Altın borsaların tahtını sallıyor

Yeni yılın ilk üç haftası geride kalırken, yatırım araçlarında altın borsanın yerini alıyor.

GİRİŞ 23.01.2023 08:55 GÜNCELLEME 23.01.2023 11:37

BİST 100 endeksi, yıla başladığı seviye olan 5.509 puana yakın seyrediyor. Gram altın ise aynı süreçte 1.096’dan 1.185’e kadar yükseldi. Altındaki getiri yüzde 6’ya ulaştı. Analistler, altın fiyatlarının bu yıl daha güçlü olabileceğini, teknik ve temel şartların bunu desteklediğini belirtiyor.

ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan “2023’te altını destekleyecek unsurları 3 ana başlıkta toplayabiliriz. Birinci sırada dolar endeksi ve ABD Merkez Bankası politikaları yer alıyor. ABD’de PMI, sanayi üretimi, perakende satışlar piyasada bir soğumaya işaret ediyor. 1 Şubat’taki FED toplantısında da 0,25-0,50 arası, düşük oranlı artış bekleniyor. ABD’de faiz hadlerinde zirveye yakınlaşma, enflasyonda gerileme ons altını destekliyor. Jeopolitik gelişmeler ikinci sırada yer alıyor. Rusya-Ukrayna savaşı hâlâ devam ediyor.

Çin-Tayvan zaman zaman ısınıyor. Bu gelişmeler, güvenli limana ilgiyi canlı tutuyor. Üçüncü unsur ise fiziki talebi. Merkez bankalarının altın topladığı bir süreçten geçiyoruz. Sadece 2022’de merkez bankaları 670 ton altın alımı yaptı. Ayrıca Çin’de (pandemi sonrası) açılma da, fiziki talep tarafını destekliyor. Bu gelişmelerin etkisiyle altın fiyatları 2023’te 2 bin 70 dolar direncini görmesi gündeme gelebilir. Bu durumda gram altında 1.300 TL’yi görebiliriz” dedi.

Borsaya da değinen Yağbasan “2022 yılında yatırım aracı olarak borsaya alternatif yoktu. 2023 başında hisse senetlerinde fiyatların belli doygunluğa ulaşması, 5.704-4.601 düzeltmesini beraberinde getirdi. Endeks, hâlâ yıla başladığı seviyelere yakın. Borsa yatırımcısı, endeks bazında altındaki getiriyi yakalayamadı. Borsaya olan ilginin, 2022 yılının ikinci yarısındaki gibi olmasını öngörmüyoruz. Borsada hisse seçiminin önemli olacağı bir yıl bekliyor bizi” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.