Konut kampanyasında ev isteyene kolaylık: 36 ay ve 15 yıl detayı...

Yeni Evim Projesi'nin altyapısını oluşturan yasa teklifi komisyonunda görüşüldü. Vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olacağı programla, 1.1 milyon liralık konuta ilk yıl 4.500 TL ödenecek.

GİRİŞ 24.01.2023 08:03 GÜNCELLEME 24.01.2023 08:56
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Orta gelirli vatandaşların konut sahibi olması için hazırlanan Yeni Evim Projesi'nin altyapısını oluşturan yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin yasa teklifinin etki analizine göre 50 bin konut için Hazine katkısı bu yıl 2.75 milyar, 2023, 2024 ve 2025 yılları için toplam 18 milyar 220 milyon lira olacak.

İşte ucuz kredili ve 15 yıl taksitli konut kampanyası kapsamında yeni evini alacak olan vatandaşlar ve proje ile ilgili dikkat çekenler...

TARİHİ KREDİ ORANI

Programla vatandaşlar kira öder gibi ev sahibi olacak, ilk aşamada sabit ödemeli ve 15 yıl vadeli olacak. 15 bin lira hane geliri, 1.1 milyon lira konut satış bedeli ve yüzde 0.69 faiz oranı varsayımında vatandaşlarımızın ödeyeceği yaklaşık taksit tutarı, ilk yıl için 4 bin 500 lira, ikinci yıl için 5 bin 400 lira, üçüncü yıl için 6 bin 500 lira düzeyinde olacak.

YETKİ BAŞKAN ERDOĞAN'DA

Yeni Konut Finansmanı Programı kapsamında uygun koşullarda sağlanacak finansman için Hazine uygun finansman enstrümanlarıyla kaynak sağlayacak. Etki analizine göre, vatandaşların kullanacakları konut finansmanlarında, ilk 3 yıl boyunca gelirlerinin belirli bir düzeyinde taksit ödemesi yapabilmeleri için Hazine tarafından geri ödeme koşuluyla ve yüklenici tarafından geri ödemesiz katkı sunulacak.

UCUZ KREDİLİ KONUTTA FİNANSMAN KRİTERLERİ

Düzenlemeyle program kapsamında faiz oranı, kâr payı, vade, finansman tutarı, hane gelirine ilişkin sınırlamalar gibi özelliklerin belirlenebilmesi için Cumhurbaşkanı'na yetki veriliyor. Program çerçevesinde ilk aşamada 2 milyon liraya kadar 0.69, 2 milyon lira ile 4 milyon lira arası için 0.79, 4 milyon lira ile 5 milyon lira arasındaki krediler için 0.99 faiz oranı, kâr payı ile finansman kullandırılması planlanıyor.

İLK YIL 2.75 MİLYAR

Program kapsamında bu yıl 100 bin konut için finansman kullanılması ve bu konutların yaklaşık yarısının bankalar tarafından esnek ödeme planı ile sunulacağı öngörüldüğünde, 50 bin konut için kullanılacak finansman için Hazine katkısı sağlanacak.

İlk 3 yıl için Hazine katkısı projeksiyonuna göre, 2023 yılı için Hazine katkısının toplam maliyetinin 2.75 milyar lira olması bekleniyor. 100 bin konutun tamamı için Hazine katkısı alınması durumunda ise bu tutar en fazla 2 katına çıkabilecek. Hazine katkısının maliyetinin, 50 bin konut için 2024 yılında 8 milyar 580 milyon lira, 2025 yılında 6 milyar 890 milyon lira; 2023, 2024 ve 2025 yıllarında toplam 18 milyar 220 milyon lira olması bekleniyor.

Birinci ve ikinci bölgede program kapsamında konut sahibi olmak için son 1 yıl içinde resmi kayıtlara göre yerleşim yerinin aynı il olması gerekiyor. Pogramdan faydalanacak vatandaşların son 12 ay içerisinde 9 ay sosyal güvenlik primi yatırmış olması zorunlu olacak.

İLK ÜÇ YILDA ÖDEME KOLAYLIĞI

Komısyonda yasa teklifine ilişkin sunum yapan AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, proje kapsamındaki finansman taksitlerinin ilk 3 yılını ödeme kolaylığı dönemi olarak adlandırdıklarını söyledi. Savaş, şunları kaydetti: "Programdan bankacılık mevzuatına göre ancak kredi yeterliliğine sahip vatandaşlarımız yararlanabilecek. Ülkemiz konut arz ve talep dengesine göre üç bölgede değerlendirilecek. Kullandırılacak azami konut finansman tutarı, birinci bölge için 5 milyon, ikinci bölge için 3 milyon, üçüncü bölge için 2 milyon lira olacak.

Program kapsamında yüklenicilerin mülkiyetinde olan ve daha önce satılmamış konut veya konut projeleri yer alabilecek." Savaş, aynı hanede yaşayan 18 yaş ve üstü çocukların da gerekli ödeme gücüne sahip olmaları ve diğer şartları sağlamaları durumunda başvurabileceklerini anlattı.

70 PROJEDE SÖZLEŞMELER FESHEDİLDİ

Dönüşüm kapsamında son yıllarda önemli yasal düzenlemeler yapıldı. Bunlardan biri de vatandaşa verilen fesih hakkı oldu. Müteahhitle yapılan sözleşmeler, inşaatın 1 yıl başlamaması veya 6 ay durması gibi hallerde bina veya arsa sahiplerince tek taraflı olarak feshediliyor. Sezayi Köse, "İstanbul'da bugüne kadar 70 projede hak sahipleri bu hakkını kullandı. Böylece işe başlamayan firmalar yüzünden zaman kaybetmediler. Bakanlık olarak bu fesih yetkisini de ilçe belediyelerine verdik" değerlendirmesini yaptı.

KAYNAK: SABAH
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 69
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Konut lüks değil barınma içindir. Adam 10-15 daire almış amacı yatırım. Ne yapacaksın ; ikinci konuttan sonra vergiyi öyle arıtacaksın ki başkasının hakkını gasp edemesin. ilk evini alandan da vergi alınmamalı. Her Kredi kampanyası ev sahiplerinin fiyat artışı ile fiyaskoya dönüştü.
    Cevapla
  • Havva akkaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Kiracılar çok zor durumda ev sahiplerine bi dur deyin devletimiz bu faiş artışa bi el atması lazım evsahiplerine fazla artışlarından dolayı ceza verilmesini yoksa evsahibi kiracı arasında çok tartışmalar yaşanacak kan bile dökülebilir ..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bankalar yüzüne bakmıyor,para yok diyorlar, müteahhit lerde biz o kampanya da yokuz diyor,çünkü kdv cikacak korkusu var
    Cevapla
  • fatma 1 yıl önce Şikayet Et
    çok haklısınız gerçekten bankalar sartları zorluyor bizim gücümüz ne 18 binlira gelir belgesi istediler nerden buluruz asgari ücretlilir
    Cevapla
  • Dalaman'dan Mehmed 1 yıl önce Şikayet Et
    Alelacele bir kampanya.Bu kampanyadan önce il müdürlükleri kapsamında Ticaret-Maliye ve Şehircilik müdürlükleri ile yerel belediyelerden oluşan komisyon kurulup fırsatçılık yapanlara caydırıcı cezalar verildikten sonra bu kampanya başlatılmalıydı.Bir kere bu zaptı rapt altına alınmalıydı.. Olmadı...Bir hayaller var birde gerçekler..
    Cevapla
  • murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Aç gözlü müteahitler ve emlakçılar yüzünden vatandaş kampanyadan bile faydalanamıyo
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle