadı.”

TL DEĞER KAZANDI DİYE…

Sözcü haberinde, “Hem yurt dışı pazarlardaki durgunluk hem maliyet artışları hem de TL’deki değerlenme nedeniyle sorunlar yaşayan tekstil sektöründe ise düşüş daha sert oldu.” denildi.

DOLAR EN AZ 25 TL OLMALIYMIŞ

Sözcü gazetesindeki haberde, dolar kurunun en az 23 TL, ülkenin risk primi düşünüldüğünde en az 25 TL olması gerektiğini görüşü paylaşıldı.

Dolar'ın TL karşısında değer kazandığı dönemde Sözcü gazetesinin Türk ekonomisini hedef alan bazı haberleri ise şöyle kayıtlara geçti:

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 122
  • Güven 1 yıl önce Şikayet Et
    Garip bir durum. Eğer TL değer kazanıyorsa piyasada fiyatlar neden artıyor. Enflasyon %80 ise Döviz neden düşüyor. Döviz düşüyor ve TL değer kzanıyor ise yurt dışı girdi maliyetleri nin düşmesi gerekmezmi? Gıda maliyetine sebep gösterilen gübre , yakıt , girdileri düşünce gıda fiyatları düşmezmi? Yoksulluk sınırı 25000 tl üzerine çıktı. Virisi açıklarsa memnun olurum.
    Cevapla
  • YILDIRIM 1 yıl önce Şikayet Et
    Ee, bu hainler her fırsatta yerli işbirlikçiler olduklarını saklamadan arsızca haykırıyorlar da , anlayan tabi. Bunlar o kadar ilkesiz alçaklardır ki, süya haltan görünen halk van, millet ve mukaddesat düşmalarıdır. Ancak milliyetçi ve maneviyatçı görünenlerin bunların masasında oturması tuhaf. Gerçi bir kişi münafık olduktan, hem sureti haktan görünmesi hem de iki yüzlülük yapması ona kolay gelir olmalı.
    Cevapla
  • Şenol 1 yıl önce Şikayet Et
    Şuanda dolar düşük mü? Yani düşük de bize mi yüksek geliyor
    Cevapla
  • Yazılımcı 1 yıl önce Şikayet Et
    İnanılmaz düşük. Dolar kazanıyorum geçen sene 21 aralıktan önceye kadar her gittiğim yerde insanları bahşişe boğuyodum. 1 kilo çekirdek kahvenin fiyatı 10 dolardı gittiler doları yarıya düşürdüler hiçbir şeyin fiyatı düşmedi kahve oldu 20 dolar. Sonra dolar tekrar eski yerine geldi dolar yükseldi bahanesiyle kahve oldu 30 dolar. Şu an doların 40 falan olması lazım ki fiyatlar dolara göre eski seviyeye gelsin. Gavurda 0'ı 20 bin dolar olan araba bizde 2.el kıçı kırık versiyonu 50 bin dolar. Ülke çok gelişmiş bi ülke olsa bu fiyatları vermeyi anlarım da gelişmemiş bi ortadoğu ülkesinde bu fiyatlar yüksek. Kiralara girmiyorum bile. 500 dolardan başlıyor
    Cevapla
  • çorumlu19 1 yıl önce Şikayet Et
    hepsini anladıkta bu haberleri yapan dolar maniplesi yapan basına neden ceza verilmez yada kişiler bile olsa neden ceza verilmez.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Haklılar piyasa zaten bunu fiyatlamış durumda. Reisin saçma sapan tezleri yüzünden suyu tersine akıtmaya çalışıyoruz senelerdir!
    Cevapla
  • İsak 1 yıl önce Şikayet Et
    Savaşı meydanda mücadele edip kaybedenler kaybetmez.mücadele etmeden teslim olanlar kaybeder
    Cevapla
  • İbrahim Alkılıç 1 yıl önce Şikayet Et
    İlk işiniz İstanbul hava alanı dahil yapılan her şeyi yıkmak, egeyi ve Kıbrıs'ı yunana teslim etmek olacak, biz biliyoruz.
    Cevapla
  • Ahmet Y 1 yıl önce Şikayet Et
    Veee, dedi sayın egonomi gurusu bay misafir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle