Çin ve İsviçre vermedi, imdada Türk yetişti! İlginç İHA detayı

DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar, bir firmanın diş ürünü üretmek için Çin ve İsviçre'den elektrik motoru almak istediğini ancak her ikisinin de vermediğini söyledi. Uçar, “İmdada İHA'lara üretim yapan Türk yetişti” dedi.

GİRİŞ 23.01.2023 11:06 GÜNCELLEME 23.01.2023 11:15
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Savunma sanayiindeki yerlileşme hamlesi, birçok sektörde de dönüşüm başlattı. Bu iş kollarından biri de medikal sektörü. Son 20 yılda medikal sektöründe yerlilik yüzde 15'e çıkarken, bu sektörün alt kolu dentalde bu oran yüzde 20'i aştı.

Yerlileşmede savunma sanayiinin etkisinin büyük olduğunu anlatan Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) Başkanı Erkan Uçar "Bir firmamız diş için kullanılan bir ürünü üretmek için gereken hassas elektrikli motoru tedarik etmek istedi. Çinli firma motoru yazılımsız vermek istedi. İsviçreli fi rma 'savunma sanayiinde kullanırsınız' diye her ikisini de vermedi. İHA'lara özel elektrikli hassas motorlar üreten yan sanayi firmalarını bulup onlara yaptırdı" dedi.

SAVUNMADA KULLANIRSINIZ DEYİP VERMEDİLER

Uçar, Togg'un da ihracatta 'Türk malı' imajına katkısı olduğunu belirterek başından geçen bir anısını anlattı.

Savunma sanayiinin gelişmesi bizim için önemli hale geldi. Bir firmamız diş için kullanılan bir ürünü üretmek için gereken hassas elektrikli motoru tedarik etmek istedi. Çinli firma motoru yazılımsız vermek istedi. İsviçreli firma 'ambargo var, bunu savunma sanayiinde kullanırsınız' diye her ikisini de vermedi. İHA'lara özel elektrikli hassas motorlar üreten yan sanayi firmalarını bulup onlara yaptırdı. Çok özel bu hassas motorlar, şimdi endodonti tedavisinde gerekli olan hassas cihazları üretmek için kullanılıyor.

Savunma sanayii üreticilerinden büyük destek alıyoruz. Savunma alanında mükemmel mühendisler var, hayran oldum. Ben otomotiv sektöründeki gelişmeden de mutluyum. Fas'a bir fuardayız. Müşteriye, ürettiğimiz ağıza konulan beyaz dolgu malzemesi kompoziti anlatıyoruz. Müşteri 'siz araba üretiyorsunuz' dedi. Ben 'Yok biz kompozit üretiyoruz' deyince Togg'dan bahsetti, 'araba yapan bunu yapmaz mı' dedi, ürünümüze sipariş verdi. O zaman Togg'un ihracata dolaylı katkısı olduğunu gördüm. Daha önce hiç öyle düşünmemiştim. 'Bir yerli arabamız olacak, ithalat azalacak' diye düşünürken bir ülkede araba üretiliyor olmasının katkısını o fuarda anladım.

KAYNAK: AKŞAM
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 77
  • Aga 1 yıl önce Şikayet Et
    Aga, istemezükçülerin kimi bebek katili, kimi hain, kimi gayrimüslüm, kimi eşkiya tohumu.
    Cevapla
  • Ali can 1 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın bu işleri, heykel yapın heykel
    Cevapla
  • Ter 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet onlar fetih sonrası sürülmeyen bizans ve ermeni torunları,en çok sesi çikanlar
    Cevapla
  • Ali erpulat 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunların isimleri ne bakıb Türk olduklarını sanıyorsun araştır çoğunlukla devşirme dedesi yunanli anneannesi yahuti Ermeni bunlardan Türklük bekliyorsun herkes soyuna hizmet ediyor
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
  • Nesiniz 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle