Türk tekstil sektöründen New York’ta ihracat atağı
New York’ta İTHİB tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘I of the World’ etkinliğinde Türk tekstil sektörü ile ABD’nin önde gelen hazır giyim üreticileri, tasarımcıları ve tekstil distribütörleri bir araya geldi.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) New York’ta üçüncü kez ‘I of the World’ etkinliğini düzenledi. Türk tekstil sektörü için en stratejik ihraç pazarlarından biri olan ABD’de, 17-18 Ocak’ta düzenlenen ‘I of the World’ etkinliğinin büyük ilgi gördüğünü ifade eden İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, “I of the world’ bizim ABD’ye özgü yaptığımız bir organizasyon. ABD’ye özel bir çalışma yapmamız, aslında ABD’nin Türk tekstil sektörü için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Fuar ile ABD’nin önde gelen hazır giyim üreticileri, tasarımcıları ve tekstil distribütörlerini tek çatı altında topladık. Etkinliğimizde, Türkiye’nin en büyük tekstil firmalarının yanı sıra, ABD’ye açılmak isteyen yeni firmalar da yer aldı. Gerçekleştirilen yeni bağlantılarla ABD’deki pazar payımızı artırırken, ülke ekonomimize de yapacağımız ihracatla daha fazla katkı sunmayı hedefliyoruz.” dedi.
ABD’DEN ALDIĞIMIZ PAYI ARTIRACAĞIZ
Türk tekstil sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında ABD’nin üçüncü sırada yer aldığını dile getiren Ahmet Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “En önemli hedef pazarımız ABD’ye 2022 yılında 866 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. ABD’nin ithalatından aldığımız payı ise yüzde 3’ün üzerine çıkardık. Dünyanın en büyük 5. tekstil ihracatçısı, AB’nin ise 2. tekstil ihracatçısı konumunda yer alan Türk tekstil sektörü olarak 36,3 milyar dolarlık ithalatıyla dünyanın en büyük tekstil ithalatçısı konumundaki ABD’de daha etkin olmak istiyoruz.”
Türk tekstil sektörünün dünya ihracatından yüzde 3,4 pay aldığının altını çizen Ahmet Öksüz, “Yılda 200’ün üzerinde ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren Türk tekstil sektörü olarak en önemli hedeflerimizden birisi potansiyelimizin altında ihracat yaptığımız ülkelerle daha fazla temas kurmak. Bu yüzden bu ülkelerde daha fazla organizasyonlar düzenleyerek Türk tekstil sektörünün kalitesini göstermeyi amaçlıyoruz. 2023 yılında Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında belirlenen ülkelerde de sıklıkla yer alacağız. Ticaret Heyeti organizasyonları ve stratejik tanıtım faaliyetleri gerçekleştireceğiz.”
SEKTÖRÜMÜZÜ GELECEĞE HAZIRLIYORUZ
Tekstil sektörü olarak 2022 yılında 13 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Ahmet Öksüz, “2022’nin son aylarında sektörümüzün ihracatında dünya çapında yaşanan gelişmeler nedeniyle düşüş yaşandı. Ancak bu durumun 2023’ün ortalarından itibaren toparlanma sürecine gireceğini düşünüyoruz. Düzenlediğimiz fuarlar ve yurt dışı organizasyonlarıyla sektörümüzü geleceğe hazır hale getirmeyi hedefliyoruz. Türk üreticiler ve ihracatçılar olarak her pazarda var olmayı, var olduğumuzda pazarlarda da payımızı artırmamız gerektiğini biliyoruz. İhracatla büyüyen bir ülkenin ihracatçıları olarak, durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Dünyanın beşinci tekstil tedarikçisi olan Türk tekstil sektörü olarak orta vadede üçüncü sıraya yükselmeyi hedefliyoruz. Bunun için de var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.