Vahit Kirişci: 25 milyar dolardan 45 milyar dolara çıktı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Tarımsal gayri safi milli hasılamızı 25 milyar dolardan, yüzde 78,1 artışla, 2021 yılında 44,7 milyar dolara çıkardık. Tarımsal hasılada Avrupa birincisi, dünyada ise 10'uncu sıradayız" dedi.

Vahit Kirişci: 25 milyar dolardan 45 milyar dolara çıktı
Vahit Kirişci: 25 milyar dolardan 45 milyar dolara çıktı
GİRİŞ 21.01.2023 09:41 GÜNCELLEME 21.01.2023 14:12
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 15. Berlin Tarım Bakanları Zirvesi için Almanya'ya gitti.

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Berlin Bölge Başkanlığınca organize edilen "Türkiye Yüzyılı" konulu programda bir konuşma yaparak, Türkiye'nin bütün gücüyle vatandaşlarının yanında olduğunu söyledi.

"RECEP TAYYİP ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEK İSTEYENLER KUYRUĞA GİRİYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek isteyenlerin adeta kuyruğa girdiğine işaret eden Kirişci, "Bu sizler için onur verici, gurur verici gelişme" diye konuştu.

"BU ÜLKEDE ÜRETMEYE DEVAM EDİN"

Kirişci, Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli insanlara seslenerek şöyle konuştu:

Bulunduğunuz ülkede asimile olmadan entegre olun ve bu ülkede üretmeye devam edin. Çocuklarınıza iyi eğitimler aldırın. İyi muhitlerde yaşayın. Bizim sizlerden istediğimiz o. O zaman siz hem Almanya ve hem de Türkiye'ye çok güzel hayırlı hizmetlerde bulunmuş olursunuz. Türkiye Allah'ın izniyle emin adımlarla yürüyor ve yürümeye devam edecek.

"GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ FAYDALI OLACAK"

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin ikili ekonomik ve ticari ilişkiler için faydalı olacağını belirten Kirişci, "İki ülke (Türkiye-Almanya) arasındaki yapıcı işbirliğinin, Türkiye-AB ilişkilerinin üyelik yolunda ilerletilmesi açısından da önemli olduğuna inanıyoruz. AB'nin bazı üye ülkelerin kısır çıkarlarına ve çeşitli manipülasyonlara teslim olmadan, üyelik kriterleri çerçevesinde süreci hızlandıracak adımlar atmasını bekliyoruz."

İki ülke (Türkiye-Almanya) arasındaki yapıcı işbirliğinin, Türkiye-AB ilişkilerinin üyelik yolunda ilerletilmesi açısından da önemli olduğuna inanıyoruz. AB'nin bazı üye ülkelerin kısır çıkarlarına ve çeşitli manipülasyonlara teslim olmadan, üyelik kriterleri çerçevesinde süreci hızlandıracak adımlar atmasını bekliyoruz.

Bu süreçte Türkiye'nin gıda güvenliği ve iktisadi bağımsızlığı açısından tarımda güçlü olmasının önemini vurgulayan Kirişci, şöyle devam etti:

Biz de, AK Parti hükümetleri olarak uyguladığımız politikalarla tarım sektörünü güçlendirmeye yönelik adımlarımızı ilk günden beri atmaya devam ediyoruz. Bu sayede, son 20 yılda toplam bitkisel üretimimizi yüzde 30 artırdık. 2022 yılı itibarıyla 128,6 milyon tonla bitkisel üretimde rekor kıracağız. Tarımsal gayri safi milli hasılamızı 25 milyar dolardan, yüzde 78,1 artışla, 2021 yılında 44,7 milyar dolara çıkardık. Tarımsal hasılada Avrupa birincisi, dünyada ise 10'uncu sıradayız. Tarımdaki net ihracatçı konumumuzu giderek daha güçlendiriyoruz. İstatistikler resmileştiğinde tarım sektörümüz, 2022 yılını 30 milyar dolar ihracatla tamamlamış olacak.

"YUSUFELİ BARAJI TÜRK MÜHENDİSLERİNİN BAŞARISI"

Kirişci, Yusufeli Barajı'nın Türkiye ekonomisi için önemine de dikkati çekerek, burada üretilecek elektriğin 2,5 milyon nüfuslu Antalya'nın elektriğini karşılayacak kapasitede olduğunu belirtti. Barajın Türk mühendis ve işçisinin başarısı olduğunu vurgulayan Kirişci, baraj ile birlikte 62 kilometrelik tünel ve 110 kilometrelik yol yapıldığını anlattı.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, ayrıca Türk-Alman İşverenler Birliği'nin Yeni Yıl Resepsiyonu'nda konuştu:

İki ülke (Türkiye-Almanya) arasındaki yapıcı işbirliğinin, Türkiye-AB ilişkilerinin üyelik yolunda ilerletilmesi açısından da önemli olduğuna inanıyoruz. AB'nin bazı üye ülkelerin kısır çıkarlarına ve çeşitli manipülasyonlara teslim olmadan, üyelik kriterleri çerçevesinde süreci hızlandıracak adımlar atmasını bekliyoruz.

"TÜRK HÜKÜMETİ OLARAK ALMANYA İLE HER ALANDAKİ İŞBİRLİĞİMİZİ DESTEKLEMEYE HAZIRIZ"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, son dönemdeki uluslararası gelişmelerin Almanya ile Türkiye'nin ortak çalışabilecekleri konu başlıklarını daha da artırdığını belirterek, "Gıda, enerji, bilişim ve müteahhitlik sektörlerini bu kapsamda ilk aşamada sayabilirim. Türk hükümeti olarak Almanya ile her alandaki işbirliğimizi desteklemeye hazırız" dedi.

KİRİŞCİ ALMANYA'DA RESMİ TEMASLAR KURDU

Kirişci, daha sonra Almanya'da gıda-tarım alanında faaliyet gösteren Türk toplumu temsilcileriyle Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde bir araya geldi.

Dünya Gıda ve Tarım Forumu çerçevesinde düzenlenen "15. Berlin Tarım Bakanları Zirvesi" için Almanya'da bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliğinde Moldova Tarım ve Gıda Sanayi Bakanı Vladimir Bolea ile görüştü.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • hıghlander 1 yıl önce Şikayet Et
    Sinirlendirme ya insanı!SİNİRLENDİRMEE!...aşağıdaki yorumları,Holanda'nın istatistiklerini falan oku bir zahmet,s.Bakan ahit Kirişçi !....
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    ithalde edersin ihraçta edersin zaman zamsn zaman,biz 160 tl ye kıyma alırken sen niye 250 tl ye alıyon paran çok herhalde
    Cevapla
  • Yağız gökay 1 yıl önce Şikayet Et
    brezilya ve macaristan dan 30 bin büyükbaş ithal ettik daha geçen hafta ,dünya 1.cisi olsan ne yazar ulan cahil adam,kıymanın kilosu olmuş 250 tl sen hangi dünyada yaşıyorsun...
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Konya büyüklüğündeki Hollanda. Tarımda 2021 ihracaat verileri; 118 Milyar dolar. Biz Avrupada birinciyiz(?!) Bu yıl Türkiye'nin 44 Milyar dolar mış. Ukraynadan re export ettiklerimizi de hesaba katınca ancak bu çıktı herhalde. Hele tarımsal milli hasıla diye hesaplamışlar ya helal olsun, hollandanın ki ne kadar acaba. Uçuyoruz kaçıyoruz şahlanıyoruz, ekmek, süt ürünleri, et almış başını gitmiş. Başarısızlıktan dahi başarı hikayesi helal olsun,
    Cevapla
  • delegesi 1 yıl önce Şikayet Et
    kredi kredi diyorsunuz ziraat bankalarında çifçinin yüzüne bakmıyorlar krediyi vermemek için zorluklar çıkarıyorlar sanki yardım dileniyor çifçi
    Cevapla