Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan 'kur' mesajı

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve ihracatçılar bir araya geldi. Kavcıoğlu, "Döviz Kuru istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Rezervlerimizdeki artış kura olumlu yansıyor. Merkez Bankası'nın herhangi bir kur hedefi yok" dedi.

GİRİŞ 20.01.2023 17:11 GÜNCELLEME 20.01.2023 17:30
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası'nın rezervlerinin artmaya devam edeceğini söyledi. İhracatçılara yönelik açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu "Döviz Kuru istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Rezervlerimizdeki artış kura olumlu yansıyor. Merkez Bankası'nın herhangi bir kur hedefi yok" dedi.

Kavcıoğlu "Rezervlerimizin kaynaklarının döviz girişiyle alakalı. Türkiye Ekonomi Modeli içinde döviz girişi artacak, artışla merkezin rezervleri olumlu etkileniyor. Bu da kura olumlu yansıyor. Her şey kendi minvalinde iyi bir şekilde devam ediyor. Rezervlerimiz artmaya devam edecek" ifadesini kullandı.

Kavcıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

İstişare ve paylaşımda bulunduk. 2023 yılına ilişkin Türkiye Ekonomi Modeli üzerine yaptığımız çalışmaları paylaştık. 2023'te ihracatçıların başarılarının devam edeceğini ümit ediyoruz. Herkesin morali çok iyi. Herkes aynı şekilde, verimli toplantı oldu.

2023 ve öncesinde resesyon veya o konularda tedirginlik vardı. Son PPK kararında da ifade ettik. Kaygılar devam etmekle birlikte olumlu gelişmeler var. Dünyada resesyon olma ihtimali azalarak büyüme rakamları revize edildi. Bu bizim için önemli bir avantaj. Şu anda kaygı taşımıyoruz. Büyüme rakamlarının revize edilmesi üretimimizin de bu minvalde sıkıntı yaşamayacağını, yeni pazarların açılıyor olması ihracatta sorun olacağını düşünmüyoruz. 300 milyar Dolar hedefi konuldu. İhracatçılarımıza teşekkür ediyorum. Dünya genelinde savaşın oluşturduğu nedenlerden ithalat tarafında bir açılma, cari açığımızı olumsuz etkiledi ama üretim tarafında gidiyor. Dünya şartları olumluya doğru gidiyor. Ümitli şekilde ihracatın lehimize olduğunu düşünüyoruz.

Döviz kurunun istikrarlı şekilde özellikle 2021'in sonunda yaşadığımız şeyin sonrasında Merkez Bankası'nın rezervleri politikalarıyla döviz kuru istikrarlı şekilde devam ediyor. Türkiye Ekonomi Modeli içinde aldığımız tedbirler ve kararlar sonuçlarını olumlu anlamda veriyor.

Rezervlerimizin kaynaklarının döviz girişiyle alakalı. Türkiye Ekonomi Modeli içinde döviz girişi artacak, artışla merkezin rezervleri olumlu etkileniyor. Bu da kura olumlu yansıyor. Her şey kendi minvalinde iyi bir şekilde devam ediyor. Rezervlerimiz artmaya devam edecek.

3 hafta önce bir yerdeydik, davet ediyorlar. Odalarımız bu ayın sonunda ya da Şubat ayı içinde devamlı reel sektörle de bir araya gelip istişare ediyoruz. TİM toplantısına başkan davet etti, davete geldik. Çok verimli bir toplantı oldu.

Merkez Bankası'nın herhangi bir kur politikası yok. İhracatçı döviz bozunca bankaya bozacağına merkeze bozuyor.

Gültepe'nin açıklamalardan satırbaşları ise şöyle:

İstişare toplantısı gerçekleştirildi. Yaşanacak sorunların cevaplarını başkanımızdan dinledik. Sektör başkanlarımızla birlikte birincil kaynaktan dinledik.

İstikrarlı kurdan yanayız. İstikrarlı enflasyon, istikrarlı üretimi destekliyoruz. Bu kapsamda bir toplantı gerçekleştirildi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Okur 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah maşallah doları acayip tutuyorlar da ama ne hikmetse dolar dışında her şey uçuyor...Maşallah maşallah:)
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Bravo... En Güzel Cümleyi söylemiş... MERKEZ BANKASININ KUR HEDEFİ YOK...
    Cevapla
  • Diriliş 1 yıl önce Şikayet Et
    Tl yi bırakın yeni para biçimine gidin.Turan sikkesi.Turan parası gibi.Dolar 18 katımız değil..18 milyon katımız.. gerçekler böyle bırakın artık tl yi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İyi gidiyorlar.Panik bitti.Dizginleri ele aldılar.Yabancıların kontrolünden yavaş yavaş çıkacağız inşallah.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Döviz kurunun bu açıklamadan haberi var mı? Kur bir rakam değildir, paramızın değerinin göstergesidir. İnen çıkar dolar değil, bizim TL mizin değer kaybetmesidir. TL nin değer kazanmasına yönelik hiç bir çalışma yok. Kur istikrarlı diyenler, evet kur istikrarlı şekilde yükseliyor. Dolar 5 lira 6 lira olacak çok beklersiniz diyenlerden beri istikrarlı şekilde 19 TL ye kadar geldi.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet kardeş, peki euro gücünü nereden alıyor? Onu geçtim, azerbaycan manatı, gürcü larisi, bulgar levası nereden alıyor? Hepsi TL karşsında aynı oranda değer kazandı. Sen sanal dolar düşmanıyla kavgaya devam et dünyadan haberin yok. Aç gürcü larisi 1 yılda ne kadar değerlenmiş bak. Düşen TL aloo tl değer kaybetti, dolarla alakası yok, saf mısın cahil mi bilemedim.
    Cevapla
  • Mesut 1 yıl önce Şikayet Et
    Üstad, yıllık değişimler paranın değeridir. Para biriminin şu rakam bu rakam olması tam olarak yansıtmaz. Bizim paramız rubleden 20(yaklaşık) ya da Japon Yeninden 7 (yaklaşık) kat değerli olması ekonomimizin bu saydıklarımdan 20 veya 7 kat büyük olduğu anlamına gelmez. Mühim olan kişi başı düşen gelir, GYSH ve paranın yılllık değişimi. (euro yıllık değer kaybı 20%, japon yen i 25% -yaklaşık-)
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Dolar gücünü Tlnin değer kaybetmesinden almıyor, dolar uluslararası petrol ticareti ve genel anlamda her türlü ticaret alışverişin 90% ü dolar ile yapılmasından alıyor. Bıraksın ülkeler dolar ile dış ticaret yapmayı, sonra bakalım dolar paraşütle düşmesine
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle