Türkiye'de yeni petrol heyecanı: Kule bölgeye gidiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gabar Dağı'ndaki petrol rezervine ilişkin, "Şu an itibarıyla 7 kuyuda 7 bin 800 varillik günlük üretim söz konusu. Çok yakın bölgede bir başka arama amaçlı sondajımız daha başlamak üzere" dedi.

GİRİŞ 20.01.2023 15:16 GÜNCELLEME 20.01.2023 15:46
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Bakan Dönmez, Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi bölgesinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin ile bir araya gelerek, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Ağırlıklı olarak deniz altı operasyonlarında görev alacak "Mukavemet" gemisinde de incelemede bulunan Dönmez, burada yaptığı açıklamada, sık aralıklarla çalışmaları yerinde incelemek için Filyos'a geldiklerini ve Sakarya Gaz Sahası'ndaki çalışmaların üç ana başlıkta tam hızda ilerlediğini söyledi.

Kuyulardaki sondaj tamamlama çalışmalarının büyük oranda bittiğini ve deniz tabanındaki çalışmalarda da ilerleme oranının an itibarıyla yüzde 90'lar seviyesine ulaştığını aktaran Dönmez, boru hatlarının geçen yıl tamamlandığını hatırlattı.

"BAĞIMSIZLIK HİKAYEMİZİN BAŞ AKTÖRÜ OLACAK"

Dönmez, gazı işleyecek Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'nde de işlemlerin büyük bir kısmının tamamlandığını dile getirerek, "Dün gece buradaydık, sahaya da çıktık. Mesai arkadaşlarımızla da bir araya geldik. Çalışan sayısı da her gün artıyor. Kara tarafında 7 bin 300 çalışanımız var, deniz tarafında da 2 bin 200 olmak üzere toplam 9 bin 500 kişi ile bu hizmetleri yerine getiriyoruz. Bu proje, Türkiye'nin enerjide bağımsızlık hikayesinin en önemli aktörlerinden birisi olacak. Biz buna inanıyoruz. İnşallah çok kısa süre içerisinde de bu gazımızı milletimizle buluşturmak arzusundayız. Ekiplerimizin motivasyonu tam ve yerindedir. Bir aksilik çıkmadığı takdirde planladığımız tarihte inşallah hizmete girmiş olacak." diye konuştu.

Karadaki çalışmaların yanı sıra deniz tarafında da birçok iş yapıldığını anlatan Dönmez, "Bunlar içinde özel nitelikli, özellikli gemilere ihtiyacımız var. Mukavemet adını verdiğimiz bu gemi deniz tabanındaki işlemleri yapmak üzere filomuza katılmış durumda." dedi.

"ÜÇ DERİN DENİZ SONDAJ GEMİMİZ DE İŞLEMLERİNE DEVAM EDİYOR"

Bakan Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'nda 50'nin üzerinde geminin çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:

"Mukavemet adını vermiş olduğumuz gemi de çok kısa süre içerisinde limanımıza geldi. Burada ağır tonajlı ekipmanları deniz tabanına yerleştirmek üzere donatılmış nitelikte ekipmanlar var. İki vincimiz var; biri 150, diğeri 40 tonluk olmak üzere. Yine ROV adını verdiğimiz su altı robotları için su altı platformu hazırlanıyor. 2 bin 200 metre derinlikteki operasyonları gemilerin üzerinden uzaktan yapıyoruz, özel operatörler vasıtasıyla. Adeta bir cerrah hassasiyetinde bu operatörlerimiz, mühendislerimiz bu işlemleri insan eli değmeden gemi üzerinden yapabilir hale geldiler. Bu vesileyle geminin tüm personeli ve kaptanına işlerinde kolaylıklar diliyorum. Şu anda üç derin deniz sondaj gemimiz Fatih, Kanuni, Yavuz, onlar da işlemlerine devam ediyor. Arkadaşlarımız büyük bir fedakarlıkla çalışıyorlar. Yeri geliyor günlerce, haftalarca ailelerinden uzakta, burada bizimle geçiriyorlar. Bir an önce bu gazı milletimizle buluşturmak arzusundalar. En büyük motivasyonları da bu."

"KULE ŞU ANDA BÖLGEYE İNTİKAL EDİYOR"

Dönmez, gazetecilerin, Gabar'da yürütülen petrol rezervlerine ilişkin sorusuna, "Şu an itibarıyla 7 kuyuda 7 bin 800 varillik günlük üretim söz konusu. Çok yakın bölgede bir başka arama amaçlı sondajımız daha başlamak üzere. Şu anda kule bölgeye intikal ediyor. Hava şartları elverdiği takdirde orada da sondajımıza başlayacağız. İnşallah birkaç ay içerisinde de orada netice almayı ümit ediyoruz." yanıtını verdi.

KAYNAK: DHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 92
  • Esven 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah A dan Z ye emeği geçen hepinizden razı olsun.Ayağınıza taş değmesin inşallah.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Nusaybin Cizre arasında sınır hattı boyunca Suriye tarafında sınıra 500 metre mesafede kuyular faal çalışırken,Türkiye tarafındaki kuyular kapatılmış.Öncelik bu kuyuların aktif hale getirilmesi gerekir.Hem daha yakın derinlite hemde daha az maliyetle çıkarılır.Tamam diğer bölgelerde de arama yapın.Ama işe daha kolay olandan başlamak akıllıca değil mi?
    Cevapla
  • Sakin 1 yıl önce Şikayet Et
    Ve halkın gözüne sokun unutmak bizde fazlasıyla var ne yazıkki rahmetli Kadir başkan ne işler yaptıydıda istanbullunun haberi olmadıydı.
    Cevapla
  • mehmetsay 1 yıl önce Şikayet Et
    maşallah BEREKETLİ olsun inşallah
    Cevapla
  • Doğrusöz 1 yıl önce Şikayet Et
    Gayret bizden , takdir Allahtan . Allah verdimi böyle verir . Hand ve şükür de bizden ! Rabbimiz yar ve yardımcımız olsun . Ya Allah , Bismillah
    Cevapla
  • Fetih Fetih 1 yıl önce Şikayet Et
    Doğuda yabancıların petrol keşfi araması için getirilen firmalar tarafından 80 sene önce raporlandı ği çok belli açılan sondaj yapılan kuyular Kapatılan kuyular petrolün miktarının keşfi içindir rexerv tesbiti için getirildi vd nereleri kürt halkı pkk ayaklandırma Türkiyeden kopartma kararı için nerede isyan varsa bilinki orada büyük rezerv var..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle