Türkiye'den 'altın' vuruş: Yeni hazine gün yüzüne çıkıyor milyarlarca dolar kasaya girecek

Türkiye'nin saklı kalmış hazineleri bir bir gün yüzüne çıkarılarak ekonomiye kazandırılıyor. Milli Enerji ve Maden Politikası'nın en yeni halkası olan Sögüt'teki maden tesisi Türkiye'nin altın üretimini yıllık yüzde 15 yükseltecek.

GİRİŞ 26.01.2023 09:51 GÜNCELLEME 26.01.2023 10:22
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Milli Enerji ve Maden Politikası ile saklı kalmış zenginlikleri ekonomiye kazandırmak için yoğun çalışmalar sürdüren Türkiye, denizlerde petrol ve gaz ararken diğer yandan da karada değerli maden arayışını sürdürüyor.

42 TONLA REKOR KIRILDI

Dünya altın rezervinin yaklaşık yüzde 2'sine sahip Türkiye'de ilk altın üretimi 2001 yılında İzmir-Bergama'da Ovacık altın madeninde başladı. Başlangıçta 1,4 ton/yıl olan altın üretimi, yeni rezerv keşifleriyle 2020 yılında 42 ton/yıl ile rekor kırdıktan sonra 2021 yılında 39 ton olarak gerçekleşti.


(Ülkelere göre altın rezervleri)

HEDEF YILDA 50 TON ÜRETİM

Türkiye'de yer altında toplam 6 bin 500 ton altın rezervi olduğu tahmin ediliyor, bunun maddi değeri ise 500 milyar dolardan fazla. Son dönemde ardı ardına bulunan Bilecik Sögüt'te 3,5 milyon ons (109 ton), Ağrı'da 20 ton ve Eskişehir'in Kaymaz köyünde bulunan 20 bin ons'luk potansiyel ile 2023 yılında yıllık üretimin 50 ton seviyelerine kadar çıkarılması planlanıyor. 

Uzun vadeli plan ise yılda 100 ton altın üretimi sağlamak.

(Yıllara göre Türkiye'nin altın üretimi)


ÜRETİMLE AÇIK KAPATILABİLİR

Ancak Türkiye altın üretiminde dünyanın en önemli merkezlerinden biri olsa da iç talep bundan çok daha fazlası. Türkiye aynı zamanda dünyanın en büyük altın ithalatçısı ülkelerinden biri konumunda. Türkiye'de yıllık 2,5 milyar dolarlık altın üretimi yapılırken, yıllık ithalat 10 milyar dolar civarında. Hatta bu rakam pandemi döneminde 25 milyar dolara kadar çıktı.


(Altın fiyatının yıllık değişim grafiği)

Uzmanlara göre Türkiye'nin sahip olduğu rezerv potansiyeli düşünüldüğünde, 10 milyar dolarlık bir yatırımla "yıllık 10 milyarlık üretim" sağlanabilir ve önümüzdeki 50 yıl boyunca cari açık rahatlıkla kapatılabilir.

EKONOMİYE KATKISINI KATLIYOR

Hesaplanan yıllık 10 milyarlık katkı ise hammade üzerinden. Buna rafineri, kuyumculuk ve nihai tüketici eklendiğinde bu tutar 30-40 milyar dolarları buluyor. Bir de 2000'li yılların başında 270 dolar/Ons olan altın fiyatının günümüzde 2000 dolar/Ons'lara yaklaştığı düşünüldüğünde bu rakamın ekonomiye katkısı çarpan etkisi yapıyor.Tüm bunları her yeni yatırım istihdama da büyük katkı sağlıyor. Şuanda bu yatırımlar ile tesislerde 13 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

TÜRKİYE'NİN REZRVİ GÜÇLENİYOR

Altın rezervlerini güçlendiren Türkiye, Dünya Altın Konseyi'nin 2022/3. çeyrek verilerine göre rezervini 31,17 ton artırdı. Yayımlanan rapora göre, Türkiye'nin kasasındaki altın rezervi toplam 488 tonun üzerinde ve Türkiye dünyada en çok rezerve sahip 11 ülke konumunda. 

İLK KÜLÇEYİ ERDOĞAN DÖKECEK

Milli Enerji ve Maden Politikası'nın en yeni halkası ile yarın ekleniyor. Türkiye'nin en büyük altın keşiflerinden biri olan Bilecik Sögüt'dteki 6.5 milyar dolar değerindeki 109 ton altın rezervinin işleneceği tesis yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılacak ve ilk külçe Erdoğan tarafından dökülecek. 

Bilecik Söğüt'teki altın madeni

ÜRETİMİ YÜZDE 15 ARTIRACAK

Dünyada bir ton topraktan ortalama yüzde 2-3 civarında altın elde edilebilirken, Gübretaş şirketinin iştiraki olan Söğüt'teki madende bu oran yüzde 8.6 olarak belirlendi. Tesisin Türkiye'nin yıllık üretimini yüzde 15 katkı sağlaması bekleniyor.

 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 73
  • Kamil uçar 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ne demek bir ton topraktan yüzde 8 oranına göre altın elde ediliyorsa tonda 80 kgr. Altın eder. Bir ton toprak demek bir bilemedin iki metre küp toprak demek.
    Cevapla
  • Ons 1 yıl önce Şikayet Et
    Kanada, Abd, İngiliz firmalarinın işletip çıkardığı altın... Bunun neresi yerli? Milleti uyutuyorlar....
    Cevapla
  • Hakikatyorum 1 yıl önce Şikayet Et
    Dedelerinin zamanında ağır sanayide yürüseydi milletin dini ile kıyafeti ile kavga edeceğine..
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayatınız dedikodu,hepsini Türkiye çıkarıyor,gübretaş şirketi,size kalsa boğazın altından tünelde yapılmadı,Millet uçarak karşıya geçiyor,demi.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Köşeyi döndük mu
    Cevapla
  • Ramazan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar rezerve çıkıyor sonra herşey zamlı çıkıyor ama TL düşüyor
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    herşeyi eleştiren böyle kanı bozuklar çıkar şaşırdığımı hayır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle